EU vil konfiskere frosne russiske aktiver for at hjælpe Ukraine

Russiske aktiver, som EU har frosset, skal bruges på at genopbygge Ukraine, foreslår EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag. Hun vil også oprette en særlig domstol til at undersøge de russiske krigsforbrydelser.

Der er behov for at straffe Rusland for krigsforbrydelserne i Ukraine. Derfor kommer EU-kommissionen nu med to konkrete forslag for at hjælpe.
Der er behov for at straffe Rusland for krigsforbrydelserne i Ukraine. Derfor kommer EU-kommissionen nu med to konkrete forslag for at hjælpe. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Rusland skal holdes ansvarlig for de krigsforbrydelser, som har fundet sted under invasionen af Ukraine, mener EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen.

I et nyt udspil onsdag foreslår hun at investere indefrosne russiske midler og lade provenuet gå til Ukraine for at straffe Rusland.

”Den skade, Ukraine har lidt, anslås til 600 milliarder euro. Rusland og dets oligarker skal kompensere Ukraine for skaden og dække omkostningerne til genopbygningen af landet,” lød det fra Ursula von der Leyen på talerstolen.

Og hun lagde ikke skjul på, at EU har midlerne til at få Rusland til at betale.

”Vi har blokeret 300 milliarder euro af den russiske centralbanks reserver, og vi har frosset 19 milliarder euro af russiske oligarkers penge.”

Det er dog endnu usikkert, hvordan EU-kommissionen vil løse det i praksis, da juridiske bekymringer spøger i baggrunden. Beslaglæggelse af indefrosne aktiver er i de fleste EU-lande kun muligt, hvis der er tale om en straffedom.

Domstol til retsforfølgelse

EU-kommissionen har også drøftet andre muligheder for at holde Rusland ansvarlig. Ursula von der Leyen præsenterede også et forslag om at oprette en specialiseret domstol, støttet af FN.

Formålet med domstolen er at efterforske og retsforfølge Ruslands krigsforbrydelser.

"Rusland skal betale for sine forfærdelige forbrydelser, herunder for sin forbrydelse af aggression mod en suveræn stat. Det er grunden til, at vi, mens vi fortsætter med at støtte Den Internationale Straffedomstol, foreslår at oprette en specialiseret domstol," tilføjede hun.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, om domstolen skal opsættes som en international domstol eller en hybrid, hvor materielle love er baseret på Ukraines retssystem, og procedurerne på den anden side følger det internationale regelsæt, fortæller en EU-embedsmand til Politico.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)