EU vil udfordre Kina med gigantisk investeringsplan

Som et modsvar til Kinas 'Belt and Road Initiative' har EU-Kommissionen nu præsenteret sin Global Gateway-plan. Strategien skal gennem massive investeringer i især den grønne omstilling styrke EU's position som global aktør. "Det passer som fod i hose med dansk erhvervslivs spidskompetencer," lyder det fra DI.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen ved sin State of the Union-tale i september, hvor Global Gateway blev nævnt første gang.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen ved sin State of the Union-tale i september, hvor Global Gateway blev nævnt første gang.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

På toårsdagen for EU-Kommissionens tiltrædelse har kommissionsformand Ursula von der Leyen netop offentliggjort EU's store plan for investeringer i global infrastruktur kaldet Global Gateway.

Op til 300 milliarder euro - svarende til 2,25 billioner kroner -  skal mellem 2021 og 2027 investeres i alt fra digital udvikling til planer inden for transport, klima og energi.

Strategien skal skabe bedre forbindelser fra EU til resten af verden og give et stort skub til at fremme Europas grønne omstilling og det europæiske erhvervsliv.

Strategien anses som et demokratisk alternativ til Kinas 'Belt and Road Initiative', som er en investeringsplan, der skal gøre flere tredjeverdenslande afhængige af Kina.

EU vil kun investere i projekter i lande, hvor forbindelsen kommer begge parter til gode, og hvor der er fuld transparens omkring alle processer, melder unionen.

{{toplink}}

Ved sin State of the Union-tale i midten af september annoncerede Ursula von der Leyen for første gang planerne om en Global Gateway.

Dengang lød det, at ønsket var at lave "investeringer i infrastruktur af høj kvalitet — der forbinder varer, mennesker og tjenesteydelser rundt om i verden".

Målet er at skabe forbindelser fra det europæiske erhvervsliv til lande, der har interesser i at samarbejde med EU om grøn omstilling, digitalisering og investering i transport.

0:000:00