Europa-Parlamentet godkender en ny EU-Kommission

GRØNT LYS: Et markant flertal i Europa-Parlamentet har onsdag stemt ja til Ursula von der Leyens bud på en ny EU-Kommission.

STRASBOURG: Med opbakning fra et stort flertal i Europa-Parlamentet kan en ny EU-Kommission nu tage arbejdshandskerne på.

461 af europaparlamentarikerne har onsdag stemt for kommissionsformand Ursula von der Leyens Kommission.

157 stemte imod, og 89 afstod fra at stemme.

Dermed kan Ursula von der Leyen sammen med sine 26 kommissærer – heriblandt Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager – officielt tage hul på deres arbejde.

Og de går en travl tid i møde. Den nye kommissionsformand har nemlig meget klare ambitioner om, at denne Kommission skal sikre, at EU indtager en ledende plads på den globale scene.

”Lande fra øst til vest, fra syd til nord har brug for, at Europa er en sand partner. Vi kan blive skaberne af en bedre verdensorden. Det er Europas kald. Og det er det, som Europas borgere ønsker sig,” sagde Ursula von der Leyen i sin tale inden afstemningen.

Den rolle vil von der Leyen blandt andet opnå med en europæisk klimalov, en stærkere fælles forsvars- og sikkerhedspolitik og et Europa i front på det digitale område.

Kommissionsformand taler imod dansk EU-kurs
Men det betyder også, at medlemslandene internt i det europæiske samarbejde skal være enige om, hvad ambitionsniveauet er, lyder beskeden fra den nyslåede EU-leder. Hun løfter i den forbindelse pegefingeren over for lande som Danmark, der har udtalt sig skeptisk om et større EU-budget.

”Vi er nødt til at opskalere. I årevis har vi investeret mindre i innovation end vores konkurrenter. Det er en stor udfordring for vores konkurrenceevne og vores evne til at være førende i denne omstilling. Derfor skal vi ikke se den næste flerårige finansielle ramme som en simpel regnskabsøvelse,” sagde Ursula von der Leyen i sin tale.

Kommissionsformanden talte ligeledes imod den opbremsning af EU’s udvidelse, som Danmark også har taget del i sammen med blandt andet Frankrig.

”Vi må bevise over for vores venner på det vestlige Balkan, at vi deler det samme kontinent, den samme historie, den samme kultur – og at vi også vil dele den samme skæbne. Vores dør forbliver åben,” sagde Ursula von der Leyen. 

Farvel til tre fra det oprindelige hold
Den nye Kommission kommer til med en måneds forsinkelse, men vejen til EU-Kommissionens endelige godkendelse har heller ikke været problemfri for Ursula von der Leyen. Hele tre kommissærer er blevet udskiftet, efter Europa-Parlamentet vendte tomlen nedad til dem.

Ungarns László Trócsányi og Rumæniens Rovana Plumb røg allerede ud, da Europa-Parlamentets Retsudvalg skulle vurdere, hvorvidt kommissærkandidaterne har nogen interessekonflikter.

Afvisningen af den tredje kandidat, franske Sylvie Goulard, var langt mere langtrukken. Hun nåede igennem hele to høringer, men det lykkedes aldrig for hende at overbevise parlamentarikerne om, at hun var den rette til at blive kommissær for det indre marked, forsvar og rumfart.

Titelskift
Udskiftningerne er dog ikke de eneste ændringer, som Ursula von der Leyen har måtte foretage i sit oprindelige forslag til en ny Kommission. For at vinde opbakning fra de politiske grupper i Parlamentet har hun også ændret på flere af kommissærtitlerne.

Blandt andet har kommissionsformanden givet efter for den massive kritik, der opstod i kølvandet på, at hun udnævnte grækeren Margaritis Schinas til at være næstformand for beskyttelse af den europæiske levevis.

Det var især ordet beskyttelse, der vakte utilfredshed blandt parlamentarikerne, og det er nu blevet erstattet med ordet fremme.

Derudover får tre andre kommissærer udvidet deres titler. Det drejer sig om den kommissærpost, som den luxembourgske Nicolas Schmit er blevet udpeget til. Den bliver ændret fra blot at hedde 'beskæftigelse' til 'beskæftigelse og sociale rettigheder'.

Litauens Virginijus Sinkevičius får tilføjet et ekstra ord til sin titel, 'fiskeri', således at han nu står til at blive 'kommissær for miljø, hav og fiskeri', mens Bulgariens Mariya Gabriel har fået hele tre ekstra ord i sin titel.

Hun bliver dermed kommissær for forskning, innovation, uddannelse, kultur og unge.

Forrige artikel Få overblik over den nye EU-Kommission Få overblik over den nye EU-Kommission Næste artikel Vismænd nuancerer: Fremryk mål for dansk klimaneutralitet Vismænd nuancerer: Fremryk mål for dansk klimaneutralitet