Debat

Europa-Parlamentets formand: EU er meget mere end institutionerne i Bruxelles

Coronakrisen har vist os, at der er behov for forandringer og forbedringer af det parlamentariske demokrati, så vi mere effektivt kan give svar på borgernes bekymringer og give modspil til autoritære regimer, skriver Europa-Parlamentets formand, David Sassoli. 

Hvis vi forbedrer den måde, som vores institutioner fungerer på, er vi sikre på, at det nok skal lykkes demokratiet at give et effektivt svar på borgernes største bekymringer, skriver David Sassoli.
Hvis vi forbedrer den måde, som vores institutioner fungerer på, er vi sikre på, at det nok skal lykkes demokratiet at give et effektivt svar på borgernes største bekymringer, skriver David Sassoli.Foto: Louiza Vradi/Reuters/Ritzau Scanpix
David Sassoli
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her 15 måneder efter, at coronapandemien brød ud, er det nu tid til, at vi alle stopper op og tænker over fremtiden. Der er ingen dele af samfundet, der bare kan vente på, at krisen slutter, og så vende tilbage til livet, som det var før.

Coronakrisen har tydeligt udstillet vores styrker og svagheder og vist os, hvor der er behov for forandringer og forbedringer. Dette gælder både for de europæiske og nationale institutioner, for virksomheder, politiske partier, fagforeninger og regionale og lokale myndigheder.

Det ville være en fejl, hvis vi bare skubber de erfaringer, som vi har gjort os, til side. Vi skal tværtimod udnytte de erfaringer, som vi har gjort os under coronakrisen. 

Smerte, lidelse og effektivitet
De forgangne 15 måneder har været fyldt med smerte og lidelse, men de har også bidraget til øget effektivitet på mange områder. Med det in mente har Europa-Parlamentet netop påbegyndt en refleksionsproces, hvor alle europaparlamentarikere kan komme med deres bidrag til at forny institutionen.

Vi vil ikke vende ryggen til demokratiet, og det kan vi undgå at komme til, hvis vi moderniserer vores regler, fornyr vores institutioner og gør det muligt at deltage i demokratiet på nye måder

David Sassoli
Formand, Europa-Parlamentet

Blandt de emner, der diskuteres, er Europa-Parlamentets arbejdsmetoder, en optimeret lovgivningsproces, Parlamentets interne organisation, plenarsamlingerne og udvalgsarbejdet samt det internationale samarbejde. Forholdet og dialogen mellem borgerne og Europa-Parlamentet står helt centralt i diskussionerne. 

Før vi kan lave nye regler og love, skal der ideer på bordet. Derfor er der blevet nedsat fem arbejdsgrupper, som ledes af et hold af både nye og mere erfarne europaparlamentarikere og med deltagelse af Parlamentets politiske grupper. Arbejdsgruppernes opgave er at udvikle ideer, som skal bidrage til at forme fremtidens Europa-Parlament.

Denne bottom up-tilgang bygger på en interaktiv platform, hvor alle Parlamentets medlemmer kan bidrage. Til efteråret munder processen ud i en række forslag til reformer, som skal konkretiseres i anden halvdelen af indeværende mandatperiode, som løber frem til 2024. 

Alle er afgørende brikker
Under pandemien har de eksisterende regler ofte været besværlige at have med at gøre, og der er derfor behov for mere fleksible værktøjer. Der er også behov for, at vores institutioner overvejer, hvordan vi kan gøre vores demokratiske system mere effektivt, så det er bedre rustet til at møde nutidens udfordringer.

Demokratiet kan undertiden godt virke skrøbeligt, men det betyder ikke, at vi skal forholde os passive, når tingene spidser til. Det er alles ansvar at få skabt orden i eget hus i denne vanskelige tid.

Det er mit håb, at også de nationale parlamenter vil tage opgaven på sig med at tage et kig på deres arbejdsmetoder, nu hvor coronaen har fået os til at indse, at EU er meget mere end institutionerne i Bruxelles.

De nationale og regionale niveauer spiller i allerhøjeste grad ind på den måde, fællesskaber fungerer på. Tænk bare på, hvor stor og vigtig en rolle regionerne har spillet under håndteringen af pandemien.

Alle udgør de "brikker" i det europæiske samarbejde. Og hvis alle yder deres bidrag, kan vi gentænke den måde, som vi arbejder på, og gøre den mindre bureaukratisk og mindre centraliseret. 

Vi ser med bekymring på, hvordan autoritære regimer forsøger at fremme en fortælling om, at deres samfundssystem skulle være mere effektivt. Det er en udfordring, som vi er nødt til at tage op og gøre alt, hvad vi kan, for at tilbagevise.

Vi vil ikke vende ryggen til demokratiet, og det kan vi undgå at komme til, hvis vi moderniserer vores regler, fornyr vores institutioner og gør det muligt at deltage i demokratiet på nye måder. Europa-Parlamentet er fast besluttet på, at vi ikke vil stå i stampe, og at vi vil gå fordomsfrit til værks. 

Hvis vi forbedrer den måde, som vores institutioner fungerer på, er vi sikre på, at det nok skal lykkes demokratiet at give et effektivt svar på borgernes største bekymringer. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00