Debat

Stine Bosse til Enhedslisten: Danmark vinder selvbestemmelse, hvis vi stemmer ja

Vi har ret til at vælge til eller fra mellem EU’s fredsbevarende missioner, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet. Hvordan kan Mai Villadsen så påstå, at det er et demokratisk problem? Vi mister ikke suverænitet, vi får selvbestemmelse til at vælge fra og til, skriver Stine Bosse i en replik til Enhedslistens Mai Villadsen.

Vi ønsker at afskaffe forsvarsforbeholdet, fordi vi vinder større adgang til en forening, der – i modsætning til hvad Mai Villadsen hævder – har klokkeklare vedtægter, skriver Stine Bosse.
Vi ønsker at afskaffe forsvarsforbeholdet, fordi vi vinder større adgang til en forening, der – i modsætning til hvad Mai Villadsen hævder – har klokkeklare vedtægter, skriver Stine Bosse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”EU’s mellemstatslige samarbejde” er et begreb, der er på manges læber efter udskrivelsen af afstemningen om forsvarsforbeholdet. Det er godt og relevant, for dét, der er humlen i diskussionen lige nu er, om Danmark vinder eller taber selvbestemmelse/suverænitet med en afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Det mellemstatslige samarbejde skriger af selvbestemmelse til nationerne. Mellemstatsligt samarbejde – som EU’s forsvarssamarbejde er dækket ind under - indebærer nemlig, at der kræves enstemmighed, og at samarbejdet bygger på frivillighed.

Og derfor ville Danmark aldrig kunne tvinges til noget, hvis vi afskaffede forsvarsforbeholdet. Afskaffede vi forsvarsforbeholdet ville vi tværtimod have retten til at bestemme over hvilke fælles missioner, der bliver igangsat af resten af EU-landene. Vi ville oven i købet have ret til at sige, at vi ikke ville deltage selv.

Spøjs påstand

I Altinget kunne vi for nyligt læse en påstand fra politisk ordfører fra Enhedslisten Mai Villadsen i et indlæg om, at afskaffede Danmark forsvarsforbeholdet, ja så svarede det til at melde sig ind i en forening uden vedtægter.

Det er en utroligt spøjs påstand. Ikke blot, fordi at forsvarssamarbejdet er mellemstatsligt. Det er også en spøjs påstand, for faktum er, at EU-traktaten har bestemmelser, der meget detaljeret regulerer samarbejdet inden for forsvars- og udenrigspolitikken. Foreningen har jo klokkeklare vedtægter.

Vi får selvbestemmelse til at vælge fra og til

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Det er ligeledes paradoksalt, når Mai Villadsen skriver i sit et indlæg i Altinget, at det er et forsvar for demokratiet, når Enhedslisten argumenterer for at beholde forsvarsforbeholdet. For det forholder sig lige modsat.

Efter Ruslands invasion af Ukraine 14. februar vendte vi tilbage til en situation med klassisk krig på det europæiske kontinent og en stormagt, vi er i konflikt med, som vi ellers kun kender det fra 2. verdenskrig. Mod vest har vi et USA, der i stigende grad har trukket sig tilbage på den internationale scene. Det er vi nødt til at tage gravalvorligt.

Alle husker vi dengang, at Trump satte spørgsmålstegn ved NATO’s musketér-ed, altså princippet om at et angreb på ét land i alliancen er et angreb på alle lande i alliancen. Det er netop derfor, at der er et brændende behov for, at vi stiller os klar til at forsvare vores demokrati - ved en afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Danmark vinder på at stemme ja

Opsummerende kan man nu spørge: når nu faktum er, at vi har ret til at vælge til eller fra mellem EU’s fredsbevarende missioner, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet, hvordan kan Mai Villadsen så påstå, at det er demokratisk problematisk? Kan man med rette sige, at vi mister suverænitet? Nej, tværtimod! Vi får selvbestemmelse til at vælge fra og til.

Hvordan kan Mai Villadsen påstå, at det er demokratisk problematisk

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Jeg kan på dette tidspunkt heller ikke dy mig for spørge, om Enhedslisten i fuld grad mener, at det lige nu er forsvarligt både at melde Danmark ud af NATO og lade Danmark stå uden for EU’s forsvarssamarbejde? Vi er et lille land, og store dele af vores kyster ligger ud til Østersøen, hvor russiske ubåde jævnligt færdes. Det slår mig som risikofyldt.

Europabevægelsen er en tværpolitisk forening fra 1948, der både har medlemmer fra den yderste venstrefløj til de borgerlige i den anden ende af spektret. Vores afsæt er, at fælles problemer kræver fælles løsninger - fordi det netop er en forudsætning for den nationale selvbestemmelse og sikkerhed.

Vi ønsker at afskaffe forsvarsforbeholdet, fordi vi vinder større adgang til en forening, der – i modsætning til hvad Mai Villadsen hævder – har klokkeklare vedtægter. Vi vinder selvbestemmelse og indflydelse ved en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, fordi vi kan vælge missioner til og fra. Vi vinder sikkerhed som europæisk kontinent, fordi vi står sammen over for despoter som Putin.

Det er nu, vi skal stå sammen i EU!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører









0:000:00