Europarådet kritiserer regeringens ”ondsindede” asylpolitik

ASYL: Europarådets kommissær for menneskerettigheder er dybt bekymret over den danske regerings udlændingestramninger. Han påpeger i et brev til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at der er risiko for, at Danmark overtræder sine forpligtelser. 

Regeringens asylstramninger er meget bekymrende. Sådan lyder det fra Europarådets menneskerettighedskommissær Nils Muižnieks, der har sendt et to sider langt brev til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) med sin kritik.

I brevet ytrer Muižnieks sin dybe bekymring over både vedtagne asylstramninger og regeringens nye stramninger, der er under behandling i Folketinget. Han påpeger samtidig, at der er en klar risiko for, at Danmark overtræder sine menneskeretlige forpligelser.

”Først og fremmest er jeg bekymret for, hvad det her betyder for Danmark og for beskyttelsen af flygtninge i Danmark. Flere forslag går i direkte modsat retning i forhold til, hvad jeg tidligere har anbefalet og kritiseret, og forslaget om at beslaglægge værdier (hos asylansøgere, red.) er ondsindet og yderst problematisk fra et menneskeretligt perspektiv,” siger kommissæren til politiko.dk.

Frygter et ræs mod bunden
Menneskerettighedskommissæren frygter, at andre lande vil følge Danmarks eksempel, og man således kan ende en form for ”ræs mod bunden” i forhold til at have den strammeste asylpolitik.

I sit brev til Inger Støjberg skriver skriver Nils Muižnieks blandt andet:

”Jeg er dybt bekymret over en række ændringer i Danmarks lovgivning om asyl og indvandring, som enten allerede er indført eller skal diskuteres i de kommende dage.”

Særligt bekymret over familiesammenføring
Han fremhæver flere konkrete stramninger i sit brev, blandt andet at konfiskere flygtninges ejendele og regeringens ønske om at genindføre det såkaldte integrationspotentiale.

Derudover er menneskerettighedskommissæren særligt bekymret over udsigten til, at retten til familiesammenføring udskydes fra et til tre år.

”Familiesammenføring er et af de områder, der bør stilles til rådighed for flygtninge for at opnå international beskyttelse i Danmark sikkert og lovligt, således at disse mennesker undgår at risikere deres liv eller gennemgå en meget vanskelig rejse og søge hjælp hos smuglere for at komme i sikkerhed,” står der i brevet.

I sidste uge var der også kritik af den danske asylpolitik. Her var det FN's Flygtningehøjkommissariatet, der kritiserede Danmark.

Forrige artikel SF: Færre enlige mænd skal til Danmark SF: Færre enlige mænd skal til Danmark Næste artikel Minister vil bremse frås på erhvervsskoler Minister vil bremse frås på erhvervsskoler