Europaredaktør: Det er en kæmpestor opgave, der venter Macron

FRANKRIG: Emmanuel Macron vil droppe fransk arrogance i EU, og det er en kæmpestor opgave, som venter den nyvalgte præsident, vurderer europaredaktør Claus Kragh. 

Toke Gade Crone Kristiansen

Det var et stort flertal af franskmændene, som søndag valgte at støtte op om den 39-årige leder af 'En Marche!'-bevægelsen, Emmanuel Macron, som ny fransk præsident.

Emmanuel Macron er blandt andet gået til valg på en reform-dagsorden. 

Europaredaktør ved Ugebrevet Mandag Morgen, Claus Kragh, vurderer valget og mener, at franskmændene var klar til en forandring på arbejdsmarkedet. 

"Jeg tror, at der er en erkendelse blandt franskmændene om, at den måde, det har kørt på indtil nu, ikke har været særlig god," siger Claus Kragh.

Og det er særligt de unge, som Macron har adresseret.

"Han har haft et meget klart budskab til den franske ungdom om, at de skal have en chance nu," vurderer Claus Kragh.

Opgør med fransk arrogance
Valget af Emmanuel Macron er gode nyheder for EU.

"Han ser Europa som en del af løsningen, og han ser EU som et sted, der kan tjene Frankrigs interesser," siger Claus Kragh, som mener, at Emmanuel Macron kommer til at gå anderledes til EU. 

"Han har sagt, at Frankrig skal lade være med at være arrogante, og søge samarbejde med de andre lande i EU," tilføjer han.

Det står i modsætning til tidligere tiders retorik.

"Tidligere har man sagt, at Frankrig var hjernen i EU, imens Tyskland var kroppen, som skulle hoste op med pengene i kraft af deres dårlige samvittighed efter anden verdenskrig," siger Claus Kragh og pointerer, at det er den tankegang, som Macron altså nu vil ændre.

Claus Kragh vurderer, at der særligt i forsvarspolitikken er muligheder for at samarbejde. Mulighederne opstår efter Brexit og med et Tyskland, som er mere klar på samarbejde på området, end de tidligere har været. 

På det indenrigspolitiske område kan Emmanuel Macron dog stå over for store udfordringer, og det kan måske blive svært at indfri forventningerne.

"Han er jo meget reformvillig, og han ved, at Frankrig skylder Europa at lave de reformer, man har snakket om i rigtig mange år," siger Claus Kragh og tilføjer:

"Men det er klart, det er en kæmpestor opgave. Det er ikke uden grund, at Frankrig ikke har haft overskud på sit statsbudget i over 40 år."

Se hele interviewet ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kragh

Europaredaktør, Mandag Morgen
journalist (DJH. 1991), journalist in Europe, (CFJ, Paris. 1995)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00