Analyse af 
Thomas Lauritzen

EU’s nye ledelse bliver forsinket, mens frygten for Trumps comeback ulmer

Den næste EU-Kommission med Ursula von der Leyen, Dan Jørgensen og co. kan næppe realistisk sætte sig ved roret før i december eller efter nytår, og den vil derfor ikke være på plads før USA’s skæbnesvangre præsidentvalg i november.

Selv om Ursula von der Leyen smilede høfligt til Donald Trump ved World Economic Forum i Davos, Schweiz, tilbage i 2020, så håber hun ikke at se ham vende tilbage som præsident i år.
Selv om Ursula von der Leyen smilede høfligt til Donald Trump ved World Economic Forum i Davos, Schweiz, tilbage i 2020, så håber hun ikke at se ham vende tilbage som præsident i år.Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Selv om den næste amerikanske præsident først tager plads i Det Hvide Hus i januar næste år, så vil udfaldet af USA’s valg få enorm indflydelse på europæisk politik straks efter valgdagen 5. november dette år. Især hvis resultatet bliver et comeback til Republikanernes Donald Trump.

Selv Demokraternes Kamala Harris vil være en ny oplevelse for de europæiske ledere, hvis hun bliver præsident, for hendes transatlantiske politik er aldrig blevet testet for alvor. Men langt, langt den største bekymring er Trump. Ingen er i tvivl om, at hvis han vender tilbage som den vestlige verdens uforudsigelige leder, så får Europa brug for seriøs krisestyring.

I Bruxelles har politikere, diplomater og eksperter i EU og Nato allerede længe arbejdet på fortrolige planer for, hvordan krisen kan inddæmmes, hvis en genvalgt Donald Trump undsiger forsvarsalliancen eller udløser en handelskrig med Europa.

Ingen af delene er urealistiske, når man ser på Trumps opførsel under hans første præsidentperiode 2017-2021. Så det er ikke så godt, hvis EU’s nye ledelse ikke er på plads den dag, hvor han muligvis vender tilbage.

Den populistiske og omstridte rigmand Donald Trump kan sagtens udløse en ny krise i det transatlantiske forhold alene med provokerende udtalelser fra det sekund, han eventuelt bliver genvalgt i dette efterår.

Det er ikke utænkeligt, at Kommissionen først er klar til december. Det er sket før.

Christel Schaldemose (S)
Næstformand i Europa-Parlamentet

Derfor skaber det bekymring blandt europæiske regeringer, at EU netop på det tidspunkt næppe kan have Unionens nye chefgruppe klar, så den kan håndtere potentielle udfordringer fra USA så effektivt som muligt.

At der samtidig fortsat er krig i både Ukraine og Mellemøsten, mens Europas forhold til Rusland og Kina bliver stadig mere anspændt, gør selvsagt ikke situationen bedre.

Officielt er planen stadig, at den nye EU-Kommission skal kunne tiltræde 1. november. Men i disse dage, hvor den genvalgte kommissionsformand Ursula von der Leyen gør klar til at præsentere sin kommissærliste i næste uge, står det stadig mere klart, at den tidsplan kommer til at skride med mindst en måned.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024