Debat

Eva Smith appellerer til borgerlige partier: Hent danske børn hjem fra helvedet på jord i Syrien

Det er mit store håb, at de borgerlige partier diskuterer spørgsmålet om de danske børn i de syriske fangelejre endnu en gang. Partierne bør overveje at fritstille medlemmer, skriver Eva Smith. 

Jeg tror ikke, I vil miste vælgere på at tage børnene hjem. Sådan er danskerne ikke. Vi er ikke hjerteløse. Hvis ledelsen ikke vil ændre holdning, kan I jo bede om, at gruppen i det mindste stilles frit, skriver Eva Smith. 
Jeg tror ikke, I vil miste vælgere på at tage børnene hjem. Sådan er danskerne ikke. Vi er ikke hjerteløse. Hvis ledelsen ikke vil ændre holdning, kan I jo bede om, at gruppen i det mindste stilles frit, skriver Eva Smith. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Eva Smith
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære folketingsmedlemmer: I er givetvis bekendt med situationen for 19 danske børn, der befinder sig i to kurdiske fangelejre i Syrien.

Lejrene er af internationale nødhjæpsorganisationer, der må antages at have set lidt af hvert, betegnet som "helvedet på jord". Børnedødeligheden er stor, og det må antages, at de overlevende børn pådrager sig traumer, der rækker langt ind i voksenlivet. 

Foreløbigt har kun regeringens støttepartier og nogle løsgængere støttet planerne om at bringe børnene hjem, men jeg har i de senere måneder talt med flere menige socialdemokrater og venstrefolk, som også mener, at børnene skal hjem. 

Dertil kommer adskillige artikler og ledere i blandt andet Berlingske, som også støtter kravet – og i en artikel i Politiken 5. december 2020 argumenterer landsformanden for LA Ungdom for, at børnene skal hjem. 

Jeg kan ikke andet end tro, at mange af jer er enige. I ønsker heller ikke at svigte danske børn. De er vores ansvar, og vi er de eneste, der kan hjælpe dem.

Myndigheder taler imod regeringen
Statsminister Mette Frederiksen (S) forsvarer sig med, at mødrene har vendt Danmark ryggen og kan være farlige for landet. 

Jeg ved ikke, hvordan det er gået til, at dette emne hører under integrationsordførerne, men det er vel ligesom at kalde instrukskommissionen for barnebrudskommissionen. Rent spin

Eva Smith
Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Imidlertid har Center for Terroranalyse, der består af PET, FE, Udenrigsministeriet og Beredskabsstyrelsen og dermed må anses for at være det mest professionelle sted for en saglig terroranalyse, i 2020 udtalt sig om børnene.

Vurderingen er, at jo længere børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, jo større er risikoen for, at de selv bliver radikaliserede og dermed kan udgøre en trussel for Danmark på langt sigt.

Det lyder sandsynligt. Hvis du har tilbragt din barndom under umenneskelige forhold – måske set en søster dø – vil du så ikke vokse op med et had til dit fædreland, der lod dig i stikken? Så oven i al den lidelse, som børnene skal gennemgå, kommer nu også sandsynligheden for at blive radikaliseret. 

Dertil kommer, at der er forlydende om, at børn helt ned til 13 år er blevet smuglet ud af lejrene for at modtage træning med henblik på at udføre terrorhandlinger i deres hjemlande.

Dette er en ekstra grund til at få børnene hjem så hurtigt som muligt. Terrortruslen fra børnene ligger måske ikke så langt ude i fremtiden, som vi hidtil har troet.

Om mødrene har centret udtalt, at "udrejse til en konfliktzone udgør ikke nødvendigvis en terrortrussel. Det afgørende er den enkeltes hensigt om og kapacitet til at angribe danske mål".

Regeringen har hidtil lænet sig tæt op ad centret, men konfronteret med disse udtalelser udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S) arrogant, at "vi er jo ikke tvunget til at rette os efter, hvad en styrelse måtte mene".

Småt med saglige argumenter
Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, har udtalt, at han ikke er bekendt med, at der er udført en konkret analyse af den enkelte mor som nævnt af centret. 

Det er således småt med saglige argumenter. Tilbage er kun politikernes had og lyst til hævn over mødrene. Jeg nægter at tro, at seriøse borgerlige politikere kan støtte regeringen i den holdning.   

Jeg vil også henlede jeres opmærksomhed på, at PET og Udenrigsministeriet i foråret 2019 var langt fremme med en plan om at redde en dansk mor og hendes to børn hjem fra en af lejrene. Man troede på hendes forklaring om, at hun allerede efter tre ugers ophold prøvede at flygte fra kalifatet.

På det tidspunkt var Lars Løkke Rasmussen fra Venstre statsminister, Anders Samuelsen fra Liberal Alliance udenrigsminister og Søren Pape Poulsen fra Konservative justitsminister.

Man må tro, at disse ministre var bekendt med planerne og støttede dem. Men da den socialdemokratiske regering tog over, blev planerne stoppet.

Barn er blevet diagnosticeret med PTSD
Det må antages at denne mor ikke er blevet vurderet til at udgøre en fare for Danmark.

Siden er hendes fireårige barn blevet diagnosticeret med PTSD, og tre eksperter udpeget af Udenrigsministeriet har udtalt, at barnet snarest skal under behandling for at undgå, at sygdommen følger hende ind i voksenlivet. Alligevel har regeringen nægtet at tage familien hjem. 

Vi véd ikke, hvordan det forholder sig med de øvrige seks mødre, men nogle af dem må nok imødese en tiltale fra anklagemyndigheden.

Under alle omstændigheder vil PET utvivlsomt holde øje med mødrene, og PET har udviklet nogle af Europas bedste afradikaliseringsprogrammer.

Desuden har EU's velrenommerede Asser Institut gennemført en undersøgelse, der viser, at hjemvendte syrienskrigere ikke udfører mere kriminalitet end den øvrige befolkning.

De er Danmarks ansvar
Læg dertil, at Europa-Parlamentet med et overvældende flertal på 568 mod 79 for nylig har stemt om en resolution, der opfordrer medlemslandene til at tage børnene hjem.

Hele den socialdemokratiske gruppe stemte for – med undtagelse af de tre danskere. Den konservative Pernille Weiss fulgte det store flertal i sin gruppe og stemte ja til resolutionen. 

Om 10 til 15 år vil vi formentlig høre en statsminister undskylde overfor børnene i Syrien

Eva Smith
Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Denne sag drejer sig om danske børn, der er Danmarks ansvar. Jeg ved ikke, hvordan det er gået til, at dette emne hører under integrationsordførerne, men det er vel ligesom at kalde instrukskommissionen for barnebrudskommissionen. Rent spin.

Der er her ikke tale om en lempelse af den hårde udlændingepolitik. Det drejer sig om børn, der er ligeså danske som dine og mine børn.

I øvrigt er mødrene også Danmarks ansvar. De er opvokset i vores samfund, har gået i børnehave og skole med vore børn – til sport og til dans.

Hvordan har de kunnet kaste alt dette bort og melde sig under et af de mest blodige og umenneskelige samfund, som verden har set? Og hvordan kan vi fralægge os ansvaret og skubbe det over på andre lande?

Når udlændinge begår kriminalitet i Danmark, udviser vi dem og bliver meget forargede, hvis deres lande ikke vil modtage dem – men nu gør Danmark præcis det samme. 

Hartling og Auken ville vende sig i graven
For nogle år siden var der i Venstres gruppe et folketingsmedlem ved navn Christian Mejdahl. Han var i en periode formand for folketingsgruppen og senere formand for Folketinget. Det fortælles, at når Venstres gruppe var nået til enighed politisk, kunne han finde på at spørge: "Men er det nu også ordentligt?".

Jeg er helt sikker på, at Poul Hartling vender sig i sin grav – sammen med Svend Auken i øvrigt

Eva Smith
Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Jeg ved ikke, hvad Mejdahl mener om børnene, men jeg er helt sikker på, at Poul Hartling vender sig i sin grav – sammen med Svend Auken i øvrigt. Kære borgerlige politikere, det er mit store håb, at I vil diskutere dette spørgsmål endnu en gang i jeres grupper.

Jeg tror ikke, at I vil miste vælgere på at tage børnene hjem. Sådan er danskerne ikke. Vi er ikke hjerteløse. Hvis ledelsen ikke vil ændre holdning, kan I jo bede om, at gruppen i det mindste stilles frit. 

Det er for mig at se børnenes eneste chance. Selv om mange socialdemokrater sikkert tænker som jeg, og selv om tre socialdemokratiske ministre for nylig skrev en kronik i Politiken om "børnene først", så tror jeg ikke, at dette topstyrede parti vil lade medlemmerne stemme frit. 

I sin smukke tale til Godhavnsdrengene sagde statsministeren: "Det er aldrig børnenes skyld". Senere har hun også undskyldt over for de grønlandske børn.

Om 10 til 15 år vil vi formentlig høre en statsminister undskylde overfor børnene i Syrien. Forskellen er imidlertid, at selvom det var et utilgiveligt overgreb på de grønlandske børn, troede man dengang, at man hjalp dem og Grønland.

Dette er ikke tilfældet i denne sag. De politikere, der nægter at tage børnene hjem, vil af deres børn og børnebørn blive mødt med:

"Hvor kunne du?".  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00