Facebook-gruppe mod højredrejning af Enhedslisten

FRAKTIONERING: Trotskistisk fraktion i Enhedslisten frygter en "søvndalisering" af Enhedslisten. Der er nu dannet et facebook-netværk for at "undgå en højredrejning af EL".
Den nye facebook-gruppe styres af
"Internationale Socialister". De udgør den eneste organiserede fraktion, der er i opposition til Enhedslistens ledelse.
Den nye facebook-gruppe styres af "Internationale Socialister". De udgør den eneste organiserede fraktion, der er i opposition til Enhedslistens ledelse.
Erik Holstein

"For et rigtigt rødt EL"

Sådan hedder en facebook-gruppe, der er på vagt over den pragmatiske linje, der de senere år har kendetegnet Enhedslisten, og som nåede sit foreløbige højdepunkt med finanslovsforliget. Ikke mindst muligheden for, at EL kan indgå i en skattereform, har fået alarmklokkerne til at ringe blandt partiets hardlinere.

Facebook-gruppen er en lukket gruppe, hvor man skal være medlem for at se debatten. Men af de "halvoffentlige" gruppeoplysninger - som man kan se, hvis man har en ven til fælles med et medlem af gruppen - fremgår blandt andet følgende:

"Denne gruppe er oprettet for alle, der ønsker en rigtig rød Enhedsliste. Beslutningen om dannelsen er blevet truffet som følge af et behov for at få en ordentligt politisk debat med henblik på at sætte en strategi i gang for at undgå en højredrejning i EL. Medlemmerne af gruppen skal også være medlemmer af partiet, og afdelingen skal meddeles til administrator."

Sekterisk fraktion
Der står opført 59 medlemmer af gruppen, der er domineret af den fraktion i Enhedslisten, der hedder Internationale Socialister (IS). IS er et trotskistisk mini-parti, ikke at forveksle med det ligeledes trotskistiske Socialistisk Arbejder Parti (SAP). IS meldte sig samlet ind i Enhedslisten i 2006 og fungerer på mange måder som et parti i partiet.

Internationale Socialister er den mest yderliggående tendens i Enhedslisten, og har fra starten været kritisk over for den pragmatiske linje, Johanne Schmidt-Nielsen, Frank Aaen og Per Clausen har fået så stor gennemslagskraft med. IS'erne var omvendt de stærkeste støtter af opstillingen af Asmaa Abdol-Hamid, der var ved at koste EL livet ved valget i 2007. IS blev sidste år skarpt kritiseret af SAP for "ved flere lejligheder at have allieret sig med reaktionære islamiske kræfter".

Forkætret topskatte-melding
Et af medlemmerne i "For et rigtigt rød Enhedsliste" er IS-medlemmet Hans Jørgen Vad, der er hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten. Han frygter, at Enhedslisten bliver ensidigt fokuseret på parlamentariske triumfer:

"Hvis vi bliver alt for forligsorienterede, så mister vi vores kritiske profil. Det er vigtigt for os at undgå en "søvndalisering" af Enhedslisten," siger Hans Jørgen Vad, der undlod at stemme, da Enhedslistens forhandlere fremlagde deres finanslovsforlig for hovedbestyrelsen.

"Enhedslisten er gået lige til kanten, og det er i hvert fald vigtigt, vi ikke går videre ad den vej. På et tidspunkt kom der en melding fra vores folketingsgruppe om, at man måske kunne gå ind for topskattelettelser. Den slags er jeg meget uenig i," siger Hans Jørgen Vad og tilføjer:

"Det er ikke kun i IS, at vi er kritiske over for den udvikling. Det er meget store dele af Enhedslistens basis, der er kritiske over for den slags."

Gruppens administrator Mercedes Sanz er ikke selv medlem af IS, og hun understreger i en tilsendt mail, at de fleste medlemmer af facebook-gruppen ikke er IS'ere, men "kritisk selvstændige folk".

"The usual suspects"
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen tager kritikken oppe fra og ned:

"Jeg har ikke mærket noget til, at der skulle være udbredt kritik i Enhedslistens bagland. Tværtimod har der været bred opbakning til vores linje, hvor vi forsøger at opnå resultater, samtidig med vi kritiserer regeringen hver eneste gang, den svigter."

Per Clausen afviser blankt, at hans udtalelser om topskattelettelser kan ses som udtryk for en overdreven forligsiver:

"Jeg sagde blot, at det ikke ville få os til at løbe skrigende væk, hvis topskattegrænsen blev sat op. Det vil give en lille skattelettelse til dem, der tjener fra 400 - 500.000 kr., mens de, der tjener over 500.000, skal betale mere. Det er der ikke noget nyt i. Det kan godt være, Hans Jørgen er uenig, men så har han bare været uenig i vores politik hele tiden."

At det netop er gruppen omkring Internationale Socialister, der er bange for en højredrejning af Enhedslisten, overrasker ikke Per Clausen:

"De mennesker har snakket om Enhedslistens højredrejning, lige siden vi blev dannet. Det er i sig selv fint nok med en debat, men hvis man blot gentager velkendte synspunkter, er der jo grænser for, hvor inspirerende det er," siger Per Clausen.

Udover Hans Jørgen Vad er også Bjarne Thyregod medlem af såvel "For et rigtigt rødt EL" som af Enhedslistens 25 mand store hovedbestyrelse.  

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Asmaa Abdol-Hamid

Socialrådgiver, samfundsdebattør
Socialrådgiver (Den Sociale Højskole, Odense, 2004)

0:000:00