Fængselsforbund om DF-forslag: Absurd symbolpolitik

RETSPOLITIK: Danmark skal købe eller leje et fængsel i Østeuropa til udenlandske kriminelle. Sådan lød det mandag fra Dansk Folkeparti, men Fængselsforbundet er stærkt kritisk over for det forslag.

Det giver ikke mening at sende dømte udlændinge til et danskejet fængsel i Rumænien. Det har ellers længe været et emne hos regeringspartierne, men forbundsformand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, er ikke enig i metoden.

”For mig er det fuldkomment absurd at tro, at det gør nogen forskel overhovedet, så jeg kan slet ikke se, at det skulle give nogen mening,” siger Kim Østerbye og fortsætter:

”Det er i bedste fald et udtryk for symbolpolitik i min verden.”

Ifølge Dansk Folkeparti skal udenlandske kriminelle afsone deres straf i et danskejet eller lejet fængsel i udlandet, hvor forholdene er dårligere.

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have, at Danmark køber eller lejer et fængsel i et østeuropæisk land, hvor standarden er en væsentlig anden end i Danmark,” sagde Peter Kofod Poulsen, retsordfører i Dansk Folkeparti, til Altinget mandag.

Men Kim Østerbye er ikke enig i, at forholdene skulle være dårligere i for eksempel Rumænien.

”Han taler mod bedre vidende. Vestre Fængsel og de fængsler, jeg har set i Rumænien, er fuldkommen identiske. Der er ikke nogen forskønnende forhold over at sidde i Vestre Fængsel, hvor en stor del af rumænerne sidder i kort tid. Så det er misforstået, at det er værre,” siger han.

Plads er ikke et problem
I debatten om kriminelle udlændinges afsoning i udlandet bliver der ofte sammenlignet med Norge, der sender en del af deres fanger til Holland. Men her kan Kim Østerbye ikke se en parallel til Danmark.

”Den norske model handler i virkeligheden om noget helt andet. Den handler om, at de havde så absurd mange fanger i Norge, til forskel fra resten af Norden, at de ikke kunne nå at bygge nye fængsler selv,” siger han.

I Danmark er plads, ifølge Kim Østerbye, ikke et problem.

”Vi har ikke pladsproblemer. Vi har sådan set 300 lukkede pladser i Danmark lige nu, så hvis vi mangler plads til rumænerne, så åbner vi bare noget mere.”

Kim Østerbye er dog enig i, at kriminelle udlændinge skal afsone i deres hjemlande.

”Jeg er enig i, at ligeså snart de har fået en dom, så er det hjem. Men det synes jeg, politikerne skal håndtere i forhold til EU frem for at finde på alt muligt mærkeligt, der betyder, at vi skal finansiere noget, der forgår i Rumænien. Det kan de selv finansiere i Rumænien.”

Forrige artikel Cordua: Regeringen demonterer en bombe under Esben Lunde Cordua: Regeringen demonterer en bombe under Esben Lunde Næste artikel Politifolk vil have rigspolitichef fyret: Pape erklærer Politifolk vil have rigspolitichef fyret: Pape erklærer "fuld tillid"
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.