Fagbevægelsens top vil føre valgkampagne for Arne-pension, offentlig velfærd og efteruddannelse

Fagbevægelsens Hovedorganisation forventer at bruge 7,5 millioner kroner på at flytte stemmer til de partier, som efter et folketingsvalg vil garantere retten til tidlig pension, sikre velfærdsinvesteringer før nye skattelettelser og efteruddannelse. Det fremgår af organisationens valgstrategi.

FH - med formand Lizette Risgaard i front - vil i forbindelse med valget arbejde på at beholde Arne-pensionen, sikre flere penge til offentlig velfærd og efteruddannelse faglærte.
FH - med formand Lizette Risgaard i front - vil i forbindelse med valget arbejde på at beholde Arne-pensionen, sikre flere penge til offentlig velfærd og efteruddannelse faglærte. Foto: Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

"FH bidrager til, at der efter valget er et lønmodtagervenligt politisk flertal, ved at flytte stemmer til partier, som støtter FH’s mærkesager – eller ved at flytte stemmer væk fra partier, som er imod FH’s mærkesager."

Sådan lyder det i valgstrategien fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, der til det kommende folketingsvalg først og fremmest har som mål at garantere Arne-pensionen, sikre flere velfærdsinvesteringer før skattelettelser og mere efteruddannelse af faglærte. 

I alt har FH afsat 7,5 millioner kroner på sin valgkampagne, der blandt andet skal bestå af hjemmesider, analyse og pressehistorier. Allerede nu har foreningen lanceret en foreløbig kampagne for Arne-pensionen.

Her er mærkesagerne for FH under valgkampen

Ifølge strategien, som hovedbestyrelsen i FH vedtog før sommerferien, skal FH op til og under valgkampen arbejde på at flytte dagsordenen og flytte stemmer til de partier, som støtter FH's tre mærkesager:   

1) Flere gode år
Det er et problem, at alt for mange bliver nedslidte, syge eller
udbrændte af at gå på arbejde. Retten til tidligere pension for de,
som har været flest år på arbejdsmarkedet, skal garanteres - og der
skal være bedre muligheder for at skifte spor (senere) i arbejdslivet.

2) Vores velfærd
Vi skal investere mere i vores skoler, børnehaver, sundhedsvæsen og
plejehjem, og vi kan gøre mere for dem, som har brug for ekstra
støtte og hjælp i hverdagen. Velfærden skal prioriteres før nye
skattelettelser – og når der kommer flere børn og ældre, skal
midlerne til velfærd som minimum følge med.

3) En retfærdig grøn omstilling
Vi har brug for flere faglærte. Der skal investeres massivt i
uddannelse, opkvalificering og efter- og videreuddannelse, så
lønmodtagerne er klar til fremtidens arbejdsmarked. Og bliver man
ledig, som følge af den grønne omstilling, skal dagpengene være et
trygt sikkerhedsnet for den enkelte

Ekspert: FH har taget første stik hjem

Strategien, der blev vedtaget af hovedbestyrelsen allerede i slutningen af maj slår også fast, at FH skal forsøge at få sine forslag bredt præsenteret overfor partierne, særligt i optakten til selve valgkampen.

Og indtil videre lader det til at virke, lyder det fra Susanne Hegelund, der er indehaver af lobbybureauet Hegelund og Mose og i mange år har beskæftiget sig med lobbyisme og politisk kommunikation. 

"Vi kan konstatere, at det er lykkes at få både Venstre og Inger Støjberg til at frede Arne-pensionen. Hvor meget, det skyldes FH's indsats, ved vi ikke, men umiddelbart virker valgstrategien grundig og velforberedt. FH skal varetage interesserne for en meget bred gruppe af lønmodtagere i både det offentlige og private og har vurderet, at de tre mærkesager er vigtige for dem alle - og det er velkendte holdninger," siger hun.  

Når arbejdere stemmer blåt 

FH er ifølge sine vedtægter partipolitisk neutral, og sidste år viste en Epinionsmåling for Altinget, at knap en tredjedel af arbejdervælgerne stemmer på et parti med en borgerlig økonomisk politik. Nye Borgerlige kom ind på en andenplads efter Socialdemokratiet. 

Store medlemsforbund som 3F, HK og FOA har for længst droppet den centrale partistøtte. I stedet lader de det være op til lokalafdelingerne at beslutte, om de vil støtte bestemte partier økonomisk. 

Ifølge Susanne Hegelund er det også værd at bemærke, at valgstrategien netop ikke nævner bestemte partinavne. 

"Mærkesagerne er selvfølgelig klart mere røde end blå - den nævner for eksempel ikke spørgsmålet om økonomisk vækst - men det er ikke overraskende. I slutningen af 80'erne havde det daværende LO et klart mål om at få væltet Poul Schlüter. I dag samarbejder arbejdsmarkedets parter med begge fløje efter valget," siger Susanne Hegelund. 

Altinget ville gerne have spurgt FH-formand Lizette Risgaard om, hvorfor hun mener, at de tre mærkesager er de vigtigste for lønmodtagerne, men hun har ikke ønsket at kommentere valgstrategien. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion