Fagbosser scorer ferietillæg, der langt overstiger deres medlemmers

Ferietillægget til formand og næstformænd i Fagbevægelsens Hovedorganisation overgår niveauet i finanssektoren. ”Atypisk for arbejdsmarkedet,” siger forsker på baggrund af internt dokument.

Lizette Risgaard står i spidsen for Fagbevægelsens Hovedorganisation, der repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere.
Lizette Risgaard står i spidsen for Fagbevægelsens Hovedorganisation, der repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Den øverste ledelse i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) får et ferietillæg, der er usædvanligt højt set i forhold til resten af det danske arbejdsmarked.

Det vurderer eksperter på baggrund af et internt FH-dokument, som Altinget er kommet i besiddelse af, og som for første gang kaster lys over topledelsens samlede lønpakke.

Ifølge ferieloven skal det årlige ferietillæg udgøre mindst en procent af lønnen, men for de politisk valgte i FH er tillægget fire gange så højt.

”Der afregnes et ferietillæg 4 procent på alle løndele,” fremgår det af dokumentet, som et flertal ved FH’s kongres for nylig vedtog.

For formand Lizette Risgaard er det årlige ferietillæg dermed i omegnen af 50.000 kroner.

Ifølge arbejdsmarkedsforskerne Laust Høgedahl og Bent Greve fra henholdsvis Aalborg Universitet og Roskilde Universitet er det almindeligt, at lønmodtagerne gennem overenskomster med arbejdsgiverne forhandler sig frem til et ferietillæg, der er højere end den ene procent, der står i loven.

Ingen af dem har dog før hørt om ferietillæg på fire procent.

”Med mit kendskab til niveauet andre steder ligger det typisk lidt over en eller halvanden procent. Jeg har ikke hørt om andre steder, hvor man får fire procent i ferietillæg,” siger Laust Høgedahl, lektor på Aalborg Universitet.

Jeg har ikke hørt om andre steder, hvor man får fire procent i ferietillæg

Laust Høgedahl
Lektor på Aalborg Universitet

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00