Fagforbund er glade for, at slag om overenskomster flyttes væk fra Finansministeriet

ARMSLÆNGDE: En række fagforeninger ser umiddelbart positivt på regeringens beslutning om at flytte ansvaret for de offentlige overenskomstforhandlinger til Skatteministeriet.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge kunne præsentere sin nye regering, blev listen over ressortomlægninger også offentliggjort.

Blandt dem fremgik det, at ansvaret for de offentlige overenskomster flyttes fra Moderniseringsstyrelsen i Finansministeriet til Skatteministeriet.

Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer til Altinget, at regeringen med omlægningen vil forsøge at "genskabe tilliden" i overenskomstforhandlingerne efter flere år med langstrakte konflikter.

Og beslutningen bliver taget godt imod af de forbund, der repræsenterer de offentligt ansatte.

”Jeg ser det som et signal om, at man gerne vil sikre sig et armslængdeprincip mellem overenskomstforhandlingerne og dem, der eventuelt skal lovgive om et resultat, hvis noget brænder sammen,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib, der ser frem til at blive klogere på tankerne bag regeringens beslutning.

”Moderniseringsstyrelsen har været låst af en opgave om at finde store milliardeffektiviseringer gennem overenskomsterne. Det er mit håb, at man nu siger, at Moderniseringsstyrelsen stadig skal modernisere den offentlige sektor, men ikke samtidig laver direkte overenskomstforhandlinger med os. Derfor er jeg også umiddelbart positiv over for regeringens beslutning,” supplerer Anders Bondo Christensen, der er formand for Lærernes Centralorganisation (LC).

Kan ses som en ny start
Også den tidligere FOA-formand Dennis Kristensen glæder sig over det varslede opgør med Moderniseringsstyrelsens rolle i de offentlige overenskomstforhandlinger:

”Hvis Moderniseringsstyrelsen fratages de statslige overenskomstforhandlinger, må det ses som en ny start efter udviklingen af et betydeligt gab mellem styrelsen og de ansatte,” skriver han blandt andet på det sociale medie Twitter.

Se reaktioner fra Kommunernes Landsforening og flere fagforbund, og find ud af, hvorfor FOA's formand kalder den nye placering af overenskomsterne for "spøjs" i den fulde artikel på Altinget: arbejdsmarked.

Forrige artikel Forhandlinger onsdag: Hvordan skal nyt tilskud til fattige børnefamilier se ud? Forhandlinger onsdag: Hvordan skal nyt tilskud til fattige børnefamilier se ud? Næste artikel Dagens overblik: Partier vil trække miljøminister ind i sag om kemikalieudslip Dagens overblik: Partier vil trække miljøminister ind i sag om kemikalieudslip