Fagforbund klar til at lade elever og pensionerede kaste sig ind i coronakamp

CORONAVIRUS: Fagforbund tager godt imod sundhedsministerens opfordring til at aktivere pensioneret personale og studerende. Både FOA og Dansk Sygepleråd melder sig klar til at lade studerende indgå i coronaberedskabet.

For nogle skoleelever og studerende betyder corona-krisen, at de skal blive hjemme fra skole. Men for studerende på de 13 danske sosu-skoler kan den eskalerende virus betyde, at de skal indgå som en aktiv del af beredskabet i ældreplejen og på hospitaler.

"Vi har jo 7.000-10.000 elever i gang hele tiden. Nogle er allerede ude i praktik, mens andre går i skole. Vi er lige nu i gang med at undersøge rent juridisk, om ikke vi kan skubbe flere ud fra skolerne for at give en hånd ude på arbejdspladserne," siger Torben K. Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren hos FOA.

Heunicke efterlyser ekstra varme hænder
Udmeldingen kommer, efter at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag efterlyste ekstra hjælp fra både studerende og pensioneret personale i sundheds- og omsorgssektoren for at håndtere situationen, hvis coronavirus sætter kapaciteten under pres.

Også Dansk Sygeplejeråd er klar til at lade sygeplejerske-studerende indgå som aflastning.

"Samlet set har vi jo 11.000 sygeplejerske-studerende, hvoraf små 5.000 er nået til sidste del af uddannelsen, hvor de vil kunne bidrage med mest. Så det er også vores opfattelse, at der er en del kapacitet at hente her," siger formand Grete Christensen.

Hun erindrer dog om, at sygeplejerske er en uddannelse, som kræver autorisation.

"Så når man ikke har uddannelsen, er der en række områder, hvor man ikke kan arbejde selvstændigt. Men hvis man tager højde for, at folk er forskellige steder på deres uddannelse, vil de forskellige måder kunne gå ind og være en større eller mindre aflastning for det øvrige personale," siger hun.

FOA's pensionister står klar i startboksen
Hos FOA falder opfordringen om at lade pensionerede medlemmer indgå i beredskabet i god jord. 

"Det er min klare opfattelse, at mange allerede står klar i startboksen og har kriblen i fingrene for at komme ud og give en hånd med," siger Torben K. Hollmann.

Onsdag formiddag er en række af de centrale aktører på sundheds- og ældreområdet kaldt til møde i Sundhedsstyrelsen for at diskutere behov og prioriteringer i forhold til coronavirus – heriblandt også FOA og Dansk Sygeplejeråd.

"Det næste er jo, at vi skal finde ud af, hvordan vi prioriterer indsatsen, når og hvis kapaciteten kommer under pres. Det bliver ikke nemt," siger Torben K. Hollmann.

Forrige artikel Corona-pakke: Danske virksomheder får lov at vente med at betale moms og skat  Corona-pakke: Danske virksomheder får lov at vente med at betale moms og skat  Næste artikel Dagens overblik: Von der Leyen lover statsstøtte til corona-ramte virksomheder  Dagens overblik: Von der Leyen lover statsstøtte til corona-ramte virksomheder