Faktatjek: Hvor meget havde man sparet ved et dobbeltvalg?

TJEKDET: Det koster 120 millioner kroner ekstra, at Lars Løkke har besluttet at afholde folketingsvalg og europaparlamentsvalg hver for sig, skriver Benny Engelbrecht (S) på Twitter. Men det har han ikke ret i, siger forsker. 

Faktatjekket er leveret af Tjekdet, hvor du kan finde mange flere faktatjek af påstande fra valgkampen

"Ekstraudgift ved at afholde folketingsvalg og europaparlamentsvalg hver for sig: cirka 120 millioner kroner."
Sådan hævder Socialdemokratiets finansordfører og tidligere skatteminister, Benny Engelbrecht, i et opslag på det sociale medie Twitter.

Også Socialdemokratiets ungdomsorganisation (DSU) har udbredt påstanden på sociale medier. 

Men kan det nu også passe, at man kunne have sparet 120 millioner kroner ved at lægge europaparlamentsvalget og folketingsvalget på samme dag? Det har faktatjek-siden Tjekdet set nærmere på.

Konklusionen er, at det er uvist, hvad man helt præcist kunne spare i kroner og ører ved at slå de to valg sammen. Men Benny Engelbrecht og DSU har ikke ret i, at man havde sparet kommunekasserne for en ekstra udgift på 120 millioner kroner, hvis de to valg blev afholdt samme dag.

Det siger Roger Buch, der er chefforsker hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Tjekdet.

"Det har de ikke ret i. For der skal selvfølgelig bruges mere personale, når der skal afholdes to valg på én gang. Der skal jo være flere til at tælle stemmer op. Så man får ikke to valg for et valgs pris."

De 120 millioner kroner matcher ifølge Roger Buch i runde tal, hvad det koster at afholde et enkelt valg.

Historien viser ikke dobbelt udgift
I 2015 blev der både afholdt folketingsvalg i juni og folkeafstemning i december, og kommunerne har bogført, at udgifterne til de to valg var i alt 225 millioner kroner.

I maj 2014 blev der afholdt europaparlamentsvalg og folkeafstemning samme dag. Her var den samlede pris for de to valg ikke det halve. I stedet havde kommunerne udgifter for 166 millioner kroner.

I de tilfælde kostede det altså 59 millioner kroner mere at holde to valg hver for sig end på samme dag.
Ud fra tallene "er det rimeligt at gå ud fra, at udgifterne til et dobbeltvalg er lavere end udgiften til to valg afholdt på forskellige dage, men hvor meget lavere kan vi desværre ikke sige," oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en mail til Tjekdet.

Ud over mere personale skal antallet af afstemningsbokse fordobles, ligesom der skal trykkes dobbelt så mange stemmesedler. Desuden skal der laves to forskellige valglister og to forskellige valgkort til de to vælgerkorps, der er forskellige ved de to valg. EU-borgere, der bor i Danmark, må nemlig også stemme på danske kandidater til Europa-Parlamentet. Men de kan ikke stemme til folketingsvalget.

"Der er selvfølgelig også stordriftsfordele. Men i meget runde tal kan man sige, det koster en halv gang mere at holde to valg oven i et. Så man sparer cirka 50 procent," siger Roger Buch på baggrund af egne beregninger af tal fra Danmarks Statistik.

Benny Engelbrecht forklarer, at han skriver cirka 120 millioner kroner, da der ikke er nogen, der har en konkret opgørelse på det. Læs hele interviewet med Benny Engelbrecht på Tjekdet, hvor du også kan finde mange flere faktatjek fra valgkampen.

Forrige artikel Vestager skruer op for sin kampagne for et EU-topjob Vestager skruer op for sin kampagne for et EU-topjob Næste artikel S vil spare milliarder på konsulenter, men partiets eget forbrug er fire gange større end de andre partiers tilsammen S vil spare milliarder på konsulenter, men partiets eget forbrug er fire gange større end de andre partiers tilsammen