Falck-boss: Det offentlige skal ikke levere alt i fremtidens velfærdsstat. Den sam­tale mangler politikerne mod til at tage

MOD: Velfærdsstaten er under pres. I hvert fald hvis det offentlige skal levere alt. Den samtale mangler politikerne at tage med befolkningen. For grænsen mellem patient og sundhedsforbruger er blevet flydende. Det mener Jakob Riis. ”Vores skattebetalte sundhedsvæsen er ikke fuldt gearet til at imødekomme det stigende behov. Det har vi ikke penge til,” siger Falck-bossen. Nu starter han samtalen. 

Jakob Riis, administrerende direktør i Falck, opfordrer politikerne til at tage en samtale med befolkningen om fremtidens velfærdssamfund. 
Jakob Riis, administrerende direktør i Falck, opfordrer politikerne til at tage en samtale med befolkningen om fremtidens velfærdssamfund. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christoffer Lund-Hansen

Der er en vigtig offentlig samtale, som vi mangler at tage i Danmark. Vi skal tale om velfærdsstaten.

For vi er nået dertil, hvor staten ikke alene kan levere det velfærdsniveau, der påkræves i et rigt land som Danmark uden at inddrage private aktører.

Velfærdsstaten forandrer sig nemlig for øjnene af os, men ingen tør italesætte det åbenlyse. Det er Falck-topchef Jakob Riis’ budskab til landets politikere.

”Der er en samtale med befolkningen, som politikerne mangler mod til at tage. Den handler om, at det offentlige ikke kommer til at levere det hele i fremtidens velfærdsstat,” siger Jakob Riis.

Blå bog: Jakob Riis

Jakob Riis har været administrerende direktør for Falck siden maj 2017.

Han skiftede til Falck fra en stilling som Executive Vice President, North America i Novo Nordisk, hvor han har bestredet flere roller siden karrierestarten i selskabet i 1996.

I december var Jakob Riis blandt de 20 danske erhvervsprofiler, som blev udvalgt til at sidde i Dansk - Konkurrenceevneråd. Jakob Riis er gift med Annemarie og far til tre børn.

Samtalen – og ikke mindst forventningsafstemningen – med befolkningen om, hvordan vi indretter fremtidens velfærdsstat, er nødvendig, fordi vi som samfund bliver rigere og rigere, og vi lever længere end nogensinde før.

Den udvikling er med til langsomt at udviske grænserne mellem at være patient og sundhedsforbruger ifølge Falcks administrerende direktør.

Den udvikling er ved at ske, og det kræver en accept fra politisk hold af, at der er nogle andre, som laver de ting. Alle skal vænne sig til en ny virkelighed, hvor private aktører er en aktiv del af sundhedsområdet, for virkeligheden er, at vi aflaster systemet.

Jakob Riis
Topchef i Falck

”Vi er blevet markant rigere som samfund, og derfor har vi bevæget os over til, at vores helbred betyder endnu mere for os. Vi kan købe den mad, vi vil have, og vi har mange andre goder, men helbredet er noget, vi i stigende grad fokuserer på og efterspørger. Efterspørger er nøgleordet. Vi gør det i dag som to personer på én gang. Vi er både patient og en forbruger af sundhed,” siger han.

Udvikling kræver politisk accept
Udviklingen er allerede i gang. Middellevetiden i Danmark er steget stort set uafbrudt siden starten af 1990’erne, og på flere områder køber danskerne private velfærdsydelser som aldrig før.

Dagpenge alene er tilsyneladende ikke nok for at stigende antal danskere.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00