Farvel til partiprofil udløser større socialdemokratisk rokade i København

Socialdemokratisk gruppenæstformand forlader politik efter 14 år, og derfor bliver der rykket rundt på en række poster hos det næststørste parti på Københavns Rådhus.  

32-årige Marcus Vesterager bliver ny socialdemokratisk gruppesekretær på Københavns Rådhus. 
32-årige Marcus Vesterager bliver ny socialdemokratisk gruppesekretær på Københavns Rådhus. 
Søren Dahl

Socialdemokraterne på Københavns Rådhus har kastet sig ud i en større rokade i kølvandet på, at gruppenæstformand Jonas Bjørn Jensen kort efter årsskiftet annoncerede sit exit fra københavnsk politik.  

På et hovedbestyrelsesmøde mandag aften blev det blandt andet besluttet, at posten som gruppenæstformand bliver nedlagt med Jonas Bjørn Jensens afgang. 

Til gengæld får 31-årige Marcus Vesterager fremover titel af gruppesekretær, ligesom han overtager Jonas Bjørn Jensens post som næstformand i Metroselskabet.  

For mig betyder det ikke så meget, hvilke udvalg, jeg sidder i. Som gruppeformand har man det privilegie, at man kan blande sig lidt i det hele.

Lars Weiss (S)
Gruppeformand

En post, der indbringer ham knap 360.000 kroner om året. Derudover fortsætter Marcus Vesterager i Teknik- og Miljøudvalget.  

Ifølge gruppeformand Lars Weiss står den socialdemokratiske gruppe “et fornuftigt sted” efter mandagens ændringer.

“Men det er altid svært at erstatte en som Jonas, der i rigtigt mange år har været en markant profil udadtil og i sit virke på rådhuset,” siger Lars Weiss. 

Hvor stort et problem er det for jer, at Jonas Bjørn Jensen stopper?  

“Det efterlader altid et tomrum, når en så vigtig person forlader gruppen, og vi skal også lige finde vores ben i det her. Men som sagt, så synes jeg, at vi har fundet en meget fornuftig løsning,” tilføjer gruppeformanden. 

Jonas Bjørn Jensens sæde i Borgerrepræsentationen bliver overtaget af Hari Neupane, der siden september måned 2023 har været barselsvikar for Marcus Vesterager. 

Forlader udvalg 
Mandagens rokade får også betydning for Lars Weiss selv.

Han forlader Teknik- og Miljøudvalget for i stedet at indtræde i Kultur- og Fritidsudvalget, mens politisk ordfører Laura Rosenvinge tager den ledige plads i Økonomiudvalget, som Jonas Bjørn Jensen efterlader.  

Læs også

Ifølge Lars Weiss skal man dog ikke lægge det store i hans farvel til det magtfulde Teknik- og Miljøudvalg. 

“For mig betyder det ikke så meget, hvilke udvalg, jeg sidder i. Som gruppeformand har man det privilegie, at man kan blande sig lidt i det hele,” konstaterer han.  

"Meget menneskeligt"
Jonas Bjørn Jensen blev valgt til Borgerrepræsentationen efter kommunalvalget i 2009, og fungerede i mange som politisk ordfører under tidligere overborgmester Frank Jensen.  

En post, han dog mistede efter kommunalvalget i 2021, hvor Socialdemokratiet fik et historisk dårligt resultat og tabte seks mandater.  

Hans efterfølger på posten, Laura Rosenvinge, erkender da også, at Socialdemokratiet bliver en “betydelig politisk kapacitet” fattigere, når Jonas Bjørn Jensen 1. februar siger endegyldigt farvel til københavnsk politik.  

“Men jeg er egentlig ganske fortrøstningsfuld, for der er stadig mange gode og erfarne socialdemokrater på Københavns Rådhus, der er klar til at tage over,” siger hun.  

Hvilken begrundelse har Jonas Bjørn Jensen givet til sin exit? 

“Nøjagtigt den samme, som han har kommunikeret til alle andre på sociale medier. Han har fået en rigtig fed mulighed, og efter meget lang tid i politik følte han, at tiden var inde til at prøve noget andet," forklarer Laura Rosenvinge.

"Det synes jeg egentlig er meget menneskeligt, og noget som jeg kun kan have respekt for,” tilføjer hun.  

Mandagens rokade betyder også, at Andreas Keil får ny titel af kulturordfører og indtræder i Kultur og Fritidsudvalget, mens Lea Friedberg bliver beskæftigelsesordfører, og får plads i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bjørn Jensen

Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
cand.comm. i geografi og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, Modstrøm
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024