Fem nedslag fra Venstres landsmøde

OVERBLIK: Der var opbakning til Støjberg, Venstre står over for en hårfin kommunal balance, og så leverede Jakob Ellemann-Jensen weekendens sjoveste indslag. Her er fem nedslag fra Venstres landsmøde.

1.700 Venstre-medlemmer var i weekenden samlet til landsmøde i Vejle, hvor der blev diskuteret politik, kommunalvalg og holdt taler. Og det blev et helt anderledes stille landsmøde end i 2016, hvor Lars Løkke Rasmussen brugte landsmødet til at invitere Konservative og Liberal Alliance med i regering.

I år kom der hverken de store nyheder eller opsigtsvækkende indlæg, men derimod blev tiden brugt på taler fra fremtrædende V-politikere og på kommunal- og regionsrådsvalget 21. november. Med 1.700 deltagere var det også det største landsmøde længe.

Her er fem ting, der er værd at vide om weekendens landsmøde hos Venstre.

Løkke vil tage et opgør med parallelsamfund
Da statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussen lørdag gik på talerstolen for at åbne landsmødet, var det med en klar besked om, at regeringen vil sætte ind mod parallelsamfund.

”Danmark skal være åbent for dem, der kan og vil, men hermetisk lukket for dem, der ikke vil.”

Statsministeren lagde vægt på den "balance i udlændingepolitikken", der er blevet Venstres nye mantra. Løkke fremhævede på den ene side de mange eksempler på indvandrere og flygtninge, der klarer sig godt i Danmark, og understregede, at Danmark har behov for dem.

På den anden side lagde han op til en skærpet kurs over for de udlændinge, der ikke deler de danske værdier, og som "på trods af to eller måske endda tre generationer i Danmark insisterer på, at deres identitet ikke ligger i Danmark, men i det land, deres forældre eller bedsteforældre har forladt."

”Vi er nødt til at tage et opgør med parallelsamfundene. Med modkulturen. Vi er nødt til at insistere på, at Danmark skal være Danmark,” sagde Løkke og fortsatte:

”Et opgør med parallelsamfund. Et opgør med dem, som vi har inviteret ind, men som i virkeligheden ikke vil Danmark. Det er på alle måder nødvendigt.”

Weekendens sjoveste: Ellemann langer ud
Som sidste punkt på lørdagens dagsorden holdt politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen tale på landsmødet i Vejle.

Han formåede at sende stikpiller i alle retninger, både til sit eget parti, til de andre regeringspartier, til Dansk Folkeparti og til oppositionspartierne. Og talen høstede weekendens største klapsalver og latterudbrud fra de 1.700 landsmødedeltagere.

Kort fortalt gav Jakob Ellemann-Jensen et kig bag kulisserne som politisk ordfører, hvor en dag blev ridset op med telefonsamtaler, møder og andre pligter:

”Efter mødet skal jeg i Snapstinget og spise frokost. Den første, jeg møder, er en påfaldende henrykt Uffe Elbæk. Det er aldrig et godt tegn. Det er kødfri dag. Igen. Claus Hjort vender om ved indgangen i en hidtil uset depressiv tilstand, da han opdager, at der hverken er kød eller ketchup på menuen,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, som fortsatte:

”Jeg spiser min couscous med tofu og knoldselleri, mens jeg overvejer, om det vil være et brud på vores liberale principper at forbyde Alternativet, eller om der kan findes en vej rundt om.”

I talen nåede Ellemann blandt andet at konstatere, at gruppeformand Søren Gade ikke er en central nøgleperson i Venstre, at miljøminister Esben Lunde konstant trues af et mistillidsvotum, og at Anders Samuelsen ikke er den mest kompetente udenrigsminister.

Læs hele talen hos Ekstra Bladet.

Fodbold-ildsjæl vandt frihedspris
Traditionen tro uddelte Venstre under landsmødet sin årlige frihedspris. Den gik til Ilknur Kekec, der er træner og ungdomsformand i Høje Taastrup Idrætsforening, og hun fik prisen for sin indsats for at nedbryde barrierer og skabe fællesskaber på tværs af det danske samfund.

I begrundelsen for valget fortalte Lars Løkke Rasmussen, at Ilknur er en ægte ildsjæl.

”Med sin indsats i Høje Taastrup Idrætsforening gør Ilknur en uvurderlig indsats for, at unge får knyttet venskaber gennem idræt. Det er imponerende, hvordan hun engagerer unge indvandrere i den rige foreningskultur, vi har en unik historie for i Danmark. Det er prisværdigt, og derfor kan vi være stolte af Ilknur,” sagde Løkke.

Valgkampen er skudt i gang
Med under to måneder til kommunal- og regionsrådsvalget fyldte den kommende valgkamp ikke så underligt en stor del på weekendens landsmøde.

Næsten hele søndagen var sat af til det kommende valg, og her var emner som folkeskole, sundhedsvæsnet, beskæftigelse og integration på dagsordenen.

Venstre står dog i et dilemma, når det gælder kommunalvalget 21. november. For mens partitoppen er i fuld gang med at forsøge at sætte de godt 1.700 kommunale kandidater op til valgkampen, har Venstre-folk som politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen samtidig travlt med at understrege, at alle marginaler faldt ud til Venstre under det seneste kommunalvalg i 2013, hvor Venstre sikrede sig en stor del af landets 98 borgmesterposter.

Set i lyset af det gode valg sidste år og Venstres lave opbakning i meningsmålingerne – 18 procent i det seneste Risbjergsnit af septembers meningsmålinger – kæmper Venstre med at finde en balance, der på en gang pumper optimisme og gejst ind i kandidaterne, men samtidig også er realistisk.

Venstre stiller med 1.704 kandidater til kommunalvalget og 175 kandidater til regionsrådsvalget.

Opbakning til Støjberg
At Inger Støberg skiller vandene i befolkningen, er ingen hemmelighed – heller ikke i Venstre. Senest er udlændingeministeren kommet i vælten, efter hun delte et billede af sin iPad-baggrundsskærm, der viste Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

På landsmødet stod det dog klart, at der fortsat er fuld opbakning til Støjberg.

”Venstre er det balancerede parti, vi er stolte af vores integrationsminister, som med ret store personlige omkostninger har været betroet den helt nødvendige opgave at stramme op på en politik, som de andre lod sejle,” sagde Lars Løkke Rasmussen til klapsalver fra salen.

Lars Løkke Rasmussen fortalte også, at det var Inger Støjberg, der i sin tid kom og sagde, at han skulle møde Ilknur Kekec i Høje Taastrup, som lørdag fik Venstres frihedspris.

”Det er den anden side af sagen, som mange måske ikke har så meget øje for. Bag alle de stramninger ligger ambitionen om at få det enkelte menneske til at vokse.

”Vi skal møde dem, der ser anderledes ud eller har en anden religion, i tillid. For vi ved, at når de er kommet, er det, fordi de vil os. Det er den anden side, og det er den balance, som Venstre står for.

,

Forrige artikel V-medlemmer: Det synes vi om burkaforbuddet V-medlemmer: Det synes vi om burkaforbuddet Næste artikel Det sker i EU: Ål, bankunion, Brexit og klimakamp Det sker i EU: Ål, bankunion, Brexit og klimakamp