FH hemmeligholder formandens fratrædelsesaftale – her er den øvre grænse for, hvad hun kan få

Fagbevægelsens Hovedorganisation har indgået en fratrædelsesaftale med den nu forhenværende formand Lizette Risgaard, men vil ikke ud med tallene. 

Fagbevægelsens Hovedorganisation har indgået en fratrædelsesaftale med den nu forhenværende formand Lizette Risgaard, men vil ikke ud med tallene. 
Fagbevægelsens Hovedorganisation har indgået en fratrædelsesaftale med den nu forhenværende formand Lizette Risgaard, men vil ikke ud med tallene. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

De 1,3 millioner lønmodtagere under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kommer næppe til at få indblik i, hvor mange penge den nu forhenværende formand får med sig i fratrædelse.

Efter flere dages betænkningstid oplyser hovedorganisationen sent onsdag, at man ikke vil sætte tal på den aftale, der er indgået mellem parterne.

”De konkrete elementer i aftalen er underlagt fortrolighed,” lyder det i et skriftligt svar fra FH’s fungerende formand, Morten Skov Christiansen, til Altinget.

Lizette Risgaard meddelte søndag, at hun trækker sig som formand for FH. Det skete efter afsløringer i Berlingske og Ekstra Bladet af grænseoverskridende adfærd overfor unge mænd i fagbevægelsen. Risgaard har selv erkendt, at hendes adfærd har været upassende.

Fik lønhop i efteråret

Ved efterårets FH-kongres vedtog de delegerede, at lønnen til Lizette Risgaard og resten af FHs politisk valgte topledelse skulle hæves med en ”ekstraordinær engangsregulering”.

I samme ombæring vedtog kongressen, hvilke overordnede vilkår der gælder, når formand eller næstformand forlader FH. Morten Skov Christiansen oplyser, at Lizette Risgaards fratrædelsesaftale er inden for netop de rammer.

”Lizette har valgt at trække sig som formand for FH. Når det sker, laves der en aftale inden for de rammer som FH’s kongres har vedtaget,” siger han i kommentaren.

Højst 12 måneders løn

Det betyder, at Lizette Risgaard allerhøjst kan få 12 måneders løn med sig fra FH. Det er nemlig det højest mulige niveau for en fratrædelse i det dokument, kongressen har vedtaget.

Efter lønhoppet ved efterårets kongres lød Lizette Risgaards årsløn på knap 1,1 million kroner. Dertil kom et tillæg på 350.000 kroner om året og 18 procent i pension.

Lizette Risgaard blev i 2007 næstformand for LO, hvor hun avancerede til formandsposten i 2015, da Harald Børsting trak sig tilbage.

Med virkning fra 2019 fusionerede LO og FTF til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som Lizette Risgaard var formand for indtil søndag den 30. april i år.

Det har FH-kongressen vedtaget

"Såfremt en valgt genopstiller på en kongres, men ikke vælges, oppebæres der 6 måneders løn, samt fuld for måneden, hvor fratræden sker.

Såfremt den valgte, i forbindelse med sin fratræden, vælger at gennemføre en erhvervsrettet uddannelse, vil den valgte få udbetalt løn i hele uddannelsens længde; dog maksimalt i 12 måneder. Eventuelle studieudgifter eller dele heraf kan, efter nærmere aftale med formanden, refunderes.

Såfremt en valgt afgår ved døden, udbetales til boet, tre måneders løn, samt fuld for måneden, hvori dødsfaldet indtræffer.

Såfremt en valgt ønsker at fratræde, for at overgå til anden stilling, kan det ske med en 1 måneds varsel.

Såfremt en valgt, af andre årsager, ønsker at fratræde, kan der indgås en aftale herom med FH’s formand. Dog kan den samlede ramme ikke overstige, hvad der i øvrigt ellers kan oppebæres efter denne bestemmelse."


Kilde: Dokumentet "Fastsættelse af lønninger og vilkår for formand, stedfortrædende formand og næstformand"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024