Debat

FH i Hovedstaden: Det er besynderligt, at mangel på arbejdskraft overrasker danske topchefer

Når danske topchefer skriger på ekstra arbejdskraft, er det nærliggende at spørge om, om de selv har forsøgt at komme manglen til livs, skriver Per Georg Olsen.

Det kan ikke komme som en overraskelse på danke topchefer, at der er mangel på arbejdskraft, skriver Per Georg Olsen.
Det kan ikke komme som en overraskelse på danke topchefer, at der er mangel på arbejdskraft, skriver Per Georg Olsen.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Per Georg Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På et førstehjælpskursus lærer man følgende: stands ulykken, skab overblik, tilkald hjælp, giv førstehjælp.

Når topchefer blandt Danmarks 1.000 største virksomheder skriger på arbejdskraft i en sådan grad, at mange er nødt til at sige nej til nye ordrer, er det vel rimeligt at spørge ind til, om den stigende mangel på arbejdskraft er en overraskelse for disse topcheferne.

Det er vel også rimeligt samtidig at spørge, hvad de samme højtbetalte chefer, så har foretaget sig igennem de sidste 10 - 20 år, hvor vi har drøftet den her udfordring?

Har topcheferne ydet førstehjælp, eller har de bare passeret ulykken i firmabilen med nedsat fart og undret sig?

Har disse højtbetalte topchefer taget flere lærlinge? Har topcheferne sikret uddannelsesplaner for deres medarbejdere? Har topcheferne og deres organisationer været aktive i de regionale arbejdsmarkedsråd med forslag til planer, som kunne afhjælpe mangelsituationen? Har de taget ansvaret på sig, eller har de svigtet deres ansvar over for virksomheden og medarbejderne ved blot at konstatere ulykken, i en forventning om at det må der da være nogle andre mennesker, der tager sig af?

Har topcheferne ydet førstehjælp, eller har de bare passeret ulykken i firmabilen med nedsat fart og undret sig?

Per Georg Olsen
Formand, FH Hovedstaden

Tre ben

Erhvervs-, beskæftigelses- og uddannelsespolitik hænger sammen i en trekant lige som ilt, varme og brandbart materiale på førstehjælpekurset i brandslukning. Fjerner du en af tingene, går ilden ud. Det samme sker for livet i erhvervene. Fjerner du et ben i erhvervs-, beskæftigelses- eller uddannelsespolitikken, så bliver der koldt i stedet for varmt.

Har de højtbetalte topchefer tilstrækkeligt blik for sammenhæng imellem erhverv, beskæftigelse og uddannelse? Eller er de kun kommet til det ene ben i brandtrekanten erhverv og vækst, mens de ser helt bort fra de to andre ben i trekanten – uddannelses- og beskæftigelsespolitik?

Herfra en anbefaling til topcheferne om at rive nogle dage ud af kalenderen, tag på førstehjælps og brandkursus. Det er godt at kunne førstehjælp, når ulykken sker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00