Fhv. MF Povl Brøndsted død, 86 år

22. februar 2011 kl. 11:23
DØDSFALD: Tidligere næstformand for Folketinget og Venstres folketingsgruppe Povl Brøndsted er død. Han bisættes lørdag fra Roskilde Domkirke.
| Flere

Tidligere folketingsmedlem Povl Brøndsted, Roskilde, er død, 86 år gammel. Han døde søndag aften på Køge Sygehus, oplyser familien til Altinget.dk.

Povl Brøndsted var medlem af Folketinget, valgt i Fåborg, i 1973-77 og 1979-90. Han var næstformand for Venstres folketingsgruppe 1982-88 og i to perioder gruppesekretær. Han var næstformand (præsidiemedlem) for Folketinget 1984-90.

Den læreruddannede Brøndsted var søn af en højskoleforstander og startede selv i lærergerningen på Rødding Højskole 1948-51. Det politiske trak i ham, og allerede i 1966-70 var han sognerådsformand for Venstre i Herslev-Gevninge Kommune.

Han var leder af Landbrugets Oplysnings- og Konferencevirksomhed (LOK) fra oprettelsen i 1963 og frem til 1978. Siden, 1981-85, var han formand for det liberale oplysningsforbund LOF. Hans kulturelle nerve blev bl.a. stimuleret i hvervet som næstformand for Det Danske Teater 1963-68.

Folkelig bagage
I Venstres nuværende folketingsgruppe huskes den afdøde partifælle med veneration og varme. Tidligere minister Britta Schall Holberg blev valgt til Folketinget første gang i 1984, hvor Brøndsted stod klar til at tage hende og andre nye gruppefæller under sine vinger.

"Povl Brøndsted var et stort, flot, folkeligt menneske - indbegrebet af alt det, jeg opfatter som Venstre og indbegrebet af alt det, et folketingsmedlem skal være.

Han havde en utrolig folkelig bagage - var en gudsbenådet underviser og folkeoplyser og kom altid uden for Christiansborgs mure for at deltage i den folkelige debat. Han sagde til mig, da jeg kom herind i Folketinget: - Du skal passe på, du ikke bare lever dit liv på anden sal. Han betød i det hele taget utrolig meget for os, der var unge dengang."

Britta Schall Holberg fremhæver, at Brøndsted var "trofast over for traditionen i lighed med f.eks. Ivar Hansen og Christian Mejdahl", de senere folketingsformænd for Venstre.

Festgudstjeneste i 2010
Kirken spillede en stor rolle for ham - han var for formand for Folketingets Kirkeudvalg i 11 år og mødte altid op ved gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke før Folketingets åbning, også efter at han gik ud af politik. Han var med så sent som ved åbningen i oktober 2010.

Mange husker sikkert Povl Brøndsted fra en helt særlig hændelse. I 1993 blev han næsten 100 pct. blind, og lægerne sagde, at han aldrig ville komme til at se igen.

Tre år senere havde han fået sit syn helt igen, da han vågnede en morgen i august og straks kunne sætte sig bag rattet igen. Lægerne har ikke nogen forklaring på, hvad der skete, men nogen har talt om en såkaldt "vissen synsnerve".

Andre siger, man kan miste synet på grund af et pludseligt traume eller stress - og Povl Brøndsted mistede både sin kone og sin mor med korte mellemrum, lige inden han blev blind.

Povl Brøndsted bisættes fra Roskilde Domkirke på lørdag kl. 14.00.

 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK