Fik du hørt partiledernes grundlovstaler? Få hovedpointerne her

GRUNDLOVSDAG: Østergaard og Samuelsen er fremtidsoptimister, Løkke langer ud efter Trump, Mette Frederiksen tror på fortsat samarbejde med R, og Thulesen Dahl vil i regering. Her er overblikket over partiledernes hyldesttaler til folkestyret. 

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardChristina Houlind

De danske politikere rejste tirsdag landet rundt for at holde tale i anledning af grundlovsdag. Hvis du ikke fik hørt dem, får du overblikket over de vigtigste pointer fra partilederne herunder.

Jeg har i øjeblikket mere end svært ved at genkende det USA, som ellers altid har stået for mig som den frie, demokratiske verdens leder.

Lars Løkke Rasmussen (V)

Lars Løkke Rasmussen Lars Løkke Rasmussen (V)
Ud over meldingen om, at regeringen arbejder for, at fælles europæiske asylcentre skal være en realitet, var der tre værdier, som dannede grundlaget for Venstres formand og landets statsminister, Lars Løkke Rasmussens, tale. Frihed, frisind og fællesskab.

Alt det – og meget mere – kan vi samarbejde om. Derfor er vi overbeviste om, at De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten sammen med os vil være med til at sætte en ny retning for Danmark.

Mette Frederiksen (S)

Samtidig udtrykte han en skarp kritik af USA og de handelssanktioner, præsident Trump indførte mod Europa i sidste uge.

Vi går til valg på, at nok kan Lars Løkke Rasmussen fortsætte som statsminister med vores opbakning, men det bliver for en nysammensat regering.

Kristian Thulesen Dahl (DF)

"Globalt set er vores værdier ikke så selvfølgelige, som vi opfatter dem. Derfor skal vi ikke bare dyrke vores værdier og fejre dem på en dag som i dag. Vi skal også værne om dem i hverdagen sammen med vores ligesindede.

Kriminalitet skal straffes. Det er klart. Men størrelsen på straffen skal ikke afhænge af, hvem der har gjort det, men hvad der er sket.

Pernille Skipper (EL)

Jeg bliver oprigtig bekymret, når vigtige og toneangivende lande tager skridt i den modsatte retning – væk fra vores værdier. Jeg har i øjeblikket mere end svært ved at genkende det USA, som ellers altid har stået for mig som den frie, demokratiske verdens leder.

For mig og for os i Liberal Alliance er optimismen og troen på fremtiden helt centrale værdier, som står i centrum for alt, hvad vi arbejder for. Alting ordner sig – før eller siden.

Anders Samuelsen (LA)

USA har trukket sig fra vigtige aftaler om blandt andet kampen mod menneskeskabte klimaforandringer og har lige før weekenden indført skadelige handelsrestriktioner mod nære allierede, herunder os i Europa. Samtidig fortsætter Rusland med ikke at spille efter reglerne. Og Kina øger sin politiske og økonomiske indflydelse globalt. Det udfordrer os. På en ny måde. Derfor skal vi rykke tættere sammen med dem, vi deler værdier med: Europa."

Det er kampen for at blive fri af sheikernes olie og Putins gas (...) Friheden for de næste generationer er grøn.

Morten Østergaard (R)

Mette Frederiksen Mette Frederiksen (S)
Socialdemokraternes formand brugte grundlovsdag til at forklare nærmere, hvorfor hun mandag aften meldte ud, at hun går til valg på en ren S-regering og altså vælger både R og SF fra.

Jeg tænker, at undervisning i Grundloven i vuggestuen er et symptom på et meget alvorligt problem. Har vi mistet tilliden til hinanden?

Pia Olsen Dyhr (SF)

Folkestyret handler om samarbejde og brede flertal, og det kan S kun gøre ved at gå alene i regering, lød hovedbudskabet.

Jeg er med på, at det kan være en effektiv måde at kommunikere på, fordi konflikter ofte bæres ind i nyhedsindslag og frem på forsider. Men der må være en grænse.

Søren Pape Poulsen (K)

"Det gør vi, fordi vi vil to ting. På samme tid. Vi vil sikre ro om udlændingepolitikken. Og samtidig finde flertal for en grønnere og mere retfærdig velfærdsregering," sagde Mette Frederiksen.

Vi har gennem snart 40 år lukket hundredtusindvis af mennesker ind i vores land, som ikke deler vores værdier.

Pernille Vermund (NB)

Hun udtrykte samtidig tro på, at de partier, der traditionelt har støttet S, fortsat vil gøre det, selv om de er sat uden for døren, når det gælder udlændingepolitikken.

Når det forbydes at iklæde sig burka, er vi ikke anderledes end Saudi Arabien.

Stig Grenov (KD)

"De Radikale vil, at vi skal satse mere på uddannelse. SF har sat problemer med stress og sårbarhed på den politiske dagsorden. De brænder for vores offentligt ansatte. Alternativet presser til stadighed på for en hurtigere og mere omfattende grøn omstilling. Og Enhedslisten vil gøre alt for at bekæmpe ulighed.

Alt det – og meget mere – kan vi samarbejde om. Derfor er vi overbeviste om, at De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten sammen med os vil være med til at sætte en ny retning for Danmark."

Kristian Thulesen Dahl Kristian Thulesen Dahl (DF) 
Dansk Folkepartis formand brugte en større del af sin tale på at opridse den forandring, som Dansk Folkeparti har skabt, siden de i 2001 blev støtteparti for den daværende VK-regering. Det gjorde han blandt andet ved at sammenligne Danmark og Sverige.

"Vi strammede kursen over for indvandring specielt fra Mellemøsten og Nordafrika. Svenskerne så sig fortsat som den store "humanitære supermagt", der kunne tage imod alle," sagde han.

Han forklarede, at Sveriges befolkning om cirka 30 år sandsynligvis vil have sin oprindelse i et muslimsk land i primært Mellemøsten eller Nordafrika. I Danmark vil det være omtrent det halve.

"Det er værd at bemærke, at forskellen på Danmark og Sverige består i den politik, Dansk Folkeparti har presset igennem i 00'erne. Det kan faktisk betale sig. Vi gør en forskel," sagde han.

Til sidst slog Kristian Thulesen Dahl fast, at DF er klar til at gå i regering efter næste valg.

"Inden vi står her igen om et år, har vi haft folketingsvalg. Et spændende et af slagsen. Vi går til valg på, at nok kan Lars Løkke Rasmussen fortsætte som statsminister med vores opbakning, men det bliver for en nysammensat regering. Og hvis danskerne vil give os opbakning, vil vi gøre det klart, at vi er parate til at gå med i regering. Parate til at styre Danmark fremad fra regeringskontorerne."

Pernille Skipper Pernille Skipper (EL)
Enhedslistens politiske ordfører brugte en stor del af sin tale på at dundre imod regeringens ghetto-pakke og særligt princippet om hårdere straffe i udsatte boligområder.

"Alle skal kunne mærke, at den måde, du bliver behandlet på, din indflydelse på samfundet, endda den måde, du bliver straffet på, hvis du bryder loven, ikke bliver afgjort af din baggrund. Dét er lighed for loven.

Men det er et princip, som åbenbart ikke er specielt vigtigt for regeringen. Den vil nemlig indføre en særlig dobbeltstraf som en del af deres "ghetto-pakke". Så hvis du er teenager, der bor i et udsat boligområde og laver graffiti hos naboen eller stjæler en cykel i kvarteret, så får du en dobbelt så høj straf som en teenager i Rungsted. Du bliver behandlet forskelligt afhængigt af, hvor dine forældre har råd til at bo. En teenage-dumhed får større konsekvenser, hvis du vokser op i et fattigt område.

Kriminalitet skal straffes. Det er klart. Men størrelsen på straffen skal ikke afhænge af, hvem der har gjort det, men hvad der er sket. Uanset dit køn eller din rang, uanset om du er rig eller fattig. Uanset om du bor i Rungsted eller Vollsmose. Det princip er afgørende for vores demokrati."

Anders Samuelsen Anders Samuelsen (LA)
Optimisme var nøgleordet i talen fra Liberal Alliances formand, som også hyldede det liberale i grundloven.

"Ja – vi skylder i høj grad vores gode liv i dag til de liberale frihedsrettigheder – og til vores liberale grundlov," sagde han.

Udenrigsministeren kritiserede det store fokus på dommedagsprofetier og fremhævede i stedet nogle af de store fremskridt i verden: mindre fattigdom, højere levealder, færre krige.

"For mig og for os i Liberal Alliance er optimismen og troen på fremtiden helt centrale værdier, som står i centrum for alt, hvad vi arbejder for. Alting ordner sig – før eller siden.

Vi tror på værdien af økonomisk vækst, fordi det er økonomisk vækst, der har løftet milliarder af mennesker ud af økonomisk fattigdom over hele verden, og som har gjort vores allesammens liv bedre og bedre.

Vi tror på værdien af lavere skatter i Danmark, fordi det er gennem lavere skatter, at vi kan slippe fliden, kreativiteten og idérigdommen løs, som er nødvendig for at skabe vækst," sagde Anders Samuelsen og nævnte også en mere effektiv offentlig sektor og borgernes frihed som grundværdier for partiet.

Uffe Elbæk Uffe Elbæk (ALT)
Alternativets betonede folkets aktive deltagelse i demokratiet. Han opfordrede blandt andet ungdommen til selv at formulere deres vision for demokratiet. Hvad er retfærdigt, og hvad er ikke retfærdigt, lød spørgsmålet til dem.

Uffe Elbæk sagde også, at demokratiet altid er til forhandling. At vi skal forny og udvikle det for at holde det i live, og at partiet derfor går ind for at ændre grundloven på flere punkter.

For eksempel vil Alternativet give naturen grundlovssikrede rettigheder. Som du kan læse i dagens debatindlæg fra Josephine Fock (ALT) på Altinget, skal naturen have "ret til mangfoldighed, ren luft og rent vand. Og den skal have frihed fra forurening af giftigt og radioaktivt affald".

Morten Østergaard Morten Østergaard (R)
Den nye S-melding om at holde R ude af en eventuel rød regering prægede talen fra De Radikales formand.

"Nu har Mette Frederiksen kridtet banen op. Danmark har to statsministerkandidater, der er forfaldne alene til kampen om magten, og hvem der tør gå længst ad Dansk Folkepartis vej. Løkke, Mette. Forskellen er ens. Og katten i sækken følger med. Og med den et regime, der hellere vil fejre menneskers ulykke med kage end finde rigtige løsninger på virkelighedens problemer," sagde Morten Østergaard.

Ligesom Liberal Alliance talte han om at se positivt på fremtiden i stedet for at bedrive bekymringens politik. Og han kaldte klimapolitikken for den næste frihedskamp.

"Det er kampen for at blive fri af sheikernes olie og Putins gas. Hver gang vi sætter en ny havvindmøllepark i gang, så skaber vi job i Danmark og fjerner penge fra regimer, der kaster dem direkte ind i de konflikter, vi så skal løse efterfølgende."

"Friheden for de næste generationer er grøn."

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr (SF)
SF's partiformands tale kredsede om, at undervisning i grundloven i vuggestuerne er et symptom på, at Danmark som nation har mistet selvtilliden.

"Vi skal snart til VM i fodbold. Vi kunne virkelig godt bruge en sejr. For er det ikke lidt et tegn på, at en nation har mistet selvtilliden, når man skal skrive ind i loven, at vuggestuebørn skal lære om grundloven. Vi taler om børn, der kun lige kan fagterne til 'Hjulene på bussen'. Det giver ingen mening. Her er det, jeg tænker, at en god fodboldsejr kan samle landet og give lidt selvtillid. Så vi igen kan mærke, at vi som borgere spiller på det samme hold. Uanset hudfarve, uddannelse og geografi.

Jeg tænker, at undervisning i grundloven i vuggestuen er et symptom på et meget alvorligt problem. Har vi mistet tilliden til hinanden? Er der så alvorlige revner i vores fælles bygning, at fundamentet vakler? Vores velfærdssamfund bygger netop på et skæbnefællesskab mellem de velbegavede og de dårligt stillede."

Pia Olsen Dyhr brugte også anledningen til udtrykke bekymring over uligheden i det danske samfund, som hun mener er en af årsagerne til, at danskerne mister tilliden til hinanden. 

Søren Pape Poulsen Søren Pape Poulsen (K)
Konservatives formand gav i sin tale en hyldest til kongehuset – og en opsang til det politiske miljø på Christiansborg, som ifølge ham til tider er lige lovligt konfliktfyldt.  

"Jeg vil gerne opfordre alle i dansk politik til at vælge samarbejdet til. Også selv om konflikterne nogle gange fortæller højt og tydeligt om de værdier, vi bærer på hver især som partier. Jeg er med på, at det kan være en effektiv måde at kommunikere på, fordi konflikter ofte bæres ind i nyhedsindslag og frem på forsider. Men der må være en grænse. Det er ikke, når vi dyrker konflikten eller råber højest, at vi er vores løn værd. Det er, når vi skaber resultater. Det er derfor, at politik bliver kaldt det muliges kunst."

Livet skal mærkes. Demokratiet skal mærkes. Og det kan det kun, hvis vi er sammen om det. Hvis vi holder traditionerne og historien i live, finder vi ikke bare forklaringer. Vi finder også mening. Lad os endelig bruge de anledninger, vi har, til at finde sammen i stedet for at finde konflikter. Lad os i dag glædes over det, vi kunne dengang i 1849 og alt det, vi stadig kan."

Pernille Vermund Pernille Vermund (NB)
Nye Borgerliges formand fremhævede friheden, tilliden og folkestyret som noget særligt dansk, hun vil kæmpe for at beskytte.

"Mange andre nationer undrer sig over og misunder os den grad af tillid, vi danskere viser hinanden. Vi parkerer barnevognen på gaden, når vi handler. Vi afleverer vores børn til børnefødselsdage hos fremmede mennesker i et hjem, vi ikke kender.

To små ting for os, men udtryk for en tillid, der ikke er til stede i ethvert samfund. Tilliden er værdifuld – men den er også sårbar," sagde hun.

Pernille Vermund mener, at tilliden er truet, og det skyldes især mange års slap flygtninge- og udlændingepolitik.

"Vi har gennem snart 40 år lukket hundredtusindvis af mennesker ind i vores land, som ikke deler vores værdier. Og mange kommer aldrig til det. Når de goder, vi som danskere har valgt at dele solidarisk med hinanden, skal deles med mennesker, der vender ryggen til vores værdier, så kan det tillidsbaserede værdifællesskab ikke bestå. Når tilliden svækkes, erstatter vi den med regler og kontrol."

Stig Grenov Stig Grenov (KD) 
Kristendemokraternes formand brugte sin grundlovstale på at rette en skarp kritik mod den gentagne lovgivning mod religion.

"Når det forbydes at iklæde sig burka, er vi ikke anderledes end Saudi Arabien. I Danmark skal man vise bar hud – i Saudi Arabien må man ikke. Kristendemokraterne vender sig imod, at man tildækker sit ansigt, når man skal mødes med andre. Og det er en uforskammethed ikke at ville give hånd til sit medmenneske. Men vi kan ikke lovgive imod at være uforskammet," sagde han.

Han understregede også, at man i forsøget på at begrænse adgangen til et dansk statsborgerskab truede magtens tredeling.

"Grundlovens tredeling mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt er truet. Det er knivloven om igen, når man smider enhver, der tigger i et S-tog, direkte i fængsel og for evigt fratager en fremmed muligheden for dansk statsborgerskab, uanset om han har begået mord eller neglet et æble. Retsvæsenet skal netop se det enkelte menneske og vurdere forbrydelsers alvorlighed. Og det er den mulighed, Folketinget forhindrer, når de i stigende grad benytter minimumsstraffe."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00