Forbrugerrådets kemi-vagthund trues af aflivning

FINANSLOV: Forbrugerrådet Tænk Kemi er lukningstruet, efter at regeringen har valgt ikke at afsætte flere penge, siger formand Anja Philip, der langer hårdt ud efter regeringen. Miljøministeren er ikke bekymret.

Forbrugerrådet Tænk Kemi står blandt andet bag app'en Kemiluppen, hvor danskerne kan scanne vare og derefter få information om, hvilke stoffer der findes i produktet.  
Forbrugerrådet Tænk Kemi står blandt andet bag app'en Kemiluppen, hvor danskerne kan scanne vare og derefter få information om, hvilke stoffer der findes i produktet.  Foto: Johan Gadegaard/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAmalie Bjerre Christensen

Forbrugernes vagthund på kemiområdet bliver alvorligt svækket af regeringens finanslovudspil for 2017. Der er nemlig ingen penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi, som de seneste tre år har fået 5,3 millioner i årligt tilskud.

Ifølge Forbrugerrådets formand, Anja Philip, må Forbrugerrådet Tænk Kemi lukke og slukke, hvis ikke regeringen kommer på andre tanker.

”Det er fuldstændig ubegribeligt, at regeringen vil lade forbrugerne helt i stikken. Forskere, myndigheder og politikere er enige om, at reguleringen af kemikalier ikke er god nok i dag” siger Anja Philip og fortsætter:

”Derfor er der i den grad brug for forbrugeroplysning om skadelig kemi, mens vi venter på, at bedre regler kommer på plads. Så jeg håber indtrængende, at der nu kommer nogle ansvarlige politikere på banen, så forbrugerne ikke mister muligheden for at kunne styre uden om stoffer, som myndigheder og forskere karakteriserer som uønskede.”

Forbrugerne skal oplyses og beskyttes bedst muligt mod uønsket kemi i deres hverdag, og derfor har jeg netop lanceret en kemipakke, som skal sikre mere viden om de uønskede stoffer.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljøminister

Forbrugerrådet Tænk Kemi blev oprettet af SR-regeringen i 2014, og der blev i første omgang givet en treårig bevilling på finansloven på i alt 15,9 millioner kroner. Den udløber i 2016.

Og regeringen lægger altså ikke op til at forlænge bevillingen i sit forslag for 2017.

2,4 millioner scanninger
Formålet med Forbrugerrådet Tænk Kemi er, at befolkningen skal have en kemi-vagthund, som oplyser og indsamler viden om kemi i forbrugerprodukter.

Centralt for arbejdet står forbrugertest, hvor Forbrugerrådet Tænk Kemi giver røde, gule eller grønne kolber til en række produkter ud fra hvilken kemi, der findes i varen (se eksempel på test her). Forbrugerrådet har også lanceret mobil-appen Kemiluppen, der er downloadet 140.000 gange. 

”Der har været 2,4 millioner scanninger af produkter. Det viser, hvor kæmpestort behov forbrugerne har for konkret oplysning om uønsket kemi, når de køber ind,” siger Anja Philip.

I foråret vakte forbrugerrådets test debat, da daværende miljøminister Eva Kjer Hansen med opbakning fra erhvervslivet kritiserede organisationen for at opildne til forbrugerforskrækkelse

Esben Lunde: Vi sikrer mere viden om uønsket kemi
Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en mail til Altinget, at han gerne vil kvittere for en stor og flot indsats fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, som ”har fået sat kemikalierne i vores hverdagsprodukter på dagsordenen”. Men han påpeger også, at der hele tiden har været tale om en midlertidig bevilling.

Han ser ingen grund til bekymring.

”Regeringen tager opgaven med at værne om danskernes sundhed og miljøet alvorligt. Forbrugerne skal oplyses og beskyttes bedst muligt mod uønsket kemi i deres hverdag, og derfor har jeg netop lanceret en kemipakke, som skal sikre mere viden om de uønskede stoffer,” skriver Esben Lunde Larsen.

Søndag lancerede regeringen en kemipakke, hvor der bliver afsat seks millioner kroner over to år, som ifølge miljøministeren "bygger oven på den eksisterende store oplysningsindsats i Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen".

Kritik fra rød blok
I rød blok er man ikke begejstret for regeringens kurs.

”Det er en dårlig ide at skære ned på et område, som er så vigtigt for danskernes sundhed. Tænk Kemi har gjort et stort stykke arbejde med at informere danskerne om farlig kemi i hverdagen. Det her er endnu et eksempel på, at regeringen overhovedet ikke tager kemiområdet alvorligt,” siger Radikales miljøordfører, Ida Auken.

Hos Enhedslisten mener miljøordfører Maria Reumert Gjerding, at Tænk Kemi klæder forbrugerne på til at træffe et kvalificeret valg, når de skal handle i en jungle af kemiske stoffer. Hun forstår ikke, at regeringen vil sløjfe en succes:

”Rigtig mange har downloadet appen. Det viser, at folk ønsker at blive klædt bedre på, når de handler. Derfor er det brandærgerligt, at regeringen ikke synes, Tænk Kemi skal fortsætte. Regeringen mener tilsyneladende, det er bedre, at forbrugerne handler mere i blinde,” siger Maria Reumert Gjerding (EL).

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokraterne, er også uforstående over for regeringens beslutning. Han vil spørge regeringen, hvordan besparelsen hænger sammen med den øvrige indsats på kemikalieområdet:

”Jeg undrer mig over, at Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke er at finde i finanslovsudspillet, fordi regeringen så sent som i denne uge har fremlagt en kemipakke og givet udtryk for, at de er meget optaget af at sikre, der ikke er farlig kemi i blandt andet fødevareemballage,” siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Philip

Formand, Forbrugerrådet Tænk, medlem, 2030-panelet
cand.scient. cellebiologi (Københavns Uni. 1991), ledelsesfag DOL

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00