Fire fonde retter kritik af Danmarks arbejde med verdensmålene: “Hvis resten af verden gjorde som os, ville det gå fuldstændig galt”

I Danmark kan vi godt lide at tænke, at vi går forrest i arbejdet med verdensmålene, men realiteten er en anden. Sådan lød det fra fire fonde i en debat under Verdensmålsugen, hvor de samtidig påpegede, at målene skal blive til konkrete handlinger.

Der er brug for at forvandle verdensmålene til konkret handling i Danmark, lød budskabet fra Realdania, Tuborgfondet, Industriens fond og Askovfonden under en debat i Verdensmålsugen.
Der er brug for at forvandle verdensmålene til konkret handling i Danmark, lød budskabet fra Realdania, Tuborgfondet, Industriens fond og Askovfonden under en debat i Verdensmålsugen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Når man taler om verdensmålene i Danmark, bliver det sjældent omtalt som “dine” eller “mine” verdensmål.

I stedet holder vi det ud i strakt arm og kalder det “FN’s verdensmål”. Og det vidner om, at vi endnu ikke helt har fået målene ordentligt ind under huden i Danmark.

Sådan lød budskabet fra fire fonde, der tirsdag eftermiddag var mødt op på Christiansborg for at diskutere dilemmaer og succeser i fondenes arbejde med verdensmålene.

“Vi har gået rundt med et narrativ om, at vi er meget bæredygtige i Danmark. Men virkeligheden er en anden. Derfor skal vi have folk ud af det narrativ, så vi kan få øjnene op for, hvordan det reelt står til,” lød det fra Thomas Hofman-Bang, der administrerende direktør i Industriens Fond, under debatten.

Selvom Danmark ifølge en ny rapport klarer sig godt på parametre som uddannelse og ligestilling, har det høje velstandsniveau blandt danskerne også en slagside. Det medfører nemlig et højt forbrug, som har negativ indvirkning på miljø og klima.

Og her skal vi blive mere bevidste om, at Danmark sakker bagud, mener Jesper Nygård, der er administrerende direktør i Realdania.

“Hvis resten af verden gjorde som os, ville det gå fuldstændig galt,” sagde han under debatten og tilføjede:

“Derfor har vi brug for et skift i mindset, sådan at verdensmålene flytter sig fra at være flvyske mål til at blive konkrete handlinger.”