Flere asylansøgere sender den offentlige vækst i vejret

OPSVING: Væksten i det offentlige forbrug kan næste år komme til at ligge på 0,8 procent, og det skyldes blandt andet stigende asyludgifter, viser regeringens økonomiske redegørelse. Dansk økonomi går styrket ud af 2015, slår finansminister Claus Hjort Frederiksen fast. 

Dansk økonomi er i fremgang og råderummet i de kommende års finanspolitik vil være begrænset, slog finansminister Claus Hjort Frederiksen, da han præsenterede regeringens økonomiske redegørelse. 
Dansk økonomi er i fremgang og råderummet i de kommende års finanspolitik vil være begrænset, slog finansminister Claus Hjort Frederiksen, da han præsenterede regeringens økonomiske redegørelse. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Næste år kan stigende asyludgifter være med til at presse det offentlige forbrug op på 0,8 procent. Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag har fremlagt.

Dermed kan væksten i det offentlige forbrug komme op på det, som Dansk Folkeparti i sommer gik til valg på – nemlig 0,8 procent - mens Venstre er langt fra deres mål fra valgkampen om at indføre nulvækst.

I forbindelse med finanslovaftalen fra november opjusterede regeringen asylprognosen, så man nu forventer at der i 2016 vil komme 25.000 personer til Danmark mod de tidligere forventede 15.000. Og Claus Hjort Frederiksen vil ikke udelukke, at udgifterne til asylområdet vil stige yderligere

Asyludgifter kan stige
”Hvis udviklingen fortsætter med mange asylansøgere, skal jeg ikke kunne afvise, at der vil være stigende udgifter. Især når man kigger på, hvad svenskerne planlægger med kontrol ved Øresundsbroen, kan vi risikere en ophobning her,” siger han og fortsætter:

”Hvad angår 2016 har vi opjusteret skønnet til 25.000 asylansøgere, og det vil give en merudgift på et par millarder kroner. Dem kan vi som bekendt modregne i vores udviklingsbistand, så regningen bliver begrænset næste år. Men fra 2017 og fremefter vil der selvfølgelig komme udgifter,” siger han.

Af den samlede stigning går 0,5 procent til det, man normalt tænker på ved offentlig forbrug; for eksempel bedre behandling og dyrere medicin. De sidste 0,3 procent går til øgede asyludgifter, som bliver taget fra udviklingsbistanden. Og da udviklingsbistanden ikke hører ind under det offentlige forbrug, kommer det offentlige forbrug derfor til at stige, når pengene pludselig bruges til asylansøgere i Danmark.

Opsving i økonomien
Generelt viser Økonomisk Redegørelse, at den danske økonomi går styrket ud af 2015, og både BNP og beskæftigelsen er vokset. Siden 2012 er beskæftigelsen i den private sektor vokset med 66.000 personer.

Selvom opsvinget ikke er buldrende, lægger det et solidt grundlag for mere fremgang de kommende år. I år skønnes væksten i BNP at ligge på 1,4 procent, hvilket er en smule lavere, end da regeringen i september forventede en vækst på 0,6. Til gengæld fastholder regeringen, at væksten forventes at stige til 1,9 procent i 2016 og 2,0 procent i 2017.

”Jeg glæder mig over, at dansk økonomi er i fremgang og med udsigt til en stigning i beskæftigelsen på over 80.000 personer i de kommende år, vil opsvinget komme mange danskere til gode,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Han peger på, at der forsat vil være stramme rammer for de offentlige finanser, og fordi økonomien er i fremgang, skal finanspolitikken være mindre lempelig.

”Derfor vil råderummet i de kommende års finanspolitik være begrænset. Vi skal ikke bruge flere penge, end vi har. Det er ansvarlig økonomisk politik,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00