Flere kvinder stiller op til regionsvalg

KANDIDATER: Der er i år 18 procent flere kandidater til regionsvalget, end der var i 2013. Udviklingen skyldes især, at flere kvinder stiller op. Dog udgør kvinderne stadig kun cirka en tredjedel af kandidaterne til de fem regionsråd.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Lise-Lotte Skjoldan

Regionsvalget er igen blevet et trækplaster for kandidater. Ikke siden det allerførste regionsvalg i 2005 har der været så mange navne på valgsedlerne som i år.

Fremgangen i antal kandidater til de fem regionsråd skyldes især, at der er kommet flere kvinder til.

I år er der 440 kvinder, der kæmper om vælgernes gunst til regionsvalget, og det er en stigning på 31 procent i forhold til sidste valg i 2013. Det viser tal fra Danske Regioner.

Selvom der er kommet flere kvindelige kandidater på opstillingslisterne, er kønsfordelingen dog stadig skæv til regionsvalget. Kun lidt under hver tredje af de opstillede i regionerne er en kvinde, hvilket gør andelen af kvindelige kandidater lige så stor til regionsvalget som til kommunalvalget i år.

Der er dog en større andel af kvinder, der kandiderer til regionsvalget i år end der var i 2013, hvor kun 28,8 procent af kandidaterne var kvinder. I år er det 31,7 procent.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Kigger man på kønsfordelingen blandt dem, der rent faktisk bliver valgt til regionsrådene, klarer kvinderne sig noget bedre.

40 procent af de nuværende regionsrådsmedlemmer er kvinder, hvilket svarer til, at hver fjerde kvindelige kandidat i 2013 opnåede valg. For mændene var det kun knap hver syvende kandidat, der fik en plads i et regionsråd efter valget.

Alt i alt går det fremad med antallet af kandidater fra begge køn til regionsvalget. Samtlige regioner har oplevet en fremgang i antallet af opstillede, og på landsniveau er der 18 procent flere kandidater i år end til valget i 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00