Flere piger bliver vaccineret mod HPV

HPV: Antallet af piger, der bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, stiger nu efter flere års fald i vaccinationsdækningen. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Målet er, at 90 procent af unge piger skal vaccineres mod livmoderhalskræft, når de fylder 12 år. Selvom flere nu bliver vaccineret, er der stadig lang vej. 
Målet er, at 90 procent af unge piger skal vaccineres mod livmoderhalskræft, når de fylder 12 år. Selvom flere nu bliver vaccineret, er der stadig lang vej. Foto: Colourbox

Efter voldsomme fald i tilslutningen til HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft vender udviklingen nu stille og roligt. Flere unge piger er nemlig blevet vaccineret mod livmoderhalskræft mellem marts og august i år sammenlignet med 2016. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

I 2017 er der i perioden marts til august givet 4.200 HPV-vacciner hver måned. I samme periode sidste år blev der givet 2.200 vacciner månedligt.

Sundhedsstyrelsen glæder sig over nyheden.

Fakta
  • HPV-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet og beskytter mod livmoderhalskræft.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år.
  • Livmoderhalskræft skyldes en virus, der hedder human papilloma virus (HPV). Og det er netop den virus, som vaccinen beskytter mod.
  • Behandlingen mod livmoderhalskræft består af kemobehandling og/eller operation.
  • Hvert år dør 99 kvinder af livmoderhalskræft til trods for behandling. Det er en fjerdedel af, hvor mange der hvert år får sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

”Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet. Og det giver os håb om, at vi kan nå op på, at mindst 90 procent af alle 12-årige piger siger ja tak til HPV-vaccination, hvilket er vores mål,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Der er stadig langt til 90 procent
Tilslutningen til vaccinen tog tilbage i 2014 et ordentligt dyk, fordi flere syge piger mente, at deres symptomer hang sammen med vaccinen. 79 procent af årgangene 1998-2000 nåede at få vaccinen, inden mange mistede tilliden til den.

Forskning har siden vist, at symptomerne ikke hænger sammen med vaccinen, og derfor anbefaler sundhedsmyndighederne stadig på det kraftigste, at piger bliver vaccineret.

Og selvom det ser ud til at gå den rigtige vej nu, er der stadig langt til målet om, at 90 procent af de unge piger skal være vaccineret mod HPV.

For piger født i 2002 var stadig kun 55 procent blevet færdigvaccineret i august. Det er en stigning på 4 procent siden april. Og for piger født i 2003 var 32 procent færdigvaccineret, hvilket er en stigning på 14 procent.

Den største udvikling ses hos pigerne født i 2004 med en stigning på 83 procent. Nu er 22 procent af pigerne færdigvaccineret, hvor det i april kun var 12 procent.

Udvikling giver håb
Både Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen har siden maj stået sammen om informationsindsatsen Stop HPV, der skal give forældre mere viden om livmoderhalskræft og HPV-vaccination.

Det er dog endnu for tidligt at sige noget om, hvor stor en effekt indsatsen har haft, men de tre mener, at udviklingen giver håb.

”Der er meget positivt, at flere nu vælger HPV-vaccinen til. Det ser ud som om, at vi har fået styrket dialogen med de unge og deres forældre om, hvor afgørende vigtigt for den enkeltes liv, denne vaccine kan være,” siger Michael Dupont, praktiserende læge og næstformand i Lægeforeningen, i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00