Flertal af danskerne til regeringen: Bliv væk fra VM i Qatar

Et flertal af danskerne mener, det officielle Danmark bør boykotte VM i Qatar. Resultat lægger pres på ministre, hvis de havde set frem til at følge slutrunden på lægterne, vurderer politisk kommentator.

Hvis Hjulmands tropper, kvalificerer sig til VM i Qatar, skal det officielle Danmark boykotte slutrunden, mener et flertal af danskerne.
Hvis Hjulmands tropper, kvalificerer sig til VM i Qatar, skal det officielle Danmark boykotte slutrunden, mener et flertal af danskerne.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Politikere, kongehuset og topembedsfolk bør blive væk, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Qatar. Det mener et flertal af danskerne, viser en meningsmåling, Epinion har foretaget for Altinget.

39 procent erklærer sig helt enige i, at det officielle Danmark skal boykotte slutrunden, mens 21 procent er overvejende enige. Blot 12 procent mener, at ministre og kongelige bør være på lægterne, hvis Danmark deltager ved slutrunden.

”Resultatet er usædvanlig klart, og det lægger naturligvis et pres på Mette Frederiksen og hendes regering, hvis man havde tænkt sig at sidde på lægterne og klappe af landsholdet. Man må sige, at det er et meget lille offer at bringe, hvis det officielle Danmark holder sig væk. Det er et minimum, hvis politikerne mener kritikken af Qatar alvorligt,” vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Debatten om VM i Qatar har stået på i årevis, men tog for alvor fart i starten af 2021, da The Guardian kunne fortælle, at minimum 6500 migrantarbejdere havde mistet livet, efter Qatar fik tildelt slutrunden. Regimet fordømmes fra en lang række aktører herhjemme, og regeringen kan få et forklaringsproblem, hvis man vælger at bakke op en slutrunde i et land som Qatar, vurderer Erik Holstein.

”Der har mest været fokus på, at Qatar holder gæstearbejdere under slavelignende forhold, og det er også et meget alvorligt kritikpunkt. Men dertil kommer, at Qatar er et regulært diktatur, der har støttet suspekte islamistiske fundamentalister i området. Så landet burde på alle punkter være helt uspiseligt for en dansk regering,” siger han.

Zoomer man ind på tallene, kan man se, at at 67 procent af de røde vælgere mener, at ministre og kongehus bør blive væk fra tribunerne, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Qatar. Blandt de blå vælgere støtter 54 procent, at det officielle Danmark bør boykotte slutrunden.

”Der er ingen tvivl om, at vælgere fra begge fløje er enige om kritik af de slavelignende arbejdsforhold, diskrimineringen af kvinder og styrets enevældige og islamistiske karakter. Når der alligevel er flere af venstrefløjens vælgere, der ønsker, det officielle Danmark holder sig væk, skyldes nok, at man på højrefløjen i højere grad mener, at sport og politik skal adskilles,” siger Erik Holstein.

Fakta om målingen

Sådan har vi spurgt:

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Officielle udsendinge fra Danmark (fx kongelige, ministre og topembedsmænd) bør blive væk, når det danske fodboldlandshold deltager i VM i Qatar?

Her er svarene:

Helt enig: 39 procent

Overvejende enig: 21 procent

Hverken enig eller uenig: 15 procent

Overvejede uenig: 6 procent

Helt uenig: 6 procent

Ved ikke: 11 procent

Ønsker ikke at svare: 2 procent

Kilde: Meningsmåling foretaget af Epinion i perioden 11.maj-19.maj baseret på 1003 besvarelser.

R: Ingen ministre på lægterne i Qatar
Indtil videre har statsminister Mette Frederiksen (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) spillet bolden videre til idrætsorganisationerne, når de blevet konfronteret med slutrunden i Qatar. Men i regeringens parlamentariske grundlag er man begyndt at skærpe retorikken.

Altinget logoIdræt
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget idræt kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00