Flertal afviser afgift på oksekød

KLIMAAFTRYK: Et flertal bestående af Folketingets tre største partier er kritiske over for et nyt forslag om en klimaafgift på oksekød.

Når danskerne sætter tænderne i et stykke mørt oksekød tænker de for sjældent på, hvilken belastning koen i sin levetid har haft på klimaet.

Derfor bør Danmark indføre en afgift på oksekød for at reducere efterspørgslen og dermed den danske klimabelastning.

Sådan lyder en ny officiel anbefaling fra Det Etiske Råd.

Forslaget får dog en særdeles lunken modtagelse blandt de store partier på Christiansborg.

“Det vil vi ikke være med til. Danmark er blandt dem, der producerer fødevarer med det laveste klima- og miljøaftryk på omgivelserne, så vi er i forvejen foran, og det her vil bare medvirke til at føre produktion ud af landet,” siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.

Heller ikke Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne mener, det er den rigtige vej at gå.

Fødevarer gør ondt på klimaet
Det Etiske Råd peger i sin rapport på, at fødevarer globalt står for 19 til 29 procent af den globale menneskeskabte udledning af drishusgasser, og at kvæg alene står for cirka ti procent af menneskers samlede klimagasudledninger. En kostomlægning præcis for oksekød vil derfor kunne gøre en egentlig forskel på relativ kort sigt.

Helt principielt mener rådet dog, at det optimale vil være generelt at indføre en gradueret afgift, hvor fødevarer afgiftsbelægges efter deres klimabelastning.

Alternativet hilser forslaget og debatten særdeles velkommen.

“Der er blinkende røde lamper, som gør, at vi skal gøre noget. Vi vil derfor gerne kigge videre på forslaget,” siger klima- og fødevareordfører Christian Poll.

Han peger på, at det blot vil være rettidig omhu, da EU forventeligt allerede i år vil stille krav til alle EU-lande om at nedsætte klimabelastningen fra landbruget frem mod år 2030.

Læs hele historien på Altinget: fødevarer (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Tidligere R-profil bliver formand for Danske Patienter Tidligere R-profil bliver formand for Danske Patienter Næste artikel Regeringen nedjusterer vækstskøn igen Regeringen nedjusterer vækstskøn igen
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.