Flertal har droppet finansiering til hårdt tiltrængt renovering af Kødbyen. Nu rådner lokalerne videre, mens skatteborgernes regning vokser

Regningen for renoveringen af Kødbyens nedslidte lokaler vokser i millionstørrelse hvert år, viser en rapport fra Rambøll. Renoveringsarbejdet er dog endnu engang blevet udskudt, da partierne på Københavns Rådhus ikke har sat midler af til renoveringen på årets budget.

Et flertal på Københavns Rådhus vil bevare det kommunale ejerskab af Kødbyen. Men i år har kommunen undladt at bruge flere penge på vedligeholdelsen af de nedslidte lokaler, alt imens regningen på over en milliard vokser år for år.
Et flertal på Københavns Rådhus vil bevare det kommunale ejerskab af Kødbyen. Men i år har kommunen undladt at bruge flere penge på vedligeholdelsen af de nedslidte lokaler, alt imens regningen på over en milliard vokser år for år.Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Mens der blandt de røde partier på Københavns Rådhus er enighed om, at Kødbyen skal blive på kommunale hænder, er det straks sværere for politikerne at finde penge til at renovere de populære, men nedslidte lokaler, der huser en række restauranter og spillesteder.

I årets budgetaftale afsatte budgetpartierne ikke en eneste krone til Kødbyens renovering, der ifølge en rapport af Rambøll fra 2021 er løbet op over en milliard kroner. Kommunen mangler stadig at finde finansiering for 444 millioner kroner.

Derfor kritiserer Socialdemokratiet, der står uden for budgetaftalen, nu blandt andre Enhedslisten for at ville beholde Kødbyen uden at sætte penge af til vedligeholdelsen.

Det her er byens sjæl, og vi bør finde penge til at renovere Kødbyen.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

“Kødbyen er vores kreative oase. Men bygningerne trænger til en kærlig hånd. Derfor er jeg rigtig ærgerlig over, at budgetpartierne ikke har det med, for det havde Socialdemokratiet egentlig lagt op til,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Under budgetforhandlingerne lagde Socialdemokratiet op til at bruge flere millioner på renovering af Kødbyen. Forslaget blev pillet ud, men overborgmesteren understreger, at hun vil foreslå en renovering til næste års forhandlinger.

"Det er en vigtig prioritet for Socialdemokratiet. Men det bør det jo også være for Enhedslisten og SF, der stemte for at bevare Kødbyen på kommunale hænder. De skal jo være med til at finde pengene," siger hun.

Ifølge rapporten bør kommunen bruge et tocifret millionbeløb årligt på renoveringen, hvis ikke regningen skal stige yderligere. 

”Vedligeholdelsesefterslæbet vurderes at udvikle sig ekspotentielt, hvis det ikke håndteres løbende," lyder det i rapporten fra Rambøll. 

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00