Flertal indgår fiskeri-aftale udenom regeringen

MINDRETAL: Med et usædvanligt træk har et flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale lavet en fiskeri-aftale.

Foto: Twitter
Lasse Lange

Et flertal udenom regeringen har tirsdag indgået en aftale om fiskeri.

Aftalen kommer efter flere måneders frugtesløse forhandlinger med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som altså ikke har ført en aftale med sig.

Ifølge Altingets oplysninger har uenighederne ved forhandlingerne ikke været kæmpestore, og forventningen var da også oprindeligt, at en aftale kunne forhandles hurtigt på plads mellem den daværende V-regering, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Det har imidlertid ikke været muligt. Derfor har Dansk Folkeparti altså nu indgået en aftale med Socialdemokratiet, Radikale og SF fra oppositionen.

Aftalen indeholder flere elementer fra det udspil, som regeringen spillede ud med ved forhandlingerne, og Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen erkender da også overfor Altinget, at partiet næsten ligeså godt kunne have lavet en aftale med regeringen.

"I Dansk Folkeparti kunne vi både lave en aftale med regeringen og oppositionen. Det afgørende for os har været at få en bred aftale på plads," siger Ib Poulsen.

Når DF nu indgår en aftale med oppositionen handler det blandt andet om en håndsrækning på 10 millioner kroner til generationsskifte. Denne pose penge var en af de eneste egentlige godbidder, som en fiskeriaftale kunne ventes at indeholde.

Men da forhandlingerne trak ud, valgte regeringen i sidste uge at sende et aktstykke med bevillingen på de 10 millioner kroner i Folketingets Finansudvalg. Det gav utilfredshed hos blandt andre DF, der dermed skulle forhandle videre om en fiskeriaftale, hvor regeringen allerede havde taget æren for det bedste indhold.

Samtidig har det været vigtigt at få visse elementer på plads inden nytår.

Aftalepartierne forventer at få aftalen vedtaget som en beretning ved Miljø- og Fødevareudvalgets møde på Christiansborg onsdag.

Læs hele aftalen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00