Flertal tror på fossilfrit Danmark

MENINGSMÅLING: Næsten 40 procent af befolkningen tror på, at Danmark kan blive fri af fossile brændsler i 2050. Aktører er også optimistiske.
John Nordbo, miljøfaglig chef hos Verdensnaturfonden, mener absolut, det er realistisk at nå målet.
John Nordbo, miljøfaglig chef hos Verdensnaturfonden, mener absolut, det er realistisk at nå målet.Foto: klimahvasaa.dk

Mere end hver tredje dansker tror på, at Danmark kan frigøre sig fra fossile brændstoffer i 2050.

Helt præcis 39,4 procent af de adspurgte tror på, at det er realistisk, at Danmark kan nå målet om en mere CO2-neutral fremtid, imens 33,1% mener, det er urealistisk, og 27,5 procent svarede "ved ikke".

Svarpersonerne, der tror på, at målet er realistisk, er bredt fordelt på hele den politiske linje. Det viser en A&B-måling foretaget for Altinget | Energi & Klima.

Realistisk, men ikke uden tiltag
Regeringens klimakommission kommer i september måned med et udspil til Danmarks energipolitiske fremtid. Visionen er, at Danmark skal frigøre sig fuldstændigt fra fossile brændstoffer i 2050.

Miljøfaglig chef hos Verdensnaturfonden, John Nordbo mener absolut, det er realistisk at nå målet.

"Det er super realistisk. Hvis vi ser på selve den traditionelle energisektor - både privat opvarmning og almindelig kollektiv opvarmning samt elproduktion - så er der jo i dag ingen tekniske problemer i at omstille til vedvarende energi," siger John Nordbo.

Der skal nedsættes nogle mål for vedvarende energi. Der er specielt tre områder, hvor Concito er forundrede over, at man ikke tager de lavthængende frugter: energieffektivitet, transportsektoren og landbruget.

Martin Lidegaard
Formand for Concito

Han forklarer videre, at alle anlæg i den traditionelle energisektor vil være skiftet ud mindst én gang inden 2050.

"Opgaven er derfor, at når vi skal udskifte vores energiforsyning, skal vi gøre det på den rigtige måde. En smart klimapolitik sørger selvfølgelig for, at vi ikke geninvesterer i fossile brændsler," påpeger John Nordbo.

Han understreger yderligere, at med den rette indstilling vil Danmark kunne blive fri af fossile brændsler inden 2050.

"Vi mener i virkeligheden, at det er et fejlskud, når man fra klimakommissionens side tager 2050 som omdrejningspunkt. Det kan nås før. Det giver ingen mening at pege på 2050, da det indirekte vil indebære, at man fornyer fossile energiforsyninger," siger John Nordbo.

Martin Lidegaard, formand for tænketanken Concito, er enig i, at hele energisektoren vil være fossilfri betydeligt tidligere end 2050. Men han peger dog på, at det kræver en række tiltag.

"Der skal nedsættes nogle mål for vedvarende energi. Der er specielt tre områder, hvor Concito er forundret over, at man ikke tager de lavthængende frugter: energieffektivitet, transportsektoren og landbruget," siger Martin Lidegaard.

Han mener, man bør gøre det langt mere attraktivt for boligejere og virksomheder at spare penge på at spare på energi, da der både er bedre konkurrenceevne og husholdningsøkonomi i den indsats.

"Desuden har vi brug for en langt større differentiering imellem, om man køber miljørigtige eller miljøfjendtlige biler. Registreringsafgiften skal afspejles fuldstændigt i bilens miljøbelastning, så folk køber de rigtige biler," siger Lidegaard og fortsætter:
"Og så skal vi omlægge landbruget. Der er så utrolig mange muligheder i at omlægge dansk landbrug til noget, der er mere økonomisk for klimaet, og vi er slet slet ikke offensive nok."

På rette vej
Thomas Dalsgaard, vicepræsident i DONG Energy, er fortrøstningsfuld. Han mener bestemt at det er realistisk, at Danmark kan blive uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

"Vi er jo allerede godt på vej. Vi er kommet et pænt stykke med at udbygge vedvarende energi i Danmark," siger vicepræsidenten.

Han tror på, at det rent teknisk kan lade sige gøre at nå målet, men mener, at en fortsat grøn udvikling kræver en vurdering af, om den nuværende politik tillader det.

"Der er forskellige forudsætninger, der skal være på plads. Det ene er om det rent teknisk er muligt, og det tror jeg, det er. Det andet er om rammevilkårene er på plads. Er støtten tilstrækkelig? Kan man rent regulatorisk lave de aftaler, der skal til for at konvertere til en grøn linje? Hvis vi antager at rammevilkårene kommer på plads, så kan det godt lade sige gøre," lyder dommen fra Thomas Dalsgaard, DONG Energy.

Dokumentation
Spørgsmål:
Regeringens klimakommission barsler i slutningen af september med et udspil til, hvordan Danmark kan blive fri af fossile brændsler i 2050. Mener du, at dette mål er realistisk?

Blandt alle adspurgte:
Ja39.4
Nej33.1
Ved ikke27.5

Fordelt på partier:
 ELSFSRLAKVDFØvr.
Ja44.237.034.454.236.445.847.031.133.3
Nej34.932.239.120.836.428.827.637.750.0
Ved ikke20.930.826.525.027.325.425.431.116.7

A&B-målingen er foretaget på nettet i perioden 19.-24. august 2010 på basis af 969 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Grafik: Christian Mølgaard


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Nordbo

Klimarådgiver, CARE
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1995)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00