Flertal uden om regeringen vil lempe forsamlingsforbud og grænselukning

MODSPIL: De borgerlige partier samt Radikale og Alternativet går til dagens forhandlinger om genåbning med klare, fælles krav til Mette Frederiksen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Ved de seneste forhandlinger om genåbning af samfundet meldte statsministeren på forhånd ud, hvad regeringens plan var.

Men denne gang kommer oppositionen hende i forkøbet. Umiddelbart før dagens forhandlinger med Mette Frederiksen har partierne Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet nemlig meldt ud, at de går til forhandlingerne med et fælles forslag.

Det skriver DR, som er i besiddelse af et aftaleudkast.

Tre principper for genåbning
Ifølge DR er partierne enige om, at genåbningen af Danmark skal fremskyndes og hvile på disse tre principper:

• Alt, der tidligere har været lukket, kan åbne under de sundhedsmæssige retningslinjer, som myndighederne fastsætter herfor. Natklubber, diskoteker, spillesteder og store arrangementer (+500 deltagere), hvor der er risiko for superspredning, vil fortsat ikke være tilladt. Hvis der yderligere er områder, hvor der efter en sundhedsfaglige vurdering ikke forsvarligt kan laves retningslinjer, der beskytter mod smittespredning, vil disse ligeledes være lukket.

• Forsamlingsrestriktionerne lempes trinvist fra 10 til 50 personer den 25. maj, 50 til 200 personer den 25. juni og 200 til 500 den 1. august. De gradvise lempelser er forudsat af, at der stadig holdes én meters afstand.

• Den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger lempes inden udgangen af maj.

Frederiksen afviser
Men selv om partierne forsøger at lægge pres på regeringen, afviser statsministeren på forhånd at følge partiernes forslag fuldt ud.

"Det vil i mine øjne være forkert at miste tålmodigheden, gå for hurtigt frem og sætte alt det, vi har opnået, over styr," siger hun til DR og afviser at lade sig "presse til noget, der ikke er forsvarligt".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00