Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet.

Aspirerende taxichauffører skal fremover have bestået folkeskolens afgangsprøve i dansk for at kunne blive optaget på kurser, der kan udløse chaufførkortet.

Sådan lyder det forud for forhandlinger om ændringer af taxiloven fra både transportministeren og et bredt flertal i Folketinget. 

"Forslaget om at indføre et objektivt sprogkrav forud for optagelse på chaufførkurset handler om, at uddannelsesstederne finder det vanskeligt at foretage en subjektiv vurdering af den enkelte ansøgers danskkundskaber," skriver transportminister Benny Engelbrecht i en mail til Altinget.

"Samtidig er der mange aktører i branchen, som oplever, at danskkundskaberne hos de chauffører, der har gennemført kurset, ikke er tilfredsstillende," skriver han videre.

Erstatter vurdering
I dag er det op til uddannelsesstederne at sikre, at ansøgere til chaufførkurserne taler godt nok dansk. 

Der er altså tale om en subjektiv vurdering, der ifølge det politiske flertal skal erstattes af en objektiv i form at et krav til en bestået afgangsprøve fra folkeskolen i faget dansk.  

Forslaget var en del af anbefalingerne i den første evaluering af den nye taxilov fra 2018, der blev færdiggjort i december. 

I rapporten lyder det, at flere af de adspurgte aktører i branchen mener, at taxichaufførernes danskkundskaber er utilfredsstillende.

Derfor er det en god idé at stramme reglerne, lyder det fra Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

”Jeg oplever ofte, at taxivognmænd ikke taler dansk, og det dur ikke. Taxikørslen er en vigtig service, og det skal selvfølgelig være sådan, at chaufføren forstår, hvad man siger,” siger han. 

Ø og DF bakker op
Også i både Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener man, at regelændringen er et oplagt indgreb.

"Hvis det bliver nemmere at administrere for uddannelserne med et objektivt kriterie, så er det ikke noget, jeg vil stille mig på bagbenene overfor,” siger transportordfører for Enhedslisten Rasmus Vestergaard Madsen. 

"Vi er glade for forslaget," siger transportordfører Hans Kristian Skibby. 

Man kan vel godt være en udmærket taxichauffør, selvom man har svært ved skolen. Er det fair at kræve en bestået afgangseksamen?

”Det kan man sagtens, og der findes jo også nogen med almindelig dansk baggrund, der har svært ved dansk. Men vi bliver nødt til at have nogle minimumskrav for, hvad man sprogligt skal kunne,” siger transportordfører Hans Kristian Skibby.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Transport, hvor du får flere kommentarer og perspektiver. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Kommissionen vil skrue markant op for kontrollen med økologi Kommissionen vil skrue markant op for kontrollen med økologi Næste artikel Tidligere programdirektør i DR er død Tidligere programdirektør i DR er død