Flygtninge-demo skal presse SF's landsmøde

LANDSMØDE: For første gang nogensinde mødte en gruppe flygtninge op for at demonstrere mod SF. Der er en vis tvivl om, hvorvidt der står en politisk organisation bag demonstrationen.
Astrid Krag (SF) mener ikke, at der er noget alternativ til at indgå kompromiser med Socialdemokraterne.
Astrid Krag (SF) mener ikke, at der er noget alternativ til at indgå kompromiser med Socialdemokraterne. Foto: Altinget.dk/ Linea Sanderbo Kürstein
Erik HolsteinKristian Aaskov Nielsen
Lørdag formiddag samlede cirka 20 demonstranter sig foran Odense Congress Center. Med megafon og taler ville de have "SF tilbage". Imens forsøgte partisoldater imødekommende at servere kaffe til de fremmødte.

Med udsigten til at SF kommer i regering, havde de fremmødte en udtalt skepsis over for, at partiet i kompromisets tjeneste har givet afkald på krav som at afskaffe 24 års-reglen. Et kompromis, som forsamlingen håber at rykke ved.

"Vi er ikke partipolitiske. Vi kan heller ikke stemme, for vi har intet statsborgerskab. Derfor sætter vi vores lid til SF," sagde talskvinde for indvandrergruppen Farhiya Khalid, mens andre deltagere beskyldte SF for "komme til magten på bekostning af flygtninge og indvandrere".

Forsamlingen ønsker, at SF vender tilbage til sine oprindelige holdninger til udlændingepolitikken, altså tiden før det fælles integrationsudspil med Socialdemokraterne fra 2008.

SF er stadig til at snakke med
Her accepterede SF, at 24 års-reglen og tilknytningskravet også vil bestå under en S-SF-regering - uden at SF dermed erklærede sig som tilhænger af disse strammere regler for familiesammenføringer.

"SF støtter 24 års-reglen som et led i kompromisset. Socialdemokraterne er derimod ikke til at tale med længere, men vi vil gerne påvirke SF," siger Farhiya Khalid, som tidligere har været aktiv i initiativerne Asylret.dk og Luk Lejren.

Hun afviser dog, at dagens demonstration har noget med tidligere arrangementer at gøre. Ligesom de andre deltagere i demonstrationer fastholder Khalid, at der ikke står nogen organisation bag demonstrationen, men at det hele er organiseret af et "løst netværk af folk, der kender hinanden". En oplysning, en del SF'ere stillede sig skeptiske over for.

Krag: Intet alternativ
SF's integrationsordfører Astrid Krag var - sammen med blandt andre MF Kamal Qureshi og byrådsmedlem Serdal Benli - ude og diskutere med demonstranterne. Astrid Krag undrer sig over, at flygtninge vælger at demonstrere mod SF:

"For netop asylansøgere vil kunne se en mærkbar forskel, hvis der kommer en S-SF-regering. Vi vil forhindre, at folk sidder mange år i asylcentrene - og vi afskaffe alle fattigdomsydelserne."

Astrid Krag ser SF's accept af de strammere familiesammenføringsregler som en nødvendig del af kompromiset med Socialdemokraterne:

"Hvad er alternativet? At vi gjorde fjernelsen af 24 års-reglen til et ultimativt krav med det resultat, at Lars Løkke bliver siddende. Der er jo ingen partier i Folketinget, der har en fjernelse af 24 års-reglen som ultimativt krav. Heller ikke Radikale og Enhedslisten har gjort det som betingelse for at støtte Thorning," siger Astrid Krag.

Demonstrationen er ubekvem for SF's stramt styrede landsmøde, men den kommer slet ikke til at påvirke SF's integrationsforlig med Socialdemokraterne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)









0:000:00