Flyttedag i EU-Kommissionen giver oprør i sundhedssektoren

FLYTNING: Patientforeninger, forbrugerorganisationer og sundhedsaktører er i oprør over beslutningen om at flytte EU’s regulering af medicin og medicinsk udstyr fra sundhedsområdet til industripolitikken. EU-parlamentarikere er heller ikke glade. Men det er industrien.

Den næste formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har fået forbruger- og sundhedsorganisationer på nakken, efter han har besluttet at flytte ansvaret for regulering af medicin og medicinske produkter ind under EU's industripolitik.
Den næste formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har fået forbruger- og sundhedsorganisationer på nakken, efter han har besluttet at flytte ansvaret for regulering af medicin og medicinske produkter ind under EU's industripolitik.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Farmaceutiske produkter og medicinsk udstyr er ikke – og skal ikke anses for at være – som ethvert andet produkt på det indre marked, fordi de skal værne om folks sundhed”.

Det er den klare besked fra omkring 30 patient-, forbruger og sundhedsparaplyorganisationer til den næste formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, efter han har besluttet at flytte reguleringen af medicin og medicinsk udstyr fra EU’s generaldirektorat for sundhed og forbrugerbeskyttelse til et samlet generaldirektorat for industri og indre marked.

I et åbent brev stilet til den kommende kommissionsformand kritiserer de, at ansvaret for Det Europæiske Medicinagentur og reglerne for for eksempel medicinsk udstyr og kliniske forsøg kommer til at ligge hos den nye polske indre markedskommissær, Elzbieta Bienkowska, mens den kommende sundhedskommissær vil få beskåret sundhedsdelen af sit arbejde for til gengæld at skulle koncentrere sig mere om fødevaresikkerhed.

”Den vigtigste drivkraft bag EU-politikker om medicin og sundhedsteknologi bør være at fremme og beskytte sundhed og patientsikkerhed. Kommissæren for industri og indre marked er derimod udnævnt til at fremme industriens konkurrenceevne og fremme den europæiske økonomi,” skriver organisationerne, der peger på, at det vil sende ”et forkert signal” til EU’s borgere og patienter.

Når Juncker nu lægger kontrollen med medicinalindustrien i generaldirektoratet for industri, afslører han sig som Big Pharmas stik i rend-dreng. Sundhedssektoren er ikke til for at pusle om en særdeles profitorienteret industri, men for at tage vare på europæiske patienter.

Margrete Auken
EU-parlamentariker for SF

”Nemlig at man sætter økonomiske interesser over deres helbred. Det er ikke det signal, EU bør sende,” konkluderer de.

For og imod
Fra Danmark er det organisationer, der repræsenterer aktører som Astma og Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, der har skrevet under på protesten. Men også Nordic Cochrane Centre med den omtalte læge Peter Gøtzsche i spidsen er medunderskriver, ligesom HOPE – European Hospital and Healthcare Federation, som Danske Regioner i kraft af sin stilling som repræsentant for dansk sygehuspersonale er medlem af.

Til gengæld støttes omlægningen af den farmaceutiske industris paraplyorganisation (EFPIA) som i Danmark repræsenterer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og store medicinalvirksomheder som Lundbeck og Novo Nordisk.

Området har tidligere ligget under industrigeneraldirektorat, men blev efter pres fra forbruger- og sundhedsorganisationer flyttet ind under sundhedsområdet i 2009.

Interne bryderier
Ifølge Sinne Back Conan, der som lobbyist og leder af konsulentfirmaet Konsentio i Bruxelles arbejder med medicinalvirksomheder, handler det om, at området har været plaget af indbyrdes magtkampe i Kommissionen mellem de implicerede generaldirektorater.

Her har forbrugerne og patientorganisationerne talt med generaldirektoratet for sundhed og forbrugerbeskyttelse – i EU-jargon kaldet DG SANCO – mens industrien mest har haft kontakt til industri- og indre marked-folket i DG Enterprise og DG MARKT.

”Juncker har sagt, at det ikke kan være rigtigt, at vi skal have parallelle systemer internt i Kommissionen. Det må være muligt, at man i den tjenestegren, der sidder med en bestemt industri, sørger for også at have det mere holistiske syn hele vejen rundt om industrien og ikke kun tænke i enten vækst og beskæftigelse eller kun i patient- og forbrugerhensyn,” siger Sinne Backs Conan, som understreger, at det vil være nemmere for både industri og organisationer, hvis de kun har ét sted, de skal henvende sig.

”For så taler alle i det mindste med de samme mennesker, hvor der før var tendens til, at industrien talte med DG Enterprise og de andre med DG SANCO, og så kom man ikke nogen vegne,” siger hun.

Lad sundhedspolitikken blive hos sundhedskommissæren
Det argument køber EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) ikke. Hun har blandt andet fulgt arbejdet med nye regler for medicinsk udstyr meget tæt og har en klar opfattelse af, at der er ”betragtelig forskel” på, hvordan de enkelte generaldirektorater går til lovgivningen på.

”Jeg skal ikke tale imod et opgør med silotænkning. Men hvorfor så ikke lægge det den anden vej rundt, så ansvaret bliver i DG SANCO? Jeg synes, at der er for meget fokus på, hvad der er erhvervslivets behov, og alt for lidt fokus på at skabe balance, så du også får forbrugere og patienter med ind i billedet. Og der synes jeg, at dette sender et signal om, at Juncker mest vil lytte til erhvervslivet,” siger hun.

Schaldemose understreger, at den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet (S&D) vil gøre meget ud af at afkræve de kommende kommissærer svar om omlægningen, når de fra næste uge alle skal til overhøring hos de folkevalgte, inden Parlamentet skal godkende den samlede Kommission.

”Vi vil vældig gerne have nogle forklaringer på det her, dels fordi vi har brug for at kende overvejelserne bag, men også fordi jeg personligt håber på at få nogle løfter om, at det her ikke kommer til at gå ud over synet på patienternes og forbrugernes behov. Og har vi gjort det under en høring, vil vi kunne holde dem op på det løfte bagefter,” siger hun.

Også Margrete Auken fra SF er meget kritisk over for den nye struktur.

”Når Juncker nu lægger kontrollen med medicinalindustrien i generaldirektoratet for industri, afslører han sig som Big Pharmas stik i rend-dreng. Sundhedssektoren er ikke til for at pusle om en særdeles profitorienteret industri, men for at tage vare på europæiske patienter," siger Margrete Auken, der sidder i Parlamentets Grønne gruppe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Elzbieta Bienkowska

Fhv. EU-kommissær for indre marked, industri, iværksætteri samt små- og mellemstore virksomheder (Civic Platform, Polen)
master i orientalsk filologi (Jagiellonian Uni. 1989)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00