Førende klimaforskere i opråb: Vigtige danske målinger af drivhusgasser risikerer at stoppe til nytår

Danmarks systematiske målinger af drivhusgasser i luften stopper ved årsskiftet, hvis staten ikke finder bevilling til driften af det danske ICOS-samarbejde. Det vækker kritik fra klimaforskere, mens politikere vil have den fungerende klimaminister på banen.

På syvogtyvende år måler denne målestation CO2-optaget i en bøgeskov ved Sorø. Det er den tredje ældste i verden. 
På syvogtyvende år måler denne målestation CO2-optaget i en bøgeskov ved Sorø. Det er den tredje ældste i verden. Foto: Kim Pilegaard/DTU
Julie Schønning

Kort efter landets toppolitikere lovede større klimaambitioner i valgkampen, står Danmark nu til at træde ud af et internationalt klimasamarbejde om 28 dage.

De danske politikere har nemlig ikke prioriteret penge til at drive de fem danske målestationer, som året rundt sender data om drivhusgasser i luften til klimaforskere i hele verden. 

Det er jo fuldstændig håbløst, hvis vi stopper de målinger, vi har så voldsomt behov for, for at se hvordan klimaforandringerne udvikler sig og for at se, hvordan vi kan optage CO2.

Mai Villadsen (EL)
Politisk ordfører

Og det får nu danske klimaforskere på barrikaderne. De frygter, at et vigtigt internationalt samarbejde og dansk klimadata går tabt.

“Vi ser overalt i forskningen, at der skæres i midler til monitorering af klimaforandringerne. Det er jo et problem, fordi hvis vi kun laver beregninger uden at måle den virkelige verden, så tager vi bare tal ud af den blå luft,” siger Jørgen Eivind Olesen, professor og leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

De økonomiske beregninger, som klimapolitikken baserer sig på, kan ikke stå alene. Det mener også Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og leder af Syddansk Universitets klimacenter.

Målinger fra virkeligheden er vigtige for at forstå klimasystemet, vores udledninger og effekterne af dem – og for at opbygge længere dataserier, fremhæver han.

“Langt hen ad vejen er modellerne jo en simplificering af den virkelige verden. Kun ved at komme ud og måle på virkeligheden, kan vi forstå atmosfærens forandringer,” siger Sebastian Mernild.

Men de danske målestationer må snart lukke, hvis der ikke kommer penge til driften inden nytår, advarer forskere fra DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet i et blev til Klima- Energi- og Forsyningsudvalget.

En af forskerne er Charlotte Scheutz, der er professor og leder af afdelingen for Klima og Monitering ved Danmarks Tekniske Universitet. Hun ser det internationale samarbejde som yderst vigtigt og kalder det “utroværdigt”, hvis politikerne ikke vil prioritere fortsatte målinger af drivhusgasser.

0:000:00