Fogh afviser at fjerne forbud mod homo-vielser

ÆGTESKAB: Statsministeren mener, homoseksuelle også skal kunne blive kirkeligt viet. Men ønsket om lovændring skal komme fra kirken selv – og der kan gå lang tid, lyder kritikken fra oppositionen.
Statsministeren er ikke modstander af, at homoseksuelle kan få en kirkelig vielse, men han vil ikke ændre loven.
Statsministeren er ikke modstander af, at homoseksuelle kan få en kirkelig vielse, men han vil ikke ændre loven.Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviste i tirsdags på et åbent samråd at ændre på lovgivningen om, at homoseksuelle kan blive kirkeligt viet. I hvert fald indtil folkekirken selv foreslår det.

Men folkekirken er netop en kirke for folket, og ikke en topstyret organisation, indvendte oppositionen.

"Hvor mange anerkendte trossamfund skal komme med det ønske, før regeringen kunne være interesserede i et lovforslag? Og hvordan skal folkekirkens ønske komme til udtryk? Man kunne jo forestille sig, at statsministeren ikke er det eneste medlem af folkekirken, der har den holdning, og hvordan skal de medlemmer kunne udtrykke sig?" spurgte Simon Emil Ammitzbøll fra Borgerligt Centrum.

Homoseksuelle rettigheder
Baggrunden for samrådet var statsministerens positive udtalelser i 2004 om homoseksuelles lige ret til kirkelige vielser, og den holdning bekræftede han.

Hvor mange anerkendte trossamfund skal komme med det ønske, før regeringen kunne være interesserede i et lovforslag? Og hvordan skal folkekirkens ønske komme til udtryk?

Simon Emil Ammitzbøll
Formand for Borgerligt Centrum

"På den ene side har jeg det personlige synspunkt som folkekirkemedlem, at jeg synes, folkekirken burde bede om det (tilladelse til kirkelige vielser af homoseksuelle, red.). Men jeg har samtidig den politiske holdning, at jeg ikke synes, det er noget Folketinget skal blande sig i," sagde Anders Fogh Rasmussen (V).

Statsministeren understregede, at indtil folkekirken ytrer ønske om at tillade vielserne, vil forbuddet ikke blive ophævet.

Kirken mangler talerør
Og det var netop, hvad der skulle til fra kirkens side, der interesserede en samlet opposition. Morten Østergaard fra De Radikale foreslog underskriftsindsamlinger fra folkekirkens medlemmer eller positive røster fra de enkelte menighedsråd som mulige former for tilkendegivelse.

"Når nu biskopperne har diskuteret det her grundigt, så er de måske et passende forum at lytte til i denne sammenhæng. Men det skal være nogen med en sådan baggrund, at hvis vi skrider til lovgivning i Folketinget, så er det ikke noget, der skaber splid, spektakel og splittelse i folkekirken," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren understregede, at der ikke i dag er et udtrykt ønske fra folkekirken og andre trossamfund om at få muligheden for at vie homoseksuelle par, men at han ville være åben, hvis det ændrede sig.

Foreløbigt ser det ikke ud til, at et lovforslag er på trapperne. For i folkekirken er der intern uenighed om, det er den enkelte præst, stiftsråd eller biskop, der skal tage stilling. Også biskopperne er uenige i spørgsmålet om homoseksuelles ret til en kirkelig vielse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00