Fogh: EU-Domstolen er ude af trit med den sunde fornuft

INTERVIEW: EU-Domstolen har afsagt fuldstændig vanvittige domme, der underminerer opbakningen til EU, siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han ærgrer sig over, at entusiasmen for EU er blevet mindre de senere år.

Anders Fogh Rasmussen: ”Mange har oplevet, at ting, de i udgangspunktet synes var fornuftige, blev brugt til at rykke grænserne yderligere. Ikke mindst af EU-domstolen, der afsiger domme ud fra grundprincippet i traktaten om en stadig snævrere union."<br>
Anders Fogh Rasmussen: ”Mange har oplevet, at ting, de i udgangspunktet synes var fornuftige, blev brugt til at rykke grænserne yderligere. Ikke mindst af EU-domstolen, der afsiger domme ud fra grundprincippet i traktaten om en stadig snævrere union."
Foto: Emilia Therese
Erik Holstein

”Da vi udvidede EU i 2004 efter København-topmødet i 2002, var vi alle besjælede af optimisme. Men du mærker slet ikke entusiasme i dag. Heller ikke i Østeuropa.”

Sådan siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i et interview med Altinget knap 15 år efter, at han stod som vært for det EU-topmøde i København, der lukkede Østeuropa ind i EU.

Den stigende EU-skepsis kom herhjemme senest frem ved afstemningen om det danske retsforbehold - og dermed Europol - i 2015:

”Ved den afstemning mødte jeg folk, der syntes, at Europol-samarbejdet var helt fint. Men de sagde alligevel nej, fordi de frygtede, at EU ville tage hele hånden. Den bekymring kan jeg godt forstå,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Fakta
Metock-dommen
Metock-dommen fra 2008 banede vejen for familiesammenføring i Danmark efter kort ophold i et andet EU-land. Sagen handlede om EU-borgere, som ikke havde irsk statsborgerskab, men arbejdede midlertidigt i Irland. Og det viste sig nok til at få familiesammenføring med deres fire afrikanske ægtefæller (hvoraf den ene hed Metock) ifølge EU's opholdsdirektiv.

Sagen om børnechecken

Danmark indførte i 2010 et optjeningsprincip, således at man kun kan få børnecheck, hvis man har været i Danmark to ud af de seneste ti år. Efter domme ved EU-domstolen og en henvendelse fra Kommissionen droppede Thorning-regeringen optjeningsprincippet i forhold til EU-borgere i 2013.

Kommer der en fra Rumænien til Danmark, bør vedkommende bidrage til den danske statskasse i mindst syv år, før han kan få fuld og fri adgang til vores velfærdsydelser.

Anders Fogh Rasmussen
Tidligere statsminister

”Mange har oplevet, at ting, de i udgangspunktet synes var fornuftige, blev brugt til at rykke grænserne yderligere. Ikke mindst af EU-domstolen, der afsiger domme ud fra grundprincippet i traktaten om en stadig snævrere union,” siger Fogh og tilføjer:

”Det oplevede jeg selv eksempler på, da jeg var statsminister. Metock-dommen var jo et eksempel på en fuldstændig vanvittig domsafsigelse.”

Det er totalt vanvittigt, at der bliver afsagt domme i EU-systemet, som betyder, at børnepenge kan sendes hjem til det land, hvor den pågældende kommer fra. Det er fuldstændig skørt. 

Anders Fogh Rasmussen
Tidligere statsminister
Ny udgave af Altinget: magasin Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. 
Ny udgave af Altinget: magasin 

Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. 
Foto:

Underminerer tilliden
Anders Fogh Rasmussens henvisning til den såkaldte Metock-dom fra 2008 er ikke tilfældig.

Dommen lettede retten til familiesammenføring selv til et land som Danmark, der har et retsforbehold og i princippet burde kunne bestemme sin egen udlændingepolitik.

”Den slags domme er med til at underminere befolkningens tillid til EU. Folk kan godt lide grundprincippet om, at Europas lande samarbejder så tæt politisk og økonomisk, at de aldrig vil føre krig mod hinanden igen. Men når EU blander sig i sager, der strider mod al sund fornuft, så stemmer folk nej.”

Fuldstændig skørt
Det er ikke det eneste tilfælde, hvor EU-Domstolen har spillet en uheldig rolle, mener Anders Fogh Rasmussen. Han er også særdeles kritisk over for domstolens tolkning af velfærdsydelser til vandrende arbejdstagere:

”Det er totalt vanvittigt, at der bliver afsagt domme i EU-systemet, som betyder, at børnepenge kan sendes hjem til det land, hvor den pågældende kommer fra. Det er fuldstændig skørt,” siger Anders Fogh Rasmussen og tilføjer:

”Dommerne i EU-Domstolen er ude af trit med den sunde fornuft. Simpelthen. Det er med til at underminere den folkelige opbakning til EU.”

For at løse problemet med den såkaldte velfærdsturisme er det nødvendigt med et optjeningsprincip, mener Fogh:

”Hvis man opretholder fri bevægelighed i et område med høje velfærdsydelser, skal den tilrejsende arbejdskraft ikke kunne få fuld adgang til ydelser de første år. Kommer der en fra Rumænien til Danmark, bør vedkommende bidrage til den danske statskasse i mindst syv år, før han kan få fuld og fri adgang til vores velfærdsydelser,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Læs hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen på Altinget:christiansborg eller i Altinget:magasin, der udkommer onsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00