Anna Rosbach
Anna Rosbach var Miljøpartiet Fokus' spidskandidat til Parlamentet. Nu vil hun koncentrere sig om den hjemlige politik.

Fokus: For svært at stille op til Parlamentet

19. februar 2014 kl. 7:00
VALGBARHED: Miljøpartiet Fokus kritiserer reglerne for opstilling til Europa-Parlamentet, efter at partiet har opgivet at få indsamlet de cirka 70.000 underskrifter, det kræver for et nyt parti for at få lov til at være med i EU-kampen.
| Flere

BRUXELLES: Det er en nærmest uoverkommelig opgave at stille en kandidat til Europa-Parlamentet for et parti, der ikke allerede er etableret på den politiske scene.

Det er meldingen fra Miljøpartiet Fokus, der har måttet opgive at få indsamlet de over 70.000 underskrifter, det kræver for et parti uden for Folketinget at gøre sig opstillingsberettiget til EU-valget.

Dermed må partiets spidskandidat, Anna Rosbach, skyde en hvid pil efter at fortsætte sin karriere i Parlamentet.

Vanvittige regler
Formand Christian H. Hansen, der dannede Fokus i 2010 efter at have været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, kalder kravet om såkaldte vælgererklæringer fra to procent af den stemmeberettigede befolkning for "vanvittigt". Han står uforstående over for, at vælgerne ikke kan få lov til at stemme på dem, de har lyst til.

"Man bryster sig af, at det er vigtigt, at alle er med omkring den europæiske proces, og vil have, at det skal være så folkeligt som overhovedet muligt. Men lige på det her punkt er det meget bureaukratisk og lukket," siger Christian H. Hansen.

Tager næste valg 
I september bød Miljøpartiet Fokus ellers den nuværende løsgænger i Parlamentet, Anna Rosbach, velkommen i partiet som deres spidskandidat til parlamentsvalget. 

Rosbach, der blev valgt ind for Dansk Folkeparti sammen med Morten Messerschmidt i 2009, forlod DF i 2011 og har siden siddet i politisk gruppe sammen med blandt andre de britiske konservative i Parlamentet.

Hun vil nu fokusere på at komme i Folketinget for Fokus ved næste valg. Rosbach har dog ikke lagt sine EU-parlamentariske ambitioner på hylden af den grund og bekræfter, at hun også satser på et comeback ved parlamentsvalget i 2019.

"Vi har valgt at bruge krudtet på at være et ordentligt og fornuftigt og respekteret parti derhjemme først, og så stiller vi op igen," siger Anna Rosbach.

Ung og uerfaren partiorganisation 
Samtidig gør hun dog klart, at opstillingskriterierne har været for meget for det lille parti, der stadig er i gang med at finde sit fodfæste på den politiske scene, og som ikke har en stor partiorganisation bag sig.

"Alle de mennesker, der melder sig ind i Fokus, er meget nye i politik. Det er ikke sådan, at man har en masse garvede, som kender procedurerne og ved, hvordan tingene fungerer. Det er dejligt med unge og idealistiske mennesker, men de skal jo lige vide, hvordan man arbejder i politik," siger hun.

Hendes partiformand Christian H. Hansen afviser dog, at det handler om, at partiorganisationen ikke er gearet til at håndtere det politiske fodarbejde. Det er bare for stor en mundfuld, når partiet samtidig kæmper for at få indsamlet de cirka 20.000 underskrifter, det kræver for at få partiet gjort opstillingsparat til Folketinget.

"Det er næsten lige meget, hvor stor en organisation du har, så er det en meget svær opgave at gøre det andet ved siden af," siger han.

 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK