Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten rykker fra hinanden på EU-spørgsmål

UENIGHED: Når det kommer til bekæmpelsen af skattely, bliver forskellen mellem Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU tydelig. Folkebevægelsen mod EU mener, at EU er årsagen til problemet, og Enhedslisten vil have gang i samarbejdet.

Freja Søgaard

Mens Enhedslisten vil tage kampen mod skatteunddragelse- og snyd i et samarbejde med EU, vil Folkebevægelsen mod EU den modsatte vej.

Det blev klart ved onsdagens EU-debat hos Altinget, hvor særligt skattepolitikken fik politikkerne op på dupperne.

”Vi skal selvfølgelig have et samarbejde for at komme skattely og den grådighed, vi ser i toppen, til livs. Det kan vi sagtens gøre uden at afskaffe det danske skattevæsen. Vi skal sørge for at få en europæisk bund under selskabsskatten, så vi får stoppet det ræs, der er på den,” sagde Nikolaj Villumsen, der er kandidat til EU-parlamentsvalget for Enhedslisten, og tilføjede:

”Vi har behov for at få EU i gang med at bekæmpe skattely. Vi kan sagtens samarbejde internationalt uden at flytte beslutninger væk fra borgerne.”

EU er årsagen til problemet
Skat har i årtier været et område, som landene i udpræget grad selv har rådet over i EU-sammenhæng, hvilket særligt de borgerlige partier i Danmark har stået meget hårdt på.

Men de seneste års mange historier om, at multinationale selskaber i Europa reelt lægger deres skat der, hvor den er lavest, har sat de hidtidige positioner under pres. Og det var en bombe i dansk europapolitik, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i marts i år meddelte, at Venstre nu støtter en bund under selskabsskatten i EU. Altså en fælles grænse for, hvor lav selskabsskatten må være.

En sådan ordning findes allerede på moms-området, hvor EU-lande ’blot’ er forpligtede til at lægge momsen mellem 15 og 25 procent. På selskabsskatteområdet varierer skattesatserne i EU fra over 30 procent og reelt helt ned til nul, og der er ingen fælles aftale eller regler.

Men folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari er ikke enig i, at en bund under selskabsskatten vil være til nogen gavn. Hun mener, man skal anerkende, at EU er en del af problemet:

”EU’s regler, indre marked og ideen om, at vi skal have fri bevægelighed og kapital er med til at gøre problemet endnu større. Skal man give EU mere magt for at styre problemet, når det er dem, der har skabt det,” sagde hun og fortsatte:

”Det er ikke bunden under selskabsskatten, der er problemet her. Luxembourg har en selskabsskat på cirka 18 procent. Hvis man vil løse det med EU-regler, så er man ude i, at EU skal tilrettelægge vores skattepolitik i detaljer. Og så kan jeg godt forestille mig, at det ikke længere er os, der bestemmer, hvad vi gerne vil med vores skattepolitik.”

I steder mener hun, at vi skal give mindre magt til EU, for eksempel ved at lade kommunerne fravælge virksomheder, som sender penge igennem skattely, hvilket ikke er muligt i dag på grund af EU’s udbudsregler. Et forslag, som Villumsen også kom med.

Folkebevægelsen mod EU står fast
EU-redaktør på Mandag Morgen Claus Kragh, som også var ordstyrer ved onsdagens debat, mener, at debatten gjorde skellet mellem Enhedslisten og Folkebevægelsen tydelig.

”Kari stod fast på, at hun ikke vil være med til en bund under selskabsskatten, fordi hun simpelthen ikke vil have EU. Nikolaj Villumsen derimod havde øjnene direkte på bolden i den forstand, at han og Enhedslisten ønsker at bekæmpe skatteunddragelse, og at det vil man bruge nærmest alle midler i EU’s værktøjskasse til at nå,” siger han og vurderer, at den store splittelse, der er sket på den yderste danske venstrefløj, når det gælder EU-politik, dermed blev synlig.

”Mens Folkebevægelsen mod EU står tilbage med et lodret nej til EU, ser Enhedslisten EU som en ny politisk kampplads, hvor partiet vil kæmpe for sin politik. Dermed vil vi i løbet af få år kunne se et Enhedslisten, der går hen og bliver endnu meget pro-europæisk. Og det var det, Martin Lidegaard lavede lidt sjov med,” siger han og hentyder til Martin Lidegaard fra Radikale, der til debatten væddede en øl med Villumsen om, at Enhedslisten om fem-ti år ikke er imod EU.


Se hele debatten i videoen herunder:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00