Folkestyret kræver kickstart af kommunalvalget

KLUMME: Folkestyret risikerer at kæntre, hvis ikke kommunalvalgkampen rummer andet end privat misbrug af offentlige lokaler, skriver Altingets udgiver Rasmus Nielsen.

Det har været en grum uge for opbakning til de folkevalgte og det kommunale selvstyre. Endnu en pind er lagt i kisten på den synkende skude med politikerleden, der kan ende med, at folkestyret støder på grund.

En radikal borgmester måtte i stor offentlighed gå efter sammenblanding af personlige og forvaltningsmæssige interesser. Og det første, vi hørte til hendes afløser, var, at han nu også selv ville betale for det rådhuslokale, han havde brugt til private gøremål.

Medietrykket har været enormt. Værst for folkestyrets generelle vælgertække var Radio24syvs udsendelse "Det, vi taler om" i søndags, hvor man kunne opleve en særegen blanding af satire, aggressioner iblandet traditionel politisk-journalistisk analyse, hvor den nu afgående radikale borgmester blev latterliggjort. Uden hensyn til nogen presseetiske regler eller bare med mulighed for selv at komme til orde.

Godt at et politisk flertal ser ud til at ville bevare denne stadigt vigtigere private public service- radio, men laurbærrene gives altså ikke for dette programformat.

Der er godt tre uger til kommunal- og regionsrådsvalget, og – for at sige det ligeud – vi trænger til en succes. Os, der endnu tror på demokrati og folkestyre. De 10.000 kandidater, medierne og vælgerne har en fælles interesse i, at krydsene kan sættes på et oplyst, seriøst grundlag. Og ikke i skæret af radio-doku-satire og folkevalgte på flugt fra fortidens fejl.

Traditionelt starter den kommunale valgkamp først få dage op til valgdagen, men i år virker det, som om medierne tidligere er ude med en grundig dækning. Så langt så godt.

Der er mange, der tænker på at gå op mod fake news, Brexit, en amerikansk præsident, der hader medier, osv. osv. Tænker, at vi må stå ved et vendepunkt, hvis demokratiet som den mindst ringe styre form skal nyde tillid i næste generation.

Derfor er det så vigtigt, at valgkampen bliver præget af politisk indhold og den ædle argumentationsdyst på blå og røde løsninger.

Der er noget at tale om. Sundhed f.eks. Ugebrevet Mandag Morgen, som vi fra i år er betroet ansvaret for at udgive, bliver man hver uge overrasket over og klogere af at læse. Man skal have god tid, men så gives der også pote. Hver uge et tema – denne gang Sundhed 2030. Bl.a. i artiklen om "Dyre patienter med dårlige liv". 

Hvor stor en del af landets udgifter til sundhed tror du, den ene procent dyreste patientgruppe koster? Tre procent? Fem procent? Ni procent? Nej, nej: 29 procent.

De ti procent dyreste patienter lægger beslag på hele 74 procent af de samlede meget store udgifter til dansk sundhed på omkring 85 mia. kr. i måleåret 2012.

Det er hinsides sund fornuft. Uanset om den ene procent, der napper 29 procent af skattekronerne til vores alle sammens såkaldt "lige adgang" til gratis, dansk sundhedbehandling, så er på overførselsindkomst eller betaler topskat.

Lad os få en politisk debat om dét. Skal der være et loft over, hvad hver borger årligt kan modtage i gratis sundhedsydelser, f.eks. 100.000 kr.? Med begrænset adgang til mere i tilfælde af særlige sygdomme? Det kunne sikkert fremme en af de ventede tendenser i de næste ti års sundhedsvæsen, nemlig at vi skal lære selv at forebygge, så vi slet ikke kommer på sygehuset.

Tænk, hvad samfundet kunne bruge på cykelstier, ældreplejen, folkeskolen, hjælp til iværksættere, lavere selskabsskat i konkurrence med udlandet osv., hvis den dyreste procent af befolkningen ikke kunne lægge beslag på 29 procent af landets sundhedsudgifter. Dét er en prioriteringsdebat, der er værd at tage, frem mod de nye regionsråd skal vælges.

Kommunerne har muligheden for at genskabe respekten for folkestyret. For det er jo hér, vi møder den borgernære service, hvor vi mærker, hvad vi får for skatten.

I København, hvor jeg bor, dumpede for nylig et venligt borgmesterbrev ind. "Nu kan du sortere dit bioaffald," fortalte han,  uden at nævne en lyd om, at der snart er valg igen. Der kom en spand til lejligheden og en container til gården. Og minsandten om der ikke var grønne poser med. Det er vel nok borgerservice. En folder fortæller i få ord, hvad der så er bioaffald, der kan genbruges, f.eks. æggeskaller og køkkenrulle. Jeg får hver morgen grønne fingre, når jeg flytter bioaffald fra den store spand til den grønne. Man skal jo lige lære det. Men så er dagen så godt begyndt. 41 procent af køkkenaffaldet er bioaffald, der kan bruges til elektricitet, varme og brændstof.

Vi på Altinget gør også noget for, at KV-17 bliver en succes for styreformen, og for at politikerleden holdes i ave. Vi har netop lanceret en komplet kandidat-database for alle de henved 10.000 opstillede kandidater, hvor man kan matche sine egne holdninger til 25 kommunale politikområder med hele kandidatfeltet og se, hvem man er mest enig med. Der er læsestof nok fra nu, til valgstederne lukker. Iøvrigt er Valgtesten lavet i et frugtbart og tillidsfuldt samarbejde med DR.

God valgkamp – men pas nu på styreformen undervejs, så vi ikke mister den.

Forrige artikel Vil værdipolitik overmande fordelingspolitik? Vil værdipolitik overmande fordelingspolitik? Næste artikel Spirende håb om respekt for politisk håndværk Spirende håb om respekt for politisk håndværk
 • Anmeld

  Mogens Rerup · fhv. arb.markedschef

  Danmark er større end Rådhuspldasen

  Der foregår også noget uden for København - bl.a. er nepotismen meget mere udtalt, og valginteressen er meget større

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Den borgernære service er afskaffet

  Den borgernære service er afskaffet. Den blev centraliseret med Skat og Udbetaling Danmark.

  Kommunernes vigtigste tilbageværende opgaver er en forvokset entreprenørvirksomhed som ikke har nogen relevans for lokalsamfundet.

  Det er skandaløst at hver ny klummeskriver går ud fra at vi har et demokrati og velfærdssamfund som i Anker Jørgensens tid. Korruption er i stedet blevet hverdag men den vil pressen ikke tale om. Omkring korruption og mafiaforhold er pressen i Danmark ligeså berøringsangste som i andre lande.

  Hvorfor skulle det vare så længe før nogle kommunalpolitikere fandt på at sætte stop for lægernes korruption. Men tak til fru Lohse fra Region Syd. Og efter vist 30 år på posten har også Bent Hansen indset at han i de mange år har holdt på den helt forkerte hest. Men det var altså ikke pressens skyld at et stykke alvorlig dansk korruption nu skal stoppe.

  Det er en begyndelse og af helt andre voldsomme dimensioner end Mee Allerslevs sidespring.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Brexit

  Hvad udemokratisk er der i Brexit? Tværtimod: En demokratisk folkeafstemning, hvor det britiske folk udtrykte sin vilje. Ikke at sammenligne med et uhyrligt amerikansk valgsystem, hvor en præsident bliver "valgt", selvom en modkandidat fik 3 mio. flere stemmer. Endsige med "fake news".

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  En upolitisk kommentar.

  Her midt i Danmark, hvor vi bor,... i provinsen.... er interessen for kommunevalget stor. Man stemmer nok mere personligt end politisk, for man søger personer, man regner med vil arbejde for god lokal udvikling og velfærd....både for de stærke og for de svageste og mest sårbare indbyggere. Øjne og øre holder godt øje.
  Tak til Altinget for kandidat-databasen, som vi også vil studere nøje.
  ....
  Når jeg har tegnet en ulykkesforsikring, så betaler jeg gerne raterne i håbet om, at jeg aldrig får brug for at få udbetalt en ulykkesforsikring.
  Når jeg betaler min skat til vores fælleskasse, så gør jeg det i håbet om, at fællesskabet træder til, hvis jeg bliver alvorligt syg eller sårbar og bliver nødt til at bede om udbetaling / hjælp.
  ....
  Vores ældste datter på 47 år er multihandicappet. Hendes utilsigtede handicaps har betydet store udgifter for vores "fællesforsikring", stats- og kommunekassen. Den 'forsikringsudbetaling' blev vi så at sige nødt til at bede om "at få udbetalt"...i form af hjælp og støtte. !
  Den støtte, hun og hele familien har fået, har betyde, at vi forældre og hendes to velfungerende søskende har kunnet forblive velfungerende borgere, der efter gode uddannelser har kunnet passe vores vellønnede jobs....og altså har kunnet skæppe godt i fælleskassen. *Den slags positivberegninger burde medtages i ovenstående analyser, beregninger og overvejelser.*
  Ærligt talt: Hvem vil bytte? Hvem vil sige:"Stop behandlingerne for epilepsi og lungeinfektioner?" Hvem tør tage ansvaret for at sige:"Duer ikke!" ??
  Vi priser os lykkelige for, at vores dejlige datter er født i Danmark og ikke i 30'ernes Tyskland.
  Vi har altid betalt vores gode "skatteforsikring" i tillid til og med håbet om, at så få som muligt vil få brug for at trække på vores fælles "velfærds-ulykkes-skatteforsikring".