folketingssalen
(Foto: www.ft.dk)

Folketinget indkaldt igen til 2. juli

10. juni 2010 kl. 14:40 | Opdateret 10. juni 2010 kl. 15:29
OVERARBEJDE: Politikerne kan først se frem til ferie den 2. juli. VKO er blevet enige om at behandle et sidste lovforslag i dette folketingsår. Oppositionen mangler grund til hastværk og kalder statsministeren i samråd.
| Flere

Folketingets medlemmer kan godt lægge Hawaii-skjorten og badebukserne tilbage i skabet. Sommerferien er igen blevet skubbet - denne gang til den 2. juli. Torsdag eftermiddag indkaldte Folketingets formand, Thor Pedersen (V), til gruppeformandsmøde, hvor det blev besluttet, at L224, som er et delelement af dagpengereformen, skal behandles, inden politikerne endeligt kan gå på sommerferie.

"Det er regeringens vurdering, og statsministeren har ret til at få Folketinget indkaldt. Regeringen har lov til at have en mening om, hvornår de ønsker forslagene behandlet. Det er deres ret," siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF), som sammen med Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og løsgængeren Per Ørum Jørgensen har givet grønt lys til, at forslaget behandles på denne side af sommerferien.

Forslaget er det eneste af lovforslagene i regeringens genopretningsplan, hvor der endnu ikke er dispenseret fra 30 dages-reglen. Reglen betyder, at lovforslag kan behandles hurtigere end tilladt i forretningsordnen. Det vil dog kræve, at ¾ dele af medlemmerne stemmer for.

Kalder Løkke i samråd
Men oppositionen er ikke interesseret i at haste det meget tekniske lovforslag om beregningsperioder for dagpenge alt for hurtigt igennem. De mangler en begrundelse for, hvorfor det skal hastes igennem. Derfor kalder de nu statsministeren i samråd.

"Vi vil gerne lidt tættere på en begrundelse for hastværket, end "fordi vi siger det". Jeg er meget presset som forælder, når jeg bruger det argument. Det er regeringen nok også," siger De Radikales gruppeformand Margrethe Vestager.

Da lovforslaget først blev fremsat 2. juni, kan den altså først tredjebehandles og vedtages den 2. juli, fordi oppositionen ikke vil dispensere fra 30 dages-reglen.

Opposition vil vente til efter sommer
Oppositionen havde gerne set, at man havde taget den med ro. Som med meget af genopretningspakken haster forslaget nemlig ikke, fortæller Margrethe Vestager.

"Der er intet hastværk, for det skal først træde i kraft om to år. Regeringen havde selv planlagt, at forslaget først skulle fremsættes efter sommerferien. Det står højt og tydeligt i lovforslaget. Der er ingen grund til det," siger Margrethe Vestager.

Men regeringen vil have forslaget igennem, konstaterer SF's gruppeformand Ole Sohn.

"Vi har sagt ja til at give dispensation til alle de forslag, som skal træde i kraft 1. juli i år. Det her er jo ikke en hastesag, når det først skal træde i kraft 2012. Men regeringen og Dansk Folkeparti har svaret, at det er de ligeglade med," siger Ole Sohn.

VKO vil undgå sommer-debat
Regeringsblokken også en interesse i at få lovforslaget igennem på denne side af sommerferien. På den måde kan de lukke debatten om dagpengene, så befolkningen i løbet af sommeren meget belejligt kan glemme regeringens indgreb.

Omvendt har oppositionen også en interesse i at trække lovprocessen ud, så der først stemmes om lovforslagene i næste folketingssamling. Det vil gå mod VKO's ønske og betyde, at debatten frit kan forsætte hen over sommeren.

På den måde ønsker man at udelukke et sådan scenarie, og dermed kunne stoppe den blå blødning i meningsmålingerne.

Dokumentaion   
 
Altinget | Christiansborg

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK