Folketinget lurer stadig på Rigsarkivets bygninger: Her er idéerne

FLYTNING: Folketingets Præsidium har allerede besluttet at overtage Rigsarkivets læsesal og undersøger stadig mulighederne for at overtage de resterende bygninger, når Rigsarkivet flytter fra Slotsholmen. Se idéerne til den mulige overtagelse her. 

Det bliver blandt andet foreslået at etablere kviste i tagetagen og flere åbninger ud med Rigsdagsgården, hvis Folketinget overtager Rigsarkivets bygninger. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékatalog".
Det bliver blandt andet foreslået at etablere kviste i tagetagen og flere åbninger ud med Rigsdagsgården, hvis Folketinget overtager Rigsarkivets bygninger. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékatalog".
Andreas Arp

Folketinget vil fremover fortsat undersøge mulighederne for at overtage Rigsarkivets bygninger, når Rigsarkivet flytter væk fra Slotsholmen.

Folketingets Præsidium har dog allerede nu bestemt, at Folketinget overtager Rigsarkivets læsesal i Provianthuset, når den forventes at blive flyttet ved udgangen af 2019.

Det fremgår af Folketingets hjemmeside.

Medlemmerne af Præsidiet fik i februar mulighed for at se og drøfte et idékatalog, der indeholder resultatet af sidste års idékonkurrence om, hvordan bygningerne kan anvendes.

Fakta
Tidslinje
  • Februar 2017: Folketingets Præsidium meddeler, at Folketinget vil "lægge billet ind" på Rigsarkivets 9.000 kvadratmeter på Slotsholmen med tanke på at bruge bygningerne til turistcenter og undervisningstilbud.

    Det gør Præsidiet på samme dag, som det bliver besluttet, at Rigsarkivet skal flytte. 

  • Marts 2018: Folketinget skrotter de oprindelige planer for anvendelsen af Rigsarkivets bygninger og erstatter dem med en åben idékonkurrence om, hvad lokalerne kan bruges til. 

  • April 2018: Ved en konference i landstingssalen skydes idékonkurrencen i gang. Her finder man konkurrencens deltagere, inden at der skal arbejdes parallelt med idéerne i efteråret.

  • November 2018: De tre teams afleverer deres idéer til Folketinget og afslutter dermed idékonkurrencen. Idéerne samles herefter i et idékatalog. 

  • Februar 2019: Folketingets Præsidium får mulighed for at se og drøfte idéerne fra idékataloget. Præsidiet beslutter på den baggrund at fortsætte med at undersøge mulighederne for at overtage Rigsarkivets bygninger, sådan at det nye Præsidium kan træffe en beslutning. 

    Det nuværende Præsidium beslutter dog, at Folketinget ved udgangen af 2019 overtager Rigsarkivets læsesal, hvor den forventes at blive flyttet. 

  • Juli 2020: Rigsarkivets nye lejemål på Kalvebod Brygge forventes at stå klar til indflytning. Den endelige overtagelsesdato kendes dog ikke endnu.
Det ligger stadig ikke fast, at det er Folketinget, som skal overtage de ekstra kvadratmeter i Rigsarkivets bygninger.

Idéerne er udviklet af eksperter inden for arkitektur, demokrati og formidling, og muligheden for at realisere dem vil i den kommende tid blive undersøgt af Folketingets administration, sådan at det nye Præsidium efter valget kan træffe den endelige beslutning om en eventuel overtagelse.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen til et nyt demokratimuseum samt forbindelse mellem Rigsarkivet og Christiansborg under Rigsdagsgården. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget"

En bred vifte af idéer
I idékataloget præsenteres idéer fra tre forskellige teams, der har haft til opgave at undersøge, hvordan Folketinget blandt andet kan skabe mere åbenhed og synlighed ved at overtage Rigsarkivets bygninger.

De forskellige eksperter kommer blandt andet med flere idéer om, hvordan man kan renovere og anvende bygningerne, ligesom at man har set på mulighederne for udnytte loftrummene på Christiansborg og etablere underjordiske faciliteter.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
Visualisering af idéen om fremtidig udnyttelse af tagetagen på Christiansborg til administrativ og parlamentarisk arbejde. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget"

Med målet om at gøre Folketinget til ét af verdens mest åbne parlamenter er idéerne ikke kun tiltænkt det politiske arbejde, men også nye og forbedrede borgeraktiviteter.

Det bliver i idékataloget blandt andet foreslået at etablere et demokratimuseum med ovenlys under Rigsdagsgården, ligesom et team foreslår, at Rigsarkivets tagetage kan ombygges til kontorer eller mødelokaler for journalister eller folketingsmedlemmer.

Hele idékataloget kan findes her.   

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen om en genskabelse af Rigsarkivets 80 meter lange bibliotekssal som befolkningens samlingssted til debatter, folkemøder, valgmøder m.m., som Christiansborg ikke kan rumme. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget" 

Forslag om ny, flyvende folketingssal
De forskellige teams er desuden kommet med idéer uden for opgaveområdet, og en af dem er at etablere en helt ny folketingssal.

Teamet skriver, at "man kunne forestille sig, at en ny, hypermoderne folketingssal blev hængt op i Slotsgården direkte forbundet til slottets fløje og synlig fra indgangen til Ridebanen – så demokratiets puls blev tydelig for alle."

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen om en helt ny og moderne folketingssal i Slotsgården. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékatalog"

Forslaget er til for at understrege Folketingets evne til at udvikle sig og være tidssvarende og for at fremhæve Folketingssalen endnu tydeligere som landets magtcentrum, lyder det.

En anden idé uden for opgaveområdet er at gøre Indre Slotsgård til "et levende opholdsrum for politikere og borgere" ved at erstatte den nuværende parkeringsplads med et grønt byrum og i stedet etablere en parkeringskælder i flere niveauer under Ridebanen.

Folketingets Præsidium består af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og næstformændene fra de fire største partier, der ikke har formandsposten.

Rigsarkivets nye lejemål på Kalvebod Brygge forventes at stå klar til indflytning 1. juli 2020. Den endelige overtagelsesdato ligger dog endnu ikke fast, ligesom at det heller ikke er sikkert, at det bliver Folketinget, som kommer til at overtage Rigsarkivets bygninger. 

Dokumentation

Opgaven i idékonkurrencen
Tre teams bestående af eksperter inden for arkitektur, demokrati og formidling har fået til opgave at undersøge, hvordan Folketinget kan skabe øget åbenhed, synlighed og nærhed for at forblive ét af verdens mest åbne parlamenter. 

Mere konkret har deltagerne fået til opgave:

  • "at udvikle idéer til, hvordan rammerne for de borgerrettede aktiviteter kan udvikles og forbedres."
  • "at udvikle idéer til, hvordan rammerne for det politiske og parlamentariske arbejde kan udvikles og forbedres."
  • "at udvikle idéer, der kan understøtte arbejdsforhold og muligheder for hensigtsmæssig tilrettelæggelse af det daglige arbejde for alle, der har Folketinget som arbejdsplads."
  • "at give idéer til, hvor de af teamet foreslåede overordnede funktioner kan placeres i bygningerne, så den af teamet ønskede funktionalitet understøttes, og så der etableres et optimalt flow for besøgende, politikere og ansatte. Det skal tydeligt fremgå, hvilke funktioner der placeres hvor i Folketingets nuværende bygninger, og hvilke der kan etableres i Rigsarkivets nuværende bygninger."
  • "at udvikle idéer til, hvorledes de tre byrum Rigsdagsgården, Proviantpassagen og Arkivgården kan udvikles og indgå i forhold til en bedre sammenbinding af Christiansborgs og Rigsarkivets bygninger og i forhold til nye indretninger og funktioner i bygningerne og byrummene."
  • "hvis placering af eksisterende og nye funktioner fordrer en gentænkning af indgangs- og adgangsforhold til Folketingets bygninger, ønskes idéer til, hvordan disse områder kan placeres og udformes, således at den ønskede funktionalitet understøttes."

Idéerne skulle desuden udvikles i dialog med de øvrige teams, repræsentanter for Folketinget og Evalueringsudvalget. 

Kilde: "Nye rammer for Folketinget – Idékatalog"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00