Folketinget sætter slutspurt ind: Se hvad der skal vedtages inden jul

OVERBLIK: Juleferien er lige rundt om hjørnet, men inden da skal Folketinget blandt have vedtaget uddannelsesloft, PSO-løsning og rygeforbud i fængsler. Få overblik over bunken af forslag, der skal vedtages inden jul.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketinget vedtog torsdag finanslov for 2017 efter en hel dags debat onsdag.

Men det betyder ikke, at Folketinget kan gå på juleferie, for der ligger stadig en stor bunke forslag, der skal behandles og stemmes om, inden politikerne kan holde jul.

Udover finansloven skal Folketinget torsdag, fredag og mandag behandle og stemme om ikke mindre end 43 lovforslag, og dertil kommer flere beslutningsforslag, som er blevet fremsat af partier udenfor regeringen.

Altinget har samlet de vigtigste, sjoveste og mest interessante forslag, der skal behandles og stemmes om.

Uddannelsesloft
Et af de mest omstridte lovforslag, der skal vedtages inden jul, er uddannelsesloftet. Regeringen støttes af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, mens resten af rød blok raser imod det. Vedtages forslaget kan studerende ikke tage to videregående uddannelser, hvis uddannelse nummer to er på samme eller lavere niveau end den første.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) har dog i denne uge blødt en lille smule op, og regeringen har meddelt, at man er "positivt indstillet over for at se nærmere på muligheden for, at personer selv skal kunne betale for en ekstra heltidsuddannelse på samme eller lavere niveau".

Læs også: Studerende i stort tal dropper ud for at undgå uddannelsesloft

Uddannelsesloftet skal til afstemning mandag.

Cepos i Det Økonomiske Råd
Mandag skal Folketinget også stemme om et forslag, der vil give den borgerlig-liberale tænketank Cepos plads i Det Økonomiske Råd.

”I forbindelse med lovforslaget justeres sammensætningen af Det Økonomiske Råd, så Cepos indtræder på en ledig plads på arbejdsgiversiden,” skriver regeringen i lovkataloget fra oktober.

Nye klagenævn
Det ser også ud til, at Danmark inden jul får to nye klagenævn. Torsdag skal Folketinget nemlig stemme om at etablere et nyt klagenævn på planområdet – Planklagenævnet – og mandag skal der stemmes om at oprette Miljø- og Fødevareklagenævnet, der skal erstatte det hidtidige Natur- og Miljøklagenævn.

Forslaget støttes af regeringen og Socialdemokraterne, men topforskere har tidligere kraftigt kritiseret de to nye klagenævn. Det kan man læse mere om her.

Ophævelse af hørekrav
Med lovforslaget ændres færdselslovens regler om kørekort til motorkøretøjer, så kravet om tilstrækkelig høreevne hos førere ophæves. Dette var en del af regeringens lovkatalog fra oktober. Forslaget skal til afstemning mandag.

Nye statsborgere
Der er også et par forslag på udlændingeområdet, der skal færdigbehandles inden jul.

Folketinget skal blandt andet stemme om, hvorvidt der skal indføres en offentlig national sanktionsliste med navngivne udenlandske religiøse forkyndere, som kan udelukkes fra at rejse ind i landet.

Derudover skal der torsdag tredjebehandles og stemmes om indfødsretsmeddelelse, der giver statsborgerskab til 2.381 nye danskere.

PSO
Omlægningen af PSO-afgiften skal også endeligt vedtages, inden Folketinget kan på juleferie. Du kan læse mere om PSO-løsningen, som EU-Kommissionen godkendte onsdag, her.

Gymnasie-krav
Mandag skal Folketinget stemme om skærpede adgangsforudsætninger for optagelse på de gymnasiale uddannelser. Derudover skal forslaget om at harmonisere skoleydelsen for produktionsskoleelever til et SU-lignende niveau også til afstemning på uddannelsesområdet.

Jobordning for veteraner
Regeringen vil med en jobordning for veteraner blandt andet belønne virksomheder med 50.000 kroner for at ansætte veteraner. Forslaget skal til afstemning mandag, og man kan læse mere om, hvad veteran-jobordningen indebærer her.

Rygeforbud i fængsler
Der er også nogle forslag, der skal igennem på retsområdet. Forslaget om at indføre et totalforbud mod rygning indendørs i Kriminalforsorgens institutioner skal til afstemning mandag. Formålet er at forebygge passiv rygning blandt ikke mindst de ansatte.

Der er endnu ikke skrevet betænkning over lovforslaget, men ved førstebehandlingen midt i november var både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet parate til at stemme for.

Enhedslisten og SF hældte til at sige nej, mens både Radikale, Alternativet og Liberal Alliance afviste lovforslaget.

PET-loven
En revision af PET-loven skal også tredjebehandles mandag. Forslaget skal på den ene side give PET videre rammer til at gemme personlige oplysninger. Herudover skal lovforslaget overføre opgaver vedrørende efterforskning af den mest alvorlige organiserede kriminalitet fra PET til Rigspolitiet.

Lovforslaget støttes af regeringen, DF og S. Liberal Alliance støttede dog ikke forslaget, inden partiet gik i regering, hvor partiets retsordfører afviste at støtte forslaget på grund af de udvidede beføjelser for PET til at gemme personlige oplysninger.

Respektpakken
Sidste punkt på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) parlamentariske to do-liste inden jul er den såkaldte respektpakke, der skal øge straffen for vold og trusler mod offentlige tjenestemænd uden for arbejdstiden. Det behandles mandag.

Du kan læse om Respektpakkens 16 tiltag her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00