Mogen Lykketoft
(Foto: ft.dk)

Folketinget strammer op på de åbne samråd

1. maj 2012 kl. 13:45
INTERVIEW: De åbne samråd med ministre er gået over gevind, mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S). Udvalgsformændene får nu indskærpet, at de skal gribe ind, hvis et samråd trækker i langdrag.
| Flere
Folketinget strammer nu op på de åbne samråd. Antallet af samråd er næsten blevet fordoblet på få år, og de bliver kritiseret for at have udviklet sig til ligegyldigt politisk teater, hvor samrådene trækker i langdrag med gentagelser i det uendelige.

Men nu skal der strammes op, siger Folketinget formand Mogens Lykketoft (S).

"Det giver ikke nogen god mening, heller ikke for offentligheden, der følger med, at se på sådan nogle evindelige gentagelser, der bliver opfattet som chikanerier," siger Mogens Lykketoft.

Han deltog i onsdags i en evaluering af samrådene med partierne gruppeformænd og formændene fra Folketingets udvalg. Her blev man enige om at sende en ny vejledning til udvalgsformændene.

For mange gentagelser
Den vil blandt andet indskærpe, at en udvalgsformand bør afslutte samrådet, hvis hverken folketingsmedlemmernes spørgsmål eller ministernes svar bidrager med noget nyt.

"Vi fik en masse tilbagemeldinger om, hvordan det fungerer, og hovedstrømningen var, at formændene skal sætte sig mere igennem. Mange gentagelser skal undgås, og det er en god idé på forhånd at aftale en bagkant med ministeren for, hvor langt samrådet må være," siger Mogens Lykketoft.

Hvorfor er det nødvendigt at indskærpe, at samrådene ikke må trække i langdrag?

"Der er eksempler på, at man bare bliver ved med at stille det samme spørgsmål igen og igen bare for at understrege, hvad man mener eller i forsøg på at udstille en minister. Der må udvalgsformanden på et tidspunkt skære igennem og sige, nu tror jeg ikke, at vi kommer længere med denne sag. Så må dem, der ser det, selv fordele skyld og ansvar for det," siger Mogens Lykketoft.

Fra parlamentarisk kontrol til politisk teater
Tidligere var de fleste samråd som udgangspunkt lukkede for pressen. Men i begyndelsen af det nye årtusind blev udgangspunktet derimod, at samrådene skulle være åbne. Og i slutningen af 2009 begyndte Folketinget så sin egen tv-dækning af alle åbne samråd.

Især det sidste har ført til langt flere samråd, og at det enkelte samråd tager længere tid, fordi det nu er blevet små politiske teaterforestillinger, som MF'erne i højere grad indkalder til for at profilere sig selv i medierne end for at få svar på presserende spørgsmål og føre parlamentarisk kontrol med regeringen.

En opgørelse fra dette folketingsår viser, at der er stor forskel på, hvor længe et samråd i gennemsnit varer i de forskellige udvalg.

I nogle af de ellers politisk eller teknisk tunge udvalg, som miljøudvalget, retsudvalget og socialudvalget formår man at holde samrådene på en time eller lige derunder. Men i en del andre udvalg varer samrådene i gennemsnit mellem halvanden time og sågar over to timer i erhvervsudvalget.

"Det kører rigtig godt i mange udvalg, og så er der andre udvalg, hvor man kører for meget rundt i langstrakte gentagelser. Jeg har hørt et eksempel, hvor man havde stillet syv forskellige spørgsmål til en minister, hvoraf kun de to første var blevet afviklet i løbet af de første tre timer af samrådet. Det er misbrug af samrådsinstitutionen efter min mening," siger Mogens Lykketoft.

Risikerer at miskreditere Folketinget
Er der specielt nogle udvalg, som bør stramme op?
"Det tror jeg, der er. Det er derfor, vi laver en ny vejledning. Vi vil helst ikke skrive præcise regler ind i forretningsordenen, fordi samrådene bliver brugt på forskellige måder til alles tilfredshed. Det er fint med forskellige måder at gøre det på. Bare det ikke går over gevind og bliver til en miskreditering af Folketinget for dem, der sidder og ser på det," siger Mogens Lykketoft.

I december sidste år bragte Altinget.dk en artikel, hvori den tidligere formand for Konservative og nuværende politisk kommentator Hans Engell advarede politikerne om, at der var gået så meget inflation i de åbne samråd, at de er ved at miste deres værdi.

"Det er en vigtig måde at holde en regering op på et politisk ansvar. Men Folketingets medlemmer risikerer at ødelægge det for sig selv. Ministrene og ministerierne tager det ikke så alvorligt længere, og medierne gider ikke at bruge tid på det, og dermed bliver samrådet devalueret som institution," sagde Hans Engell.

 
Altinget | Arbejdsmarked
 
Altinget | By og Bolig
 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | Forsyning
 
Altinget | Kommunal
 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK