Folketingets formand advarer mod angreb på embedsmænd

Kritikken af navngivne embedsmænd kan true hele systemet med partineutrale embedsmænd, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. LA-leder Alex Vanopslagh mener, regeringen bærer hovedansvaret.

Henrik Dam Kristensen: "Det er ikke bare lykken med et system, hvor hundredvis af embedsmænd skal skiftes ud, hver gang regeringen skifter."
Henrik Dam Kristensen: "Det er ikke bare lykken med et system, hvor hundredvis af embedsmænd skal skiftes ud, hver gang regeringen skifter."Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Den hårde offentlige kritik af en række fremtrædende embedsmænd får nu Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), til at reagere. Det er angreb, der kan få konsekvenser for hele den måde, embedsmænd i ministerierne fungerer på, mener Henrik Dam.

"Man skal tænke meget alvorligt over, hvad det gør med systemet og vores måde at udøve demokratiet på, når navngivne embedsmænd bliver hængt ud, som det sker i øjeblikket," siger Folketingets formand og fortætter:

"Vi har gennem årtier opbygget et system med loyale embedsmænd, og det har fungeret fint. Jeg mener, det har en stor værdi med partineutrale embedsmænd."

I forbindelse med mink-sagen har der været stærk kritik af en række embedsmænd, ikke mindst Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Og kritikken er gået for vidt, mener Henrik Dam Kristensen:

 Man skal virkelig overveje, hvad det her betyder på længere sigt for vores samfunds-model.

Henrik Dam Kristensen, formand for Folketinget

"Vi politikere har selv valgt at være en del af offentligheden, det er en del af vores metier. Men det er jo ikke det, du vælger, når du er embedsmand, " siger han og tilføjer:

"Når man på den måde farer frem over for embedsmændene, sætter det spørgsmålstegn ved hele systemet med loyale embedsmænd, der også overlever et regeringsskifte. Kan det fortsætte, når embedsmændene bliver beskyldt for ting, der er grænseoverskridende og ikke korrekte?"

Henrik Dam Kristensen frygter, at det kan betyde enden på den danske model med partineutrale embedsmænd:

Politiske embedsmænd
"Når embedsmændene med navns nævnelse bliver beskyldt for at politisere, bliver det naturlige skridt at udnævne politiske embedsmænd. Så skal mange hundrede, måske tusinde embedsmænd skiftes ud, hver gang der har været regeringsskifte i Danmark."

Og det er ikke et alternativ, der er værd at efterstræbe ifølge Folketingets formand:

"Jeg har i andre lande set, at det ikke bare er lykken. Så som den gamle småsure mand, jeg er, maner jeg til lidt eftertanke. Man skal virkelig overveje, hvad det her betyder på længere sigt for vores samfundsmodel."

Hus forbi
Henrik Dam Kristensen sætter ikke navn på dem, der efter hans mening er gået for langt i kritikken af embedsmændene. Men en af dem, der har været længst fremme med riven, er LA-formand Alex Vanopslagh:

"Jeg har i forbindelse med advarslen til Barbara Bertelsen kritiseret, at desto tættere, man kommer på Statsministeriet, des mindre får det konsekvenser, når man laver fejl. Og det tema, mener jeg ,er helt inden for bogen," siger Vanopslagh og tilføjer:

Jeg føler mig ikke skyldig i at have skabt mistillid, selvom jeg godt kan reflektere over, om retorikken var for hård.

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance

"Jeg føler mig ikke skyldig i at have skabt mistillid, selvom jeg godt kan reflektere over, om retorikken var for hård."  

Vanopslagh skyder tilbage på socialdemokraterne:

 "Det, der mest har skadet tilliden til embedsværket de senere år, er de mange historier om, at man særlig i pressechefstillinger har ansat folk, der har den socialdemokratiske partibog i orden. Ligesom det har skadet tilliden, at regeringen i corona-krisen skød embedsmændene foran sig på en måde, så  man blev i tvivl om, hvornår Socialdemokratiet sluttede, og hvornår staten startede." 

Vanopslagh understreger, at han på linje med Henrik Dam Kristensen er tilhænger af modellen med partineutrale embedsmænd.

Læs et stort interview med Henrik Dam Kristensen på Christiansborg-portalen her 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00