Forgæves kamp mod kønsopdeling

SVØMNING: Politikere på stribe kritiserer kønsopdelingen af svømmeundervisning med afskærmede vinduer i københavnske svømmehaller, men DF-borgmester er magtesløs. Kulturministeren vil ikke blande sig i kommunens ”badepolitik.”

Kønsopdelt svømmeundervisning i København medfører masser af kritiske kommentarer fra politikere.
Kønsopdelt svømmeundervisning i København medfører masser af kritiske kommentarer fra politikere.Foto: colourbox
Erik Bjørn Møller

Da Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen, ved kommunalvalget i 2013 skrev historie og erobrede den første borgmesterpost i landet til Dansk Folkeparti, akkompagnerede han det med en ambition i aviserne om at sætte ind mod kønsopdelt svømmeundervisning i de københavnske svømmehaller.

I dag må han som mindretalsborgmester under den særlige styreform i Københavns Kommune sande, at det var lettere sagt end gjort i en kommune med markant rødt flertal.

Ligeledes siden 2013 har Hovedstadens Svømmeklub tilbudt kønsopdelt svømmeundervisning til børn og unge med afskærmede vinduer for at tage hensyn til indvandrerpiger, der ikke må gå til svømning, hvis der er drenge i bassinet.

"Vanvittigt"
Den kønsopdelte svømmeundervisning finder sted i tre kommunale svømmehaller, Tingbjerg Svømmehal, Hillerødgade Svømmehal på Nørrebro og Hyltebjerg Svømmehal i Vanløse – blandt andet finansieret af støtte fra kommunens folkeoplysningsudvalg, hvor Enhedslistens Rikke Lauritzen er formand.

Det er en vigtig debat, som jeg følger med stor interesse, men som kulturminister vil jeg ikke blande mig i kommunernes badepolitik.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Det fortalte Berlingske onsdag – og så eksploderede debatten på avisernes hjemmesider og de sociale medier. Heller ikke den københavnske kulturborgmester lagde skjul på, hvad han mener om den kønsopdelte svømning.

”Det er helt vanvittigt at efterkomme de her krav. Der er desperat mangel på svømmehaller, og så skal vi altså ikke lukke dem ned ved at putte sorte gardiner for vinduerne og sige ”kun for piger” for at imødekomme nogle religiøse fanatikeres ønsker. Hver gang vi efterkommer alle de her krav, nedbryder vi det samfund, vi ellers har kæmpet for,” sagde Carl Christian Ebbesen til Berlingske.

Må nøjes med at opfordre
Men i realiteten kan han ikke gøre andet end at opfordre kommunens folkeoplysningsudvalg til fremover at undlade at støtte projekter med muslimske særkrav.

Men det preller af på formanden for udvalget, Rikke Lauritzen, der ligesom direktøren i Hovedstadens Svømmeklub, Lars Sørensen, hæfter sig ved, at kønsopdelingen har fået over to hundrede indvandrerpiger til at gå til svømning i de seneste tre år.

”Mange af pigerne ville ikke få et svømmetilbud af deres familier, hvis ikke vi kønsopdelte. Lige nu kommer pigerne ud og møder rollemodeller fra deres eget boligområde, som står på svømmekanten iklædt klubtrøjer som trænere. Samtidig lærer de at svømme, og det er der sikkerhed, motion og velvære i,” siger Lars Sørensen til Berlingske.

Men politikere fra både Københavns Rådhus og Christiansborg tager kraftigt afstand fra kønsopdelingen.

Mette F: Forskruet syn på køn
Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, understreger på sin Facebook-profil, at svømmeklubben tager fejl, når den nu mener at have fundet opskriften på integration. For det er ikke integration, når svømmeundervisning underlægges et forskruet syn på køn, mener hun.

”Vi er frie individer. Og hverken børn, kvinder eller badning skal underlægges et forskruet syn på køn. Lad os skabe rigtig integration. På lige vilkår,” skriver Mette Frederiksen.

Også Venstres politiske ordfører, Jacob Ellemann-Jensen, mener, at kønsopdeling er en helt gal vej at gå.

”Det her er et af de misforståede hensyn, som vi har taget de sidste 40 år, som har fået hele integrationsindsatsen til at slå fejl. Jeg forstår godt tankegangen, men man gør de mennesker en bjørnetjeneste,” siger han.

Samme budskab kommer fra partifællen Jens Kristian Lütken, der er kulturordfører for Venstre i København.

”Hvis man ikke vil tillade, at ens barn må gå i svømmehallen uden at det er kønsopdelt og for nedrullede gardiner, så har man intet at gøre i Danmark. Det budskab skal gøres krystalklart over for beboerne i Tingbjerg, men så sandelig også over for de mange, der søger asyl i Danmark,” lyder det fra Jens Kristian Lütken.

"Skruen uden ende"
Også den københavnske socialdemokrat Lars Aslan Rasmussen, der er indtrådt i Folketinget efter Helle Thorning-Schmidt, er stærkt kritisk:

”Det her er skruen uden ende, når man giver efter for disse krav, så vi er nødt til at stå fast på, at mænd og kvinder er lige i Danmark, og at det er derfor, vi er nået så langt, som vi er,” siger han.

Han peger på, at masser af nydanske piger i årevis har gået almindeligt i svømmehallen.

”Det her er at give efter for nogle af de mest fundamentalistiske kræfter,” siger Lars Aslan Rasmussen, der nu vil gå til kulturminister Bertel Haarder (V) med sagen.

Men intet tyder på, at Lars Aslan Rasmussen får det svar fra kulturministeren, som han håber. I et skriftligt svar til Altinget lyder det fra Bertel Haarder:

”Det er en vigtig debat, som jeg følger med stor interesse, men som kulturminister vil jeg ikke blande mig i kommunernes badepolitik.”

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)

0:000:00