Forhandlinger står i stampe: EU-lande uenige om forbud mod russisk olie

Ingen nye sanktioner mod Rusland er vedtaget, selvom det er ved at være to uger siden, at EU-Kommissionen præsenterede sit bud på en sjette sanktionspakke. Importforbud af russisk olie skaber store uenigheder EU-landene imellem.

Druzhba er verdens længste olierørledning, som forsyner Ukraine, Belarus, Polen, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet, Østrig og Tyskland med russisk olie.
Druzhba er verdens længste olierørledning, som forsyner Ukraine, Belarus, Polen, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet, Østrig og Tyskland med russisk olie.Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det er ikke gået som smurt i olie, siden kommissionsformand Ursula von der Leyen 4. maj fremlagde EU-Kommissionens bud på en sjette sanktionspakke mod Rusland.

Kommissionen foreslår i pakken blandt andet at udfase den europæiske afhængighed af russisk olie. For de fleste EU-lande skal den russiske olie være udfaset helt inden årets udgang, mens Ungarn og Slovakiet fik tildelt en særordning, som betyder, at de har et ekstra år til at udfase olien.

Men for at føre den sjette sanktionspakke ud i virkeligheden kræves der enighed blandt alle 27 medlemslande, og det har vist sig ikke at være så nemt som under de første fem sanktionspakker.

Især Ungarn har været højlydt modstander af oliesanktionerne, mens også Slovakiet og Tjekkiet har ytret sig kritisk.

Sanktionsspørgsmålet hang derfor tungt i luften, da EU-landenes udenrigsministre mandag mødtes til ministerrådsmøde i Bruxelles.

Efter mødet slog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fast, at han forventer, at sjette sanktionspakke "meget snart" er på plads.

"Jeg forventer, at alle lande, som ønsker at stå på den rigtige side af historien i den brutale angrebskrig, som Putin fører mod Ukraine, bakker op. Også Ungarn. Og ja, vi skal hjælpe hinanden. For det er klart, at nogle sanktioner for enkelte lande er meget omkostningsfulde, men det skal vi nok løse," sagde han.

Jeg forventer, at alle lande, som ønsker at stå på den rigtige side af historien i den brutale angrebskrig, som Putin fører mod Ukraine, bakker op. Også Ungarn.

Jeppe Kofod
Udenrigsminister, MF, S

Litauens udenrigsminister Gabrielius Landsbergis var knap så diplomatisk og sagde, at "EU bliver holdt som gidsel af én medlemsstat".

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00